
Bu toprak satma ülkemiz için yeni değil. Tanzimat denilen o kara günlerden sonra azınlıklara hak tanınmasıyla birlikte, yurt dışından getirilen Yahudiler, Ermenilere, değişim (mübadele) dönemlerinde yurt dışındaki ülkelerden gelenlerin ve hatta yakın tarihte Bulgar ve Yunan zulmü görüyor diye Adnan Menderes, Turgut Özal tarafından gelen Batı Trakya Türkleri ve son olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemize Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan, Afrika, Azerbaycan, Özbekistan, Rusya ve Ukrayna'dan getirttiği insanlarına ülkemizde toprak sahibi olmaları devlet eliyle kolaylıkla sağlanmaktadır.
Bir de son dönem Osmanlı'nın zevk ve eğlence düşkünü, vatan sevmeyen padişahlarının hatır gönülle veya para karşılığı sattığı araziler... Oysa 2.Abdülhamit hanın "Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir" sözlerini bilen bir Türk olarak bunu duyduğumda şaşırmıştım. Cumhuriyet dönemi bedava verilen arazilerin Osmanlı'nın son dönemlerinde de verilmesi acı değil midir?
Kanla alınan yerlerin üç beş kuruş karşılığında satıldığı yerlerden biri de İstanbul Marmara Denizi ortasında bulunan günümüzde Demokrasi ve Özgürlük Adası ya da bilinen adıyla Yassıada olarak bilinen ada..
Hatta, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Musa Çelebi ile Bizans İmparatoru II. Manuil Paleologos’un donanmalarının 1412 yılında önünde çarpıştığını adanın Yassıada olduğunu bir kenara bırakıyoruz.

Adayı satan alan kişi, Osmanlı'nın ekonomik yönden batması için İngiltere tarafından özellikle görevlendirilen İngiliz Liberal politikacı, diplomat ve yazar Baron Henry Lytton Earle Bulwer adında bir mason uşağı. Türk düşmanı.
Aslında bir hain olan bu adam, Bizanslılardan sonra Osmanlı İmparatorluğunun eline geçen bugün Prens adları olarak bilinen adalar topluluğundan biri olan Yassıada'yı 1837 yılında elçilik kâtibi iken beğenen bu İngiliz Büyükelçisi olarak yeniden döndüğü İstanbul'da, 1859 yılında Sultan Abdülmecit'i ikna ederek satın alır.

Bulwer, bir zamanlar Bizans İmparatoru Teofilos’un manastırı kalıntıları üzerine burç ve mazgallarıyla birlikte kale görünümlü, bazı kaynaklara göre, Londra'daki Knebsworth aile şatosunun kopyası olacak şekilde orta boy bir şato inşa ettirir.
Lord William Henry Bulwer-Lytton evvela Ada’da kuyular kazdırmak suretiyle su buldurduktan sonra hummalı inşaat faaliyetlerini başlattı… Ada’nın tepesine bir malikâne, batı tarafında denize yakın bir yerde olasılıkla da Aziz Ignatius Manastırı’nın kalıntıları üzerine yüksek burçlu bir şato inşa ettirdi. Şatonun burçlarına iki top yerleştirildi. Önüne bir iskele ve bir rıhtımdan ziyade tam bir liman yaptırıldı. Ortaçağ kalelerini andıran şatonun duvarları fresklerle tezyin edilmişti. Asma kütükleri diktirip bahçe de kurduran Lord Bulwer-Lytton, bahçıvanlardan mahsulü sorup duruyor, bir taraftan da devrin pek debdebeli davetlerini vererek misafirlerini ağırlıyordu.

Kanla alınan topraklarda hainlere huzur yüzü göstermeyen ve halkın duası ile Allah c.c., Yassıada'da neredeyse derebeyi olmayı düşünen, Osmanlı rejiminin borçlanmasına önemli katkılarda bulunan Bulweri'yi hastalığa düçar eder. Bozulan sağlığı ve İstanbul'a gidiş dönüş zorlukları, giderek mali sıkıntılar içinde kalması onu yaşamının kalan kısmını bu adada geçirme fikrinden caydırır ve İngiliz gazetesi Times'a satış ilanı verir.

Elçilik görevi 1865 yılında sona eren Bulwer, 1862 yılında İngiltere Birleşik Büyük Locası'na bağlı olarak Türkiye'nin ilk bölge mason büyük üstadı olmuştur. 1872 yılında bir Mısır seyahati dönüşünde Napoli'de aniden ölür..




https:// kulturenvanteri.com/en/yer/bulwer-satosu/#16/40.86478/28.995688
https:// en.wikipedia.org/wiki/Henry_Bulwer,_1st_Baron_Dalling_and_Bulwer
https:// adalilar.adalarmuzesi.org/kaynak/adalarda-iz-birakanlar-sergisi/item/399-baron-henry-lytton-earle-bulwer
https:// adalidergisi.com/tum-sayilar/2022/haziran-sayi-204/sir-bulweri-googlelamak/
http:// www.levantineheritage.com/bulwers-castle.html
https:// indicium-levis.blogspot.com/2014/05/bulwer-adas-neresidir.html
ve sair kaynaklar
@erolkaranet - 2023