@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Büyükada Gezilesi Yerlerden.. Şen Gidip Yaslı Gelmek..




İstanbul ve civar illerde yaşayanların günübirlik deniz keyfi için tercih ettiği Büyükada nostaljik ve tarihi dokusuyla ilgi çekiyor.
Prens Adaları’ndan biri olan Büyükada'da, Adalar Müzesi, Reşat Nuri Güntekin’in Evi, Rum Ortodoks Mezarlığı, Hamidiye Camii, Rum Yetimhanesi, Dilburnu başlıvca akla gelen yerlerden...
Kabataş iskelesinden 2 saatlik bir yolculuktan sonra vardığımız Büyükada'yı gezdik diyemiyoruz. Gezmek için en azından üç dört gün orada kalmalıyız. Zira adanın her tarafını araçla gezerseniz zevk alamazsınız. Dik yokuşlarda bisiklet sürmek yorucu. Elektrikli araçlarla da hızla gideceğiniz sokaklarda ne görebilirsiniz. 
Ayrıca Ada esnafına adres sormayın. Zaten çarşıda yabancı uyruklu tezgâhtarlar size sadece lokanta ve alışveriş dükkanlarında satış için hazır bekliyor. fazlaca bilgisi yok. Yerli esnaf burnunda soluyor, sanki. Bir yer sorduğunuzda uzun uzun size bakıyor ve pek de isabetli olmayan yönlendirme ile cevap vermiş oluyor. 
Bunun yanı sıra ada sakinleri gelen turistlerden, ziyaretçilerden asla ve asla memnun değil. Somurtuk, gülmeyi unutmuş, sempatik olmayı unutmuş bir yerleşik halkla karşılaşınca şaşırdık.
Yine de siz, adayı görün. Hatta ailenizle yeşillikler ve deniz kokusu ile kamp yapmak, ailece piknik yapmak, hafta sonlarını ya da bayram tatillerini değerlendirmek isterseniz kimseye aldırmayın.
Günü birlik gezimizde Büyükada'da ne gördük, nelere şahit olduk, ne nerede imiş, nasıl gidilirmiş. Elimizden geldiğince, adaya gitmek isteyenlere küçük bir rehber olsun istedik. ve Gezmeye başladık.


Büyükada’ya ulaşım
Büyükada’ya ulaşım için Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Yeşilköy, Kadıköy ve Bostancı’dan motor, vapur ve deniz otobüsü mevcut.   
Şehir hatları vapurları, ulaşım için tek alternatif değildir. Aynı zamanda Mavi Marmara, Prenstur, Dentur Avrasya tekneleri de iskelelerden kalkış yapmaktadır. Şehir hatları vapurlarına göre daha az kalabalık olan bu alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Biraz pahalı olduklarını hatırlatalım

Büyükada iskelesi
Büyükada İskelesi
Bu bina Osmanlı Neo - Klasik akımın Büyükada'daki temsilcisidir. Büyükada’nın 1899’da açılmış ahşap vapur iskelesinin yerine 1914 yılında yapılmış olan bugünkü yığma binanın Mimarı Mihran Azaryan'dır. V. Mehmed (Reşad) döneminde, 1914’te yapımına başlanan bina 1915’te tamamlanmıştır. Çinileri Kütahyalı Mehmed Emin Efendi tarafından yapılmıştır. 
Birinci katında bilet satış gişeleriyle bekleme salonunun bulunduğu binanın üst katı, 1918-23 arasında gazino, 1923-1950 arasında ise, Cumhuriyet Halk Partisi Adalar İlçe Merkezi olarak kullanılmıştır. Daha sonra 1950-1951 arasında adanın ilk kışlık sineması olarak çalışmıştır. 1999 - 2001 yıllarında restorasyon uygulanmıştır. Yeniden restore edilmesi bekleniyor. Çalışmalar ihale aşamasında...

Büyükada iskelesi


Büyükada iskele ya da saatli meydan

Büyükada vapur iskelesinin karşısında yer alan Saatli Meydan, Büyükada’nın önemli sembolik yapılarından biri. Herkesin mutlaka uğradığı bu meydan, aynı zamanda  bir buluşma noktasıdır.


Meydandaki tarihi saat 1923 yılında inşa edildi ve Büyükada’nın ikonik bir simgesi olarak günümüze kadar gelmeyi başardı. Meşhur dondurmacılar ve irili ufaklı lokantalar bu kısımlara yakın sizi karşılıyor. Balık ekmek her yer de 50 - 55 TL iken burada 80 liradan başlıyor. Simit 10 su 5 TL Bim, A101 ile Şok var. Orada daha ucuza alışveriş edebilirsiniz.

Büyükada simitçi esnafı

İskeleden indiğinizde, insanların gittiği yöne doğru otomatik sizde yöneliyorsunuz ve kendinizi solda yer alan sahil yönüne çeviriyorsunuz. Saatli Meydan’a doğru çıkmadan önce, hemen soldan devam ediyorsunuz ve çok büyük olmasa da bir sahil şeridine ulaşıyorsunuz. Bu sahil şeridini yürüdükçe, birbirinden farklı balık restoranları ve birahanelerle karşılaşacaksınız. İsterseniz bunlardan birini tercih ederek lezzetli bir yemek yiyebilir, isterseniz de denizin kenarında yer alan banklarda oturup enfes manzarayı seyredebilirsiniz.

Büyükada Belediye otobüsü

Adada yer alan plajların büyük çoğunluğuna ise elektrikli taksiler ve kişi başı ücreti 33.93 TL olan 13 kişilik elektrikli araçlar ve ile ulaşım sağlanabiliyor. Otobüslere binebilmek için 2 saat beklemeyi göze almalısınız. Bisikletlerin 1 saatlik kirası 50 TL. Elektirkli çekçekler ise saati 50 liradan başlıyor. Bazıları mesafeye göre ücret alıyor. En kısa ücret 50 TL 

Büyükada İETT Ana durağından adanın her yerine gidebilirsiniz. Ancak çok sıra var. Yukarıda da belirttim. Bazen 23 saati bulan bir bekleyişle ayaklarınıza kara sular inebilir.

Adabüs ücret tarifesi, Adakartlılar ucuza seyahat ediyor. Ancak onlarda memnun değil bu fiyatlardan. 
İndirimli falan yok. herkes aynı...

Sokaklarda elektirikli çekçekler ve bisikletler istemediğiniz kadar bol. 
Adanın eski yapılarından biri.

Adanın sokakları… Rengarenk çiçekler arasında dolaşacağınız, yürüyerek ya da bisiklet sürerek tadını çıkaracağınız sokaklar… 
Ada sokaklarında dolaşırken, tarihi köşkleri yakından görecek ve mükemmel bir nostalji yaşayacaksınız. Renkli begonvillerin arasında, beyaz evlerin ya da ahşap köşklerin önünde muhteşem fotoğraflar çekmeyi unutmayacağınızı tahmin ediyoruz. Kuş sesleri eşliğinde, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle bisiklete binmenin keyfi bir başka olacak! Belki yokuşlardan çıkarken zorlanacaksınız ama buna her dakika değeceğinden emin olun.


Tercih Edilecek, Gezilecek ve Görülesi Yerler
  • Büyükada Müslüman Mezarlığı
  • Yunan Ortodoks Mezarlığı
  • Çarşı Cami
  • Hamidiye Cami
  • Büyükada Tabiat Parkı
  • Dilburnu Tabiat Parkı
  • Çankaya Caddesi
  • Adalar Müzesi
  • Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  • Reşat Nuri Güntekin Evi
  • Yalman Köşkü
  • Con Paşa Köşkü
  • Sabuncakis Köşkü
  • Hacopulo Köşkü
  • Mizzi Köşkü
  • Agasi Efendi Köşkü
  • Rum Yetimhanesi
  • Troçki Evi
  • Splendid Palace
  • Yücetepe
  • Adakule
  • Yörükali Plajı
  • Viranbağ Plajı
  • Eskibağ Plajı
  • Prenses Koyu Plajı
  • Nakibey Plajı
  • Halik Koyu Plajı
  • Aya Nikola Plajı


Büyükada'da çevre sakinleri, halkın kullanabileceği ücretsiz bir plaj bulunmamasından da şikayetçi. Ada halkının kamusal alanın kullanımıyla ilgili çok önemli dertleri olduğunu ve bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini öğreniyoruz. Plajlara ada halkı da pahalı gidebiliyormuş. Aslında, ada bir para tuzağı...

Adada eşya taşımak sorun. Ancak gördüğünüz gibi...



Bu iskeleden yolculuk yapmak şehir hatlarına göre çok pahalı..


Adanın çarşısı, saatli meydanın ve sahil şeridinin hemen arkasında yer alıyor. El sanatları tezgahları ve ünlü market zincirlerinin yanı sıra daha pek çok alışveriş alternatifini burada bulma şansı yakalayabilirsiniz. Ayrıca yine restoranların ve ünlü tatlıcıların yer aldığını ekleyerek, mutlaka birini tercih edip yemek yemeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda konaklama ihtiyacı duyarsanız da, butik otellerden birinde konaklayabilirsiniz.
Bazen mola verecek ve durduğunuz noktalarda denizin manzarasını seyretmeye dalacaksınız. Bazen de fotoğraf çekmeye dalacaksınız ve bunun için oldukça vakit harcayacaksınız. Zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız bile!

Çarşı Cami ya da diğer adıyla Ali Osman Var Cami..

Cami iskelenin yakınında. Saatli meydandan sola sapın çarşıyı geçince sahilde. Tuvaleti bakımsız. Sabun ve kâğıt yok ve 5 TL ... Turnişke bozuk parayı kimalıyor belli değil. Biz oradayken  bir lokantada garsonluk yapan biri topluyordu. 5 TL ücreti duyan gören bazı kişiler geri dönüyordu. Namaz kılmak için taharet alacaksanız 5 lirayı vermek zorundasınız. Yoksa sıkışık vaziyette şadırvandan abdest alın. Günahı Diyanetin..
Bakımsız tuvalet adaya yakışmıyor. Adada bulunan iki camiden biri çarşı cami ise diğeri Hamidiye Cami.. Camileri farklı yazılarımda ele alacağım..

Büyükada Hamidiye Cami..

@erolkaranet - 2023

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.