@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavları 2024'te



Türkiye Adalet Akademisi'nin Yargıtay'da düzenlenen Eğitim Dönemi Açılış Töreni'ne Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın 2024'te uygulamaya gireceğini ifade etti.

Törende konuşan Bakan Tunç, son 21 yılda adalet sisteminin imkan ve şartlarının bir başka noktaya taşındığını, personel sayısının arttırıldığını, ana kanunların büyük ölçüde elden geçirildiğini bildirdi. Yargı hizmetlerindeki reform iradesini sürdüreceklerini belirten Tunç, bu kapsamda getirilen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın 2024'te uygulamaya gireceğini ifade etti. Tunç, vatandaşların özgürlüğü ve malı hakkında karar veren hakim ve savcılar ile savunma hakkını kullanan avukatların, hukuki güvenliğe katkı veren noterlerin daha nitelikli ve kaliteli bir eğitimden geçmesini sağlayacaklarını dile  "En iyi reform, iyi uygulamadır." diye konuşan Tunç, "En kötü mevzuat, iyi uygulayıcının elinde iyi mevzuat, en iyi mevzuat, kötü uygulayıcının elinde de kötü mevzuata dönüşüyor. Bu kapsamda yargı sisteminin üstüne kurulu olduğu hakim ve savcıların eğitiminin de üzerinde bilhassa duruyoruz." ifadelerini kullandı.

Hakim ve savcıların eğitimi konusunda Türkiye Adalet Akademisinin çok önemli bir görev ifa ettiğini belirten Tunç, "Adalet Akademimizin kapasitesini bundan sonra giderek arttırmanın gayreti içerisinde olacağız." dedi.

Tunç, Türkiye Adalet Akademisinde, adliyelerdeki bütün imkanların hakim savcı adaylarına sunulduğunu söyledi.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir ?

İlk önce avukatlık sınavı ardından hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı en sonunda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından adı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı olarak kesinleşen sınav, yılda en az 1 defa yapılması planlanan, Anayasa Hukuku, Anayasa Yargısı, İdare Hukuku, idari Yargılama Usulü, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İş Hukuku, Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku, Avukatlık Hukuku, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi, Türk Hukuk Tarihi alanlarından oluşan en az 100 soruluk bir test uygulamasıdır.
Bu bağlamda hukuk mesleklerine (avukatlık, hakimlik, savcılık ve noterlik) giriş yapmak isteyen bütün hukuk fakülteleri mezunları ve yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan dersler için sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar girecektir.

Bunun dışında 24.10.2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptıranlardan 31.03.2024 tarihinden önce mezun olanlar hariç tutulmak kaydıyla hukuk fakültesi mezunları bu sınava girebilecektir.

Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat ve İşletme Fakülteleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları arasından da hukuk mesleklerinden idari yargı hakimliğini isteyenler ise Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına girmeyecekler. Onlar için ayrı olarak hazırlanan İdari Yargı Ön Sınavına girerek idari yargı hakimliği için sınava girmeye hak kazanabilecekler.

@erolkaranet - 2023



Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.