
Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin 40 talebesinden biri olduğu rivayet olunan Kırklar Sultanı, insanların düşüncelerini okumasıyla bilinirdi.
Kırklar Sultanı gerçek adı, kimliği, nereden gelip Beykoz'un Derseki köyüne yerleştiği konusunda kesin bir bilgi kaynaklarda olmasa da, rivayetler, anlatılar, nesilden nesile gelen bilgilerden Kırk müridi ile birlikte İstanbul’un fethine katılmak için yola çıkmış, ancak derenin setinde talebeleri ile birlikte civarda yaşayan Rumlarla çıkan çatışmada şehit olmuştur. Köy, "Dereseki" ismini oradan almıştır.
Kendisinin ilmi ledün sahibi, insanların kalbinden geçen düşünceleri bilme gibi keramete sahip olduğu, Hızır Aleyhisselam ile görüştüğü rivayet edilmektedir.
Kırklar Sultan Hazretleri olarak bilinen zatın, Peygamber Efendimiz s.a.v’in soyundan yani seyyid olduğu, İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Seyit Nizam hazretleri ile akrabalığı olduğu da ifade edilir.


Önceleri normal boyutlara sahip olan Kırklar Sultan Türbesi, 1970'li yılarda bir kadının rüyası üzerine yaklaşık 9 metreye çıkartılır. Türbenin kapısında bulunan levhada "Burada meftun bulunan zatın Peygamber Efendimizin sülalesinden bir seyyid olduğu, kabrinin manevî bir keşifle Kanuni Sultan Süleyman zamanında Nakşî şeyhi Kemal Efendi tarafından tespit edildiği, Kırklar içinden ilmi ledün sahibi bir kutup olduğu ve Hızır Aleyhisselam ile görüştüğü rivayet edilmekte. İnsanların kalbinden geçen düşünceleri bilme gibi keramete sahip olduğu husus yaygındır." yazısının yarısının özellikle silinmiş olduğunu görmeniz mümkündür.
Özel araçla olsun toplu taşıma ile olsun rahatlıkla gidilebilmektedir. Ana caddeye yürüme mesafesi 3- 5 dakikadır. İETT ile 15 BK otobüsünün son durağından inip geriye doğru 200 metre yürüdüğünüzde sokağına varmış oluyorsunuz.
@erolkaranet
@erolkaranet