
Kira artış oranına sınırlama getirilmesinin ardından ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar bugün itibari arabuluculuk süreci ile artık hayatımızda.
Kira anlaşmazlıklarının hızla çözümü için bugün başlayan yeni dönemde arabuluculuk zorunlu olacak. 7445 sayılı Kanun'la yapılan düzenlemeler ile; kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak 01.09.2023 tarihinden itibaren başlamak üzere arabuluculuk kapsamına alındı.
Arabuluculuk Ne Kadar Sürecek
Arabuluculuk görüşmeleri arabulucunun görevlendirildiğinden itibaren üç haftaya ek bir haftalık uzatma süresi sonrasında ve en fazla dört hafta içerisinde sonuçlanacaktır.
Yapılan düzenlemeyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu hem iş yeri kiralarından kaynaklı, hem de konut kiralarından kaynaklı uyuşmazlıklar için zorunlu hale getirildi
Dava dosyasını azaltmayı ve sorunları daha kısa sürede çözmeyi amaçlayan yeni sistemde sorun arabuluculuk ile çözülmezse taraflar anlaşamadıklarını beyan ederek, protokol imzalayacak ve birbirleri adına dava açmış olacaklar.
Arabuluculara Nasıl Başvurulacak.
Arabuluculara 3 yöntemle başvurulacak. Birincisi, arabulucuya başvuracak taraflardan biri tanıdığı bir arabulucuya başvurabilir. Tanıdık arabulucu yoksa, arabuluculuk merkezlerine başvuru yapıp duruma en uygun arabulucu atanır kabul edilirse görüşmeler başlar. Üçüncü ve son olarak ise bunların hiç biri bilinmiyorsa veya bulunamadıysa adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yaparak Adalet Bakanlığı listesinde kayıtlı olan arabuluculardan bir tanesi atanabilir.
Her iki tarafında eşit şartlarda söz hakkı aldığı ve aynı fiziki ortamlarda olduğu yerde arabulucuya durum aktarılır. Tanıdık bir arabulucu sorun da olabilir. Taraf tutma meyilli bir durum hissedilirse ya da haksız bir durum hissedilirse görüşmeyi sonlandırmak hakkı doğar. Arabulucunun buradaki görevlerinden bir tanesi tarafların birbirine baskıcı bir tavır takınması engelleyip en orta yolu bulmasını sağlamak. Arabulucu zemini hazırlayacak, onlara bir çözüm önerisi sunmayacak. Taraflar kendi çözümlerini kendileri bulacaklar. Kendileri birbirlerine ne istediklerini söyleyecekler ve üç haftada bunu bitirecekler. Arabulucu bunun tanığı olacak. Taraflar isterlerse görüşmeye avukatları ile katılabilir veya görüşme talep edebilirler ve toplantıyı erteleyebilirler. İki tarafta arabuluculuk toplantısında verimli bir aşamaya gelindiyse arabulucunun karar vermesini isteyebilirler. Tarafların kabulüyle arabulucu kişi, anlaşmazlıkta hakim gibi karar verecek ve bu karar hukuki olarak kabul görecek.
Arabulucu Ücreti Ne Kadar
Arabulucuya başvuru ücretsiz olacak ancak, anlaşma sağlanırsa; "Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi"ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ya da tek taraflı olarak ödenebilecek. ( Arabulucu Ücret tarifesi için buraya tıklayınız )
Adalet Bakanı; İstiyorlarsa %25 Üzerine Zam Yapabilirler
Öte yandan, ev sahiplerinin uymak zorunda oldukları yüzde 25 kira zammı sınırı ile alakalı olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Ev sahiplerine yüzde 25 kira zammı sınırlamasında bir açık kapı bıraktık. Daha fazla oranlı kira zammı yapabilirler. Bunun önüne bir yasal engel koymadık. Ancak bunun tek şartı var. O da bu zamma kiracının da onay vermesi gerekir. Her iki taraf da isterse istedikleri oranda kira zammı yapılabilir. Yüzde 25 kira zammı sınırı asla aşılamaz diye bir durum yok.” dedi.
@erolkaranet - 2023