@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Kuldan Utanmıyorsunuz, Anladık.. Bu Caminin Hali Ne...



Beykoz’un Anadolukavağı Mahallesi’nde fırtına nedeniyle yıkılan ağacın üzerine devrildiği tarihi Midilli Ali Reis Caminin altı yıldır tamamlanıp, çevre düzenlemesinin de yapılmaması tepkilere neden oluyor.

Ağacın Devrilmesiyle Cami Bu hale Gelmişti.

Beykoz Anadolukavağı'nda 2017 yılında yağmur ve rüzgâr nedeniyle meydana gelen olayda 600 yıllık çınar ağacı camideki vatandaşların yatsı namazı sonrası camiyi boşaltmalarının ardından Midilli Ali Reis Camii üzerine devrilmişti.

Asırlık Çınar, Bir gece bu hale geldi

Uzun süre restorasyon çalışmalarına başlamaması üzerine mahalle halkı sürekli olarak Beykoz Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde oldu. Olaydan bir ay sonra Beykoz Belediyesi ağacı kaldırmış, tarihi ve koruma altında bulunan camiye Anıtlar Kurulu kararı olmadan kimse müdahalede bulunamıyordu. 

Gece yarısı ağacın devrilmesinden sonra caminin hali

Anadolu Kavağının tek camisi olması nedeniyle ibadet edecek yer bulamayan vatandaşlar için belediye prefabrik bir mescit yaparak geçici çözüm bulsa da camiini ve çevre düzenlenmesinin yapılmaması nedeniyle yine tepkiler giderek artmaya başladı. Bilhassa yaz aylarında artan turist yoğunluğu karşısında meydanın ortasında kocaman bir enkaz göze çarpıyordu.

21 Ayda yapılacaktı.. Dört yılda bekleneni bile veremediler

Restorasyon işini 2019 yılında üstlenen Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü Midilli Ali Reis Cami Uygulama işini  04.04.2019 tarihinde sözleşme ile Forum Restorasyon Mim.Yapı İnş.Gıda San Tic. Ltd. Şti'ne verdi. Cami ve çevresinin 650 gün içinde ve 2.167.317,60 TL bedelle devaralan yüklenici firma aradan geçen 4 yıl içinde aldığı işi tamamlayamadı.

Denizden gelenlerin ilk gördüğü cami merak uyandırıyor. Haline görenler ise şok...

Mahallenin deniz tarafından minaresi görünen, tarihi cami olması nedeniyle yerli yabancı turistlerin ilgisini çeken Midillili Ali Reis Caminin yanına gelenler adeta şok olmaktadır.

Camini eski hali

Altı yıl aradan sonra ilk defa Ramazan ayında ibadet kısmı açılan ancak, asılından çok uzak bir şekilde adeta gecekondu havasında yapılan caminin dıştan görünüşü eski halini bilenler tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

Caminin yeni hali, özensiz basit ve adam sendecilik

Eskisinden çok daha güzel ve albenili yapılacağını sanan mahalle halkı caminin yeni halini beğenmediklerini belirtirken, tuvaletlerin iğrenç ve iğreti görüntüsü de göze çarpmaktadır. 

Beykoz Belediyesi temizliği üstlense de mahallenin merkezinde harabe gibi cami tuvaleti


Kadınlar Tuvaleti.. Yabancıların alay konusu

Kadın ve erkekler için faal olarak hizmet veren bakımı Beykoz Belediyesi tarafından yapılan baraka tarzı tuvaletlerin mezarlık üzerine yapıldığını iddia eden mahalle sakinleri, pislik, koku ve mezar üzerine yapılan tuvaletin kaldırılarak farklı bir yere daha modern ve çağdaş tuvalet ve şadırvanın yapılmasını istediklerini belirttiler. Tarihi ve turistik bir beldeye yakışmayan tuvaletlerden dolayı utandıklarını dile getiren Anadolu Kavağı sakinleri kapısı, bacası olmayan tuvaletlerin kaldırılmasını istediler. 

Dağ başında bile böyle tuvalet bulamazsınız.

Tuvaletin mezarlık üzerine yapılmasına mahalle halkı tepki gösteriyor. 

Tuvaletin üzeri kalas ve kiremit  deposu gibi kullanılıyor. Çirkinlik üzerine çirkinlik 

Öte yandan caminin hemen yanında bulunan ce caminin banisi Midilli Ali Reis'in bulduğu hazirenin içler acısı da ayrıca şikayet konusu oluyor. Cami haziresine ait mezar taşlarının gelişigüzel atıldığı, hazirenin yabani otlardan görünmediği, cami ve hazire etrafını çevreleyen alüminyum levhaların birbiri üzerine devrik vaziyette durduğu görülüyor. 
Mahalle sakinleri cami çevresinini mezbelelikten kurtulması, eski bakımlı haline gelmesi, cami restorasyonunda eksikler içerisinde olduğunu belirtirken, çevre düzenlemesinin, eski mezarların bulunması sebebiyle Anıtlar Kurulu'nun kararının beklendiğini dile getirdiler. Sncask 6 yıl önce yıkılan 4 yılda ibadet bölümün bitirildiğini çevre düzenlemesinin de kaç yıl sonra tamamlanacağının nerak konusu olduğunu filer getiren halk, "hadi kuldan utanmıyorlar, Allahtan, burada yatan yatırlardan, caminin banisinden, mezarlardan da mı utanmıyorlar." diyerek bir an önce bu keşmekeş, dağınık, çirkin göreüntünün kaldırılarak turizme, turistik ve tarihi yere yakışır hale getirilmesini ifade ettiler.

Mezbelelik cami bahçesine yakışıyor mu ?

Çevre düzenlemesi için topu Anıtlar Kuruluna atıyorlar.  Kurul da yıllardır duyarsız
Çirkinlik abidesinden utanan yok

Midilli Ali Reisin mezarı.. Hurda ve ot kaplamış.. 


Anadolukavağı Midilli Ali Reis Cami, 1593 yılında Midillili Ali Reis Paşa tarafından Beykoz / Anadolukavağında yaptırılmıştır. Ali Reis Paşa’nın türbesi ise hemen mescidin güneydoğusunda yer almaktadır
Midillili Ali Reis isimli bir denizci tarafından 1593 yılında yaptırılan cami, kâgir yapıda, kiremit çatı örtülü, bodurca tuğla minareli olarak inşa edildi. Kare planlı cami, ahşap tavanın duvarla bağlantısı Bağdadi tekniğinde yapılmıştır. Mihrap cephesinde, mihrabın arkasına rastla yan yerde kör bir pencere şekli vardır. Ana mekân pencereleri yüksekçe tutulmuştur. Son cemaat yerinin cephe pencereleri, yuvarlak kemerli, yan pencereleri ise küçük ve düzdür. Çok pencereli ve iki katlı caminin aydınlık bir iç mekâna ve son cemaat yerine sahiptir. Ağaç minberi boyalı olup ajurlu korkuluklara ve köşk kısmana sahiptir. Malta taşı döşemeli son cemaat yeri ahşap bir bölme içinde iken, 1957- 1958 yılında kâgir hale getirilmiştir.
Midillili Ali Reis Camii’nin haziresi değişik dönemleri yansıtan, mermer malzemeli, Osmanlıca yazılı, baş kısımları eğrisel formlu, bitkisel bezemeli ve değişik kavuk formlarında bitirilmiş ve sütun formu verilmiş mezar taşları mevcuttur.

Midilli Ali Reis mezarında asla rahat değildir. 

Tarihi Mezar Taşları kırık dökük .. Nasıl olmuşsa  bir araya getirebilmişler.

Mezar taşları kırık dökük ve inşaat malzemeleri.. Hangi taraftan baksan utandırıcı

İşçiler küreklerini bile gelişi güzel atıp gitmişler.

Ölüye saygı yok, tarihi esere saygı yok.. Utandık...








Camini aylardır görünümü böyle.. Tarihi turistik bir beldenin yüz karası gibi..

Caminin ve çevresinin eski hali, anılarda kaldı


@erolkaranet

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.