@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Kredi Kartlı Alışverişlerde Komisyon İsteyenler Suç ve Günah İşliyor




Artık bir gerçek var ki, pahalılıktan herkes şikayetçi.. Herkes şikayetçi ama birbirini dolandıranların da sayısı bir hayli fazlalaştı.. "O yapıyor, ben de yapayım" diyerek iyi ya da kötü malları fahiş fiyatla satanların yanı sıra kredi kartı ile satış yapanların da komisyon ücreti zorbalığı da giderek artıyor.

Sadece Nakit Alışveriş Yapanlar Fiş / Fatura Vermiyor.
Kredi kartı kullandırmadan nakit satış yapanların kesmediği alışveriş fiş ya da faturaları bir yana, dükkânların dışında çarı pazarlarda tezgah açanlar bile kredi kartına satış yaptıkları halde tüketicilerden %10 -15 oranında komisyon farkı almadan satış yapmıyor.
Yasal olarak kredi kartı ile tek seferde ödemelerde komisyon alınması doğru olmazken, bankaya %2 - 3 oranında komisyon ödeyenlerin sözde "banka istiyor" diyerek yalan söylemlerinin yanı sıra tüketicilerden %15'e kadar haksız olarak aldıkları komisyonlar adeta zorbalık olarak nitelendiriliyor.
İnançlı inançsız herkesin uyguladığı bu sistem hem yasal olarak hem de dini olarak dürüstü bir davranış değildir diyenler, bu tür alışveriş yapanların ya pos cihazlarına el konulup ya da cezai müeyyide uygulanmasının doğru olacağını savunuyorlar.

Müşteriden Komisyon Alınması Yasal Değildir, Cezası Vardır
"5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesinde "Üye iş yerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye iş yerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye iş yeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye iş yeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz." hükmünün yer aldığını anımsatan mali uzmanlar "üye iş yerleri ile bankalar arasında yapılan anlaşma kapsamında, bankalar tarafından üye iş yerlerine, post hesabında biriken paranın nakit ya da belirli aralıklarla çekilmesi durumunda farklı komisyonlar uygulanmaktadır. Hatta 30 - 40 günlük vade sonrasında çekilen paralardan ise komisyonların banka tarafından alınmadığı da malumdur" demektedirler.
Piyasada denetimsizliğin had safhaya vardığını, Maliye'nin dahi göz yumduğu faturasız, alışveriş fişsiz nakit alışverişlerin döndüğü piyasalarda alışveriş yaparken, tüketiciye komisyon ödetilmesi konusunda ısrar edenlere yasal yaptırımların olduğunu belirten hukukçular konu ile ilgili olarak "Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde alınan komisyonun yasal bir dayanağı yok. Bu tamamen iş yerlerinin kendi inisiyatifleri ile uyguladıkları bir karar. Bu nedenle tüketicilerin haklarını iyi bilmesi ve haklarını koruması gerekiyor.. Burada üye işyeri ile POS cihazı sözleşmesi yapan kuruluşa da bir yükümlülük düşmüş durumda. Üye işyeri ile POS anlaşması yapmış olan kuruluş, işyerinin bahsettiğimiz şekilde yasal olmayan uygulamasını tespit etmesi halinde sözleşmeyi feshedebiliyor ve kuruluşun bir yıl süreyle aynı işyeri ile yeni bir sözleşme yapmaması gerekiyor. Yine aynı kanunun 40'ıncı maddesine göre bu kredi kartı ödemesinden ekstra ücret alan işyerlerini fiilen yöneten görevli ve ilgili mensuplarının bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüş. Özetlemek gerekirse bu şekilde banka kartı veya kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen müşteriden ekstra ücret tahsil eden işyerleri hem POS anlaşmalarının feshi hem de adli para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalabilirler." demektedirler.

Müşteriden Komisyon Alınması Caiz Değildir.
Kredi kartlı alışverişlerde tüketiciden komisyon alanların yaptıklarının doğru olmadığını savunan dini otoriterlerde konu ile ilgili olarak "Satıcı, bankaya komisyon ödeyebilir. Fakat bu komisyonu müşteriden ek olarak tahsil etmemesi gerekir. Ürünü nakit olarak sattığı şekilde kredi kartı sahibine de aynı fiyatta satması gerekir.
"Kredi kartı ile satış yapan işyeri, satılan malın bedelini bankadan müşterinin ödeme tarihinde alabilir. Bu tarihten önce kırdırmak suretiyle eksik alması faiz olacağından; caiz değildir." diyerek satıcıları uyaran dini otoriterler “Bankanın satıcıdan komisyon alması caizdir. Ancak kartla yapılan satış nakitle yapılan tutarında olması şarttır. Özet olarak şunu diyebiliriz: Sattığınız ürünlerin ücretini çeşitleriyle tüm kredi kartlarla tahsil edebilirsiniz, ayrıca bu işlemi kolaylaştırmak için bankaya komisyon ödeyebilirsiniz, fakat bu komisyonun müşteriye ek olarak yansıtılmaması şartıyla caizdir. Gerçek hizmet karşılığından fazla verilen para haramdır ( yani eğer verilen para hizmet karşılığından fazla ise) çünkü o takdirde haram olan faizdir." demektedir.

Tüketici, Fotoğraf Çekip Şikayet Etsin
Müşterilerin böyle bir durumda işyerinin POS cihazı sözleşmesinin bulunduğu bankaya veya doğrudan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) internet sitesindeki e-şikayet bölümünden tahsil edilen paraya ilişkin fiş, fatura, makbuz ya da görüntü ile birlikte şikayette bulunabileceklerini belirten hukukçular, şikayetler artarsa, yaptırımlar uygulanırsa yapılan kredi kartı komisyon zorbalıklarının piyasadan kalkacağını belirtmektedirler

@erolkaranet
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.