
"Caminin mesai saatleri yoktur. Din gönüllüsünün mesai saatleri yoktur. Cami devlet dairesi değildir. Cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evi 24 saat her kardeşimize kapısını açık tutmak zorundadır"
Bu sözler bir dönem Diyanet İşleri Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Mehmet Görmez'e ait.
2013 yılında yayımlanan genelgeye göre camilerin 24 saat hizmete açık olması, din görevlilerinin de namaz vakitleri öncesi ve sonrasında dini vazifelerde bulunup, cami cemaat ilişkisini artırması istenildi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in imzasıyla yayınlanan ''Camilerin Açık Tutulması Genelgesi''nde, ''Birlik ve beraberlik mekanları olan camilerin asli fonksiyonunu icra ve mevzuatla verilen vazifelerin yerine getirilmesinin bir gereği olarak namaz vakitleri dışında da vatandaşlarımızın dini taleplerine cevap verilebilecek şekilde açık tutulması gereklilik arz etmektedir'' ifadesine yer verildi.
Aradan 10 yıl geçti , camilere bakıyoruz.
- Sabah ve yatsı vakitlerinde açılmayan camiler.. Alıştık.
- Hiç açılmayan köy ve kırsal yerlerde bulunan camiler... Alıştık.
- Merkezi Ezan Sistemi ile önce köylerde ardından şehirlerde yapılan uygulama. Alıştık.
- Cami yanında lojmanda yaşamasına rağmen merkezi ezan ve vaaz dinletenlere, Alıştık
- Cemaatten önce camiyi terk eden din görevlilerini görmeye, Alıştık
- Cuma namazlarını 10 rekatta düşürüp gidenlere, Alıştık
- Cami altlarında düğün, konferans, mevlit törenlerinde ekstra alan din görevlilerine Alıştık
- Dini görevlerine ağırlık vermektense ticaret yapmak için ek iş yapan İmamlara, Alıştık.
- İmamların atandığı yerlerde lojman yok diyerek rapor alarak bir daha görünmemesine, Alıştık.
- Birden fazla görevlisi bulunan camilerde kendi aralarında nöbet uygulaması yaparak haftada bir kaç gün camiye uğrayan din görevlilerine.. Alıştık
- Kiralarını cemaate ödettiren cami görevlileri görmeye. Alıştık.
- Bedava girilen camilerden para vermeden çıkmamaya, Alıştık.
- Taharet alma zorunluluğu olunan abdest öncesi ihtiyaç gidermek için cami tuvaletlerinde ücret ödemeye, Alıştık.
- Çocuk çocuğun imamlık vazifesi yapmaya hatta hutbe için minbere çıkartılmasına, Alıştık.
- Hatır için, ilmine bakılmadan sırf tavsiye ile kürsülere ehli sünnet olmayan, dine uygun sohbet vermeyen insanları görmeye alıştık.
- Cami girişlerine asılan göstermelik cami programlarının uygulanmamasına, Alıştık
Alıştık da, sabah namazı sonrası "camiyi terk edin, kapıları kilitleyeceğiz" sözlerini duymaktan ya da yukarıdaki resimde gördüğümüz gibi, "Cami güvenlik nedeniyle sabah namazı kapatılacaktır" sözlerine emri vakilere de alışmak istemiyoruz.
Zira, sabah namazı sonrası zikretmek isteyen, kerahat vaktini camide geçirmek isteyip 45 dakika sonra işrak namazını kılıp gitmek isteyenlere engel olunması ne kadar doğrudur.
Sabah namazı sonrası cami kapanmasını güvenlik gerekçesine bağlayan zihniyete soruyoruz. Bu hırsızlık ya da içeriye girip yatmak isteyenlere önlenmesi bahanesi diğer vakitlerde olmuyor mu ?
Oysa cami görevlileri genelgesine göre (incelemek için tıklayınız)
Cami görevlileri için cami veya müştemilatında cami görevlileri odası oluşturulacak ve müftülükçe hazırlanacak program çerçevesinde, görevlilerin namaz vakitleri dışında din hizmeti ve isteyenlere yaygın din eğitimi sunmak üzere hazır bulunmaları sağlanacak.
Her cami için hazırlanacak haftalık program, cami ilan panosuna asılacak ayrıca program cuma günleri vaaz ve hutbenin sonunda vatandaşlara duyurularak katılımları teşvik edilecek.
Vakit namazlarının ezan sonrası beklenmeden kılınmasıyla vatandaşların cemaatle kılınan namaza yetişememesine engel olmak için ezan sonrası makul bir süre beklenerek cemaatle namaza başlanacak.
Vatandaşların katılımının yüksek olduğu vakit namazları sonrasında Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okunan ayetlerin meali verilerek açıklaması yapılacak.
Her cami için hazırlanacak haftalık program, cami ilan panosuna asılacak ayrıca program cuma günleri vaaz ve hutbenin sonunda vatandaşlara duyurularak katılımları teşvik edilecek.
Vakit namazlarının ezan sonrası beklenmeden kılınmasıyla vatandaşların cemaatle kılınan namaza yetişememesine engel olmak için ezan sonrası makul bir süre beklenerek cemaatle namaza başlanacak.
Vatandaşların katılımının yüksek olduğu vakit namazları sonrasında Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okunan ayetlerin meali verilerek açıklaması yapılacak.
Bu 2013 yılındaki genelgeye göre...
Aynı şekilde 14.11.2019 tarihli "Cami Hizmetlerinde Verimliliğin Artırılması Genelgesi"nde (incelemek için tıklayınız ) "Toplumun her kesimini din hizmetiyle buluşturmayı onurlu bir sorumluluk kabul eden, camilerde bilfiil görev yapan din görevlilerimiz, yirmi dört saat kapısı ve gönlü halka açık din gönüllüleridir. Bu itibarla camilerin açılış kapanış saatleri aşağıdaki esaslara göre yürütülecektir. denilmektedir. Aynı genelgede Camilerin, "gün boyunca açık tutulması esastır." ve "Gerekli güvenlik önlemleri alınmak kaydıyla tarihî ve merkezî camiler sürekli açık bulundurulabilecektir." kararları dikkate alınmamaktadır. Yukarıdaki resim ilçe merkezindeki bir camiden alınmış olması da dikkat çekicidir.
Akşam namazı öncesi cemaatin beklenmesi gerektiği özellikle belirtilmesi bir yana, sabah namazı kapanması gereken camilere yeni bir uyarı ile kerahat vakti çıktıktan 15 -20 dakika sonra kapattırılması için yeni bir karar çıkartmak gerekmez mi ?
@erolkaranet