@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Diyanet, Marketlerden Kurban Alınmaz



Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurbanlıklar da gündeme geldi. Vatandaşlar, marketlerden kurban almanın İslami açıdan caiz olup olmadığını merak ediyor. İşte Diyanet'in yanıtı...

Din İşleri Yüksek Kurulu vatandaşlardan gelen bir soru üzerine kurban kesimi için vekalet verilen market veya kasapların daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden kesmelerinin caiz olmadığını açıkladı.

Diyanet’e göre; “Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu ortakların hepsinin Müslüman olması ve kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.” Diyanetin bu fetvasına göre; marketlerden alınan kurbanlıklarda diğer hissedarların kimler oldukları, Müslüman olup olmadıkları net şekilde bilinmediği için ibadetin esasları bakımından sıkıntı oluşturuyor.

Fetvada, hisseleri belirlendikten sonra kesilen kurbanlık etlerinin ortakların rızaları doğrultusunda karıştırılıp kemikli veya kemiksiz olarak hisselere ayrılmasında bir sakınca olmadığı vurgulandı.

Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan her birinin yalnız bir kişi adına, deve veya sığır gibi büyükbaş hayvanların bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebileceği hatırlatılan fetvada, “Hissenin tek sayı veya çift sayı olması arasında bir fark yoktur." denildi

Açıklamaya devamla, "Ancak bu ortakların hepsi Müslüman olup, her birinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir. Koyun veya keçinin, iki kişi adına kurban olarak kesilmesi caiz değildir” uyarısı yapıldı. 

Kurban için vekil tayin edilen kişi veya kurumların aldığı vekaletin gereğini yerine getirmesi gerektiği belirtildi

Bununla birlikte, Mevcut olmayan ancak vasıfları belirlenmiş bir malın peşin parayla satılmasına selem akdi denir. Mal sahibi, ortada olmayan belirli vasıflardaki bir hayvanı taahhüt edip satıyorsa bu durum selem akdine gireceğinden mezhepler arasında ihtilaf söz konusudur.

Hanefî mezhebine göre selem akdi ölçü veya tartı ile alınıp satılan mislî mallarda yapılabilir. Hayvanlar ise kıyemî mallardan sayıldıkları için sonradan teslimi şartıyla (selem yoluyla) satılmaları caiz değildir. Buna bağlı olarak Hanefilere göre hissesi satılan hayvanın mevcut olması gerekir. Zira mevcut olmayan hayvanın satışı caiz değildir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 209)

Kaynak : Din İşleri Yüksek Kurulu - @erolkaranet
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.