@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

İstanbul Metropolitan Municipality Neresi ?




Ülkemizde bitmeyen tartışmalardan biri yurdumuzun her yanını saran yabancı kelimeleri içeren tabelalar. Yıllar yılı İngilizce, Almanca ve Fransızca tabelalara aşina olduğumuz gibi her yıl Türk Dili Haftasında Türkçe konuşalım demeçlerinin lafta kaldığı da bir gerçektir.
1932 yılında düzenlenen, Türkçeyi geliştirmeyi amaçlayan bayram olarak nitelenen ve I.Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlayanlar nedense ülke halkının Türkçe bilmediğini de görmezlikten gelmektedir.
Batının dillerine aşina ve aşık olan bir milletin varlığı ne yazık ki Arapça kelimelerin yer aldığı tabelalara da kayıtsız kalmamakta, gördükleri yerlerde kaldırılması için ellerinden geleni yapmaktadır.
Yukarıdaki resimde görülen "İstanbul Metropolitan Municipality" yazısı önünden, her gün milyonlarca insan geçmekte ve yıllardır bir binanın cephesinde yer almaktadır.
Bina yabancımız değil. yer de yabancımız değil.
Burası İstanbul'un göbeği olarak bilinen Saraçhane semtinde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası..
Kurumun Türkçe ismi, kapının üzerinde dar bir şerit halinde pek dikkat çekmezken, İngilizce olanı gözünüzü çıkartırcasına cephenin en belirgin ve büyük bir alanını kaplamaktadır.
Haliyle merak ediyoruz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinde işi olan yabancılar binayı daha kolay bulup, görsünler diye mi böyle kocaman kocam İngilizce yazılma gereği duyulmuş.
Ya da yurt dışı devletlerinde bulunan belediyeler de binalarına kocaman Türkçe olarak mesela, "Londra Belediyesi" diye mi yazdırmışlar 
Yazdırmamışlardır , yazdırsalar kaldırırlar ancak ne var ki, 
Ancak ne var ki ülkemizde kimse, bu ülkenin resmi kurumu olan belediyenin kapısında İngilizce yazıyor diye tepki göstermez. 
Çünkü, bu tür lisanlar medeniyettir, çağdaşlıktır, ilericiliktir. 
Osmanlının yıllardır kullandığı kelimeler ise gericiliktir, çağ dışılıktır, 
Günümüz Türkiye'sinde her milletten, her lisandan insan yerleşmiş durumda.
Yarın tabelalarda  doğu ve güneydoğuda Kürtçe eklendiği gibi, ülkemizin dört bir yanında Arapça dışında, Rusça, Afgan'ca, Urduca, Aramca, Ermenice ve Süryanice vs gibi farklı yabancı dilleri görürsek şaşırmayalım. 
Bir kurum bunu yapıyorsa halk ne yapmaz..
Aklımıza gelmişken soralım, kapının üzerinde küçük tabelanın üzerine törenle koyduğunuz T.C. neden Nisan 2019 tarihinde ölçüsü alındığı halde bu yazının üzerinde yok..

@erolkaranet - 2023




Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.