@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Ölen Kişiyi Rüyada Görmek Mümkün mü ?



Ölen bir tanıdığımızı istediğimiz zaman rüyamızda görmemiz mümkün müdür ? şeklinde bir soru gönderen okurumuza vereceğimiz cevabın en baştan "istediğiniz zaman ölen bir kims4eyi rüyada görmenin mümkün olamayacağını, ancak ölen bir kimsenin rüyalara girebileceğini, bunun da bir takım işaretlere sebep olacağını söyleyebiliriz.

Bazı web sitelerinde, bilhassa şii kaynaklı web sitelerinde ölmüş birilerini rüyada görmek için okunacak dualardan bahsedilse de bunun doğru olmadığını söyleyebiliriz. Buna ilişkin özel bir dua yoktur. Bu bir kandırmacadır. Bununla birlikte, dilekleri veren, dilemeyi nasip eden Allah-u Teala'ya salih bir şekilde dua edersek inşaallah kabul eder, böyle bir imkan verirse o da yaratanın takdiridir, diyebiliriz. Ancak, bu konuda ümitli olmamak lazımdır. 

Bu arada rüyaların üç çeşit olduğunu belirtmek isteriz. Allah tarafından olup müjde veren salih, üzüntü, keder, korku veren şeytani ve bilinçaltı olayların etkisiyle görülen, insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüyalar..(İbn Mace, Rüya, 3)  Zaman zaman ölen bir kimseyi rüyalarımızda görebiliriz. Mesela, bu yazının yazarı, bir gece yıllar önce ölmüş babasını rüyasında görür. Pek oralı olmaz.. Bir kaç gün sonra yöne babasını görür. Babası sıkışmış vaziyette, elini uzatmaktaymış. Uyandığında karar verir, o gün mezarlığa gider. Bir de ne görsün. Mezarın başucunda bulunan ağacın yarısı kırılmış ve mezarın üzerinde çökmüştür. Ağacı kaldırır, mezarın bakımını yapar ve döner. 

Zaman zaman ölmüşlerimizin azaptan kurtulmak için Allah'ın izniyle rüyalara girdiği, kendileri için dua, sadaka ve yardım yapılmasını istediğini .evremizden de duyarız. O rüyayı görenler, ölen kişi hayır istiyor, der ve sadaka dağıtır, hayır yapar.. Bu görülmeler bir dua ile, bir taleple olan bir durum değildir. Yani, şu duayı oku, şu kadar süre oku, şu kadar namaz kıl istediğin ölen bir  kimseyi rüyanda göreceksin diye bir durum söz konusu değildir. Berzah alemine gidenlerin (istisnalar hariç.. Peygamberler, şehitler, büyük Allah dostları vs ) geriye dönmesi, dünya insanları ile diyaloga girmeleri mümkün değildir. 

Bazı kaynaklarda, cennetliklerin, cehennemliklerin görüşmeleri, konuşmaları yer aldığını görüyoruz. Bunlar, bu söylemlerini Kuran-ı Kerim'den aldıklarını ifade etse de kıyamet kopmadan, hesaplar görülmeden cennet ve cehenneme girilmediği de bilinmelidir. Cennet ve cehennem tasvirlerinin, yaşam şekillerinin, nasıl olduklarına dair bildirilenlerin gerek Kuran-ı kerim'de gerekse peygamberlerin sözlerinde yer alması sadece insanlara ön bilgi verilmesi, anlayıp, kendilerine çeki düzen vermeleri içindir. Bu tasvirler bile gerçek cennet ve cehennemi anlatmaktan uzak ifadelerdir. İnsanların anlayabileceği miktarlardadır. 

Şu anda kabirlerde bulunanlar ve ölecek olanlar kıyamet gününe kadar berzah alemindedir. Kabir azabına düçar olanlar (günahkarlar) varsa azaplarını, kabri cennet bahçesine benzer olan (salihler) hesap gününe kadar beklemektedirler. Bekleyeceklerdir.

Doğrusunu Allah c.c. bilir

@erolkaranet - 2023



Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.