
Ne var ki zaman zaman kötü bir sürpriz onca emeği de yerle bir ediyor. Kullandığınız malzemeye mi, emeğe mi acıyacağınızı bilemiyorsunuz. Hele bir de misafirlere çıkartmak için yaptığınız tatlıda bu istenilmeyen durum olunca tüm psikolojinizin bozulduğunu da tahmin edebiliyorz.
Evet efendim.. Bu sefer ki konumuz şerbetini, çekmeyen tatlılar. Hamur gibi diyebildiğimiz, asla yenilmez duruma gelen tatlılarımız.
Bilindiği gibi şerbetli tatlıların en önemli kısmı ise şerbeti..
Kıvamı mühim, sıcaklığı mühim. Şerbeti mühim..
Ya bunlar istediğimiz gibi olmazsa..
Mutfakta her şeyin bir çaresi mutlaka vardır. Çareyi aramak için hemen telefonlardaki Google amcaya yöneldiğimiz de artık alışılan bir durum. Ve soruyoruz, şerbetini çekmeyen tatlıda çözüm nedir ?
Şerbetin Kıvamı Nasıl Düzeltilir?
Şurup oranını doğru ayarlamadınız ve olması gerekenden daha koyu olduğunda şerbeti tatlının üzerine döktüğünüzde daha tatlı hale gelebilir. Şerbetin normal kıvamına gelmesi için tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltin.
Şerbeti hazırlarken yapılan hatalardan biri de kıvamının çok cıvık olmasıdır. Sıvı şerbetin kıvamını koyulaştırmak için ocakta normalden daha fazla pişirilmesi gerekiyor. Şurubun kıvamı ihtiyacınızı karşıladığında ocaktan alıp soğumaya bırakabilirsiniz.
Tatlı şerbetini neden çekmez? Şerbetin püf noktaları
Aslında birçok hata henüz şerbet yapılırken başlıyor. Şerbetin ölçüleri hatalı ya da göz kararı konuyor, tam kıvamında şerbetler hazırlanmıyor. Oysaki şerbet yapmak çok ince mesele. Tatlının türüne göre de değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin;
- Şekerpare, revani gibi irmikli tatlılarda su miktarı biraz daha fazla (2,5 su bardağı suya - 2 su bardağı şeker gibi)
- Kalburabastı, ekmek kadayıfı, kadayıf gibi hamurlu tatlılarda şeker miktarı suya göre fazla (2,5 su bardağı şeker - 2 su bardağı su gibi)
- Baklava gibi kat kat hamurlu tatlılarda ise şerbet bire bir doğru oranda hazırlanmalı. (2 su bardağı şeker - 2 su bardağı su gibi)
Şerbet yapılırken sık sık karıştırılmalı ve şekerin içerisinde güzelce eriyip suyla birlikte kıvam alması sağlanmalı. Birçoğumuz şeker ve suyu ocağın üzerine alıp, karıştırma işlemini unutuyoruz. Karıştırmadığınız durumlarda şeker ve su güzel kıvam almayabiliyor. Bir diğer hata da şerbetin içerisine konan limon suyu miktarı ve zamanlamasının doğru yapılmıyor olması. Şerbetiniz kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve çok fazla limon suyu eklemeyin. Limon suyu şerbetinizin şekerlenmesini önleyeceği gibi kıvam almasını da sağlar. Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli.
Tatlı Sıcak ya da Soğuksa
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri. Bu nedenle şerbet ve tatlıyı doğru ısılardayken buluşturmalısınız. Ayrıca şerbeti oda sıcaklığında dinlendirmek şart. Çok sıcak ya da soğuk ortamda şerbetini çekmeyebilir ve şekerlenebilir. Aman dikkat.
Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?
Diyelim ki tatlınızı hazırlarken bir şeyler ters gitti ve tatlınız yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir sebepten ötürü şerbetini çekmedi. Eğer henüz tatlınızın yapım aşamasında sorunlar varsa (çok kalın ya da çok ince olmaları gibi) şerbetini döktükten sonra çekmemesinin ya da altının hamur kalmasının önüne geçmek bir hayli zor.
Ancak yapım aşamalarında bir sorun olmadıysa oda sıcaklığı ya da şerbet bazlı bir sorunsa tatlınızın mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve üzeri açık bir şekilde bekletin. Bu şekilde biraz daha uzunca bir süre beklerseniz şerbetini çekme ihtimali var. Ancak hala çekmiyorsa fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlınızı içerisine koyun. Tatlı hafif ısınınca (15 dakika kadar sonra) fırından alın.
Tatlınızı oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saatin sonunda tatlınızın yumuşadığını ve şerbetini çekmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Hala çekmiyorsa yapım aşamasında bir sorun oluşmuş demektir. Bu tatlıların üzerine muhallebi yaparak ya da dondurmayla karıştırarak değerlendirebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Tatlıya Sonradan Şerbet Eklenir Mi?
Tatlıya sonradan şerbet eklemek, çoğu kişinin yaptığı üzücü hatalardan biridir. Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Şerbetin Püf Noktaları
Şerbet tatlısının en önemli noktası şerbetin kıvamında gizlidir. Bu nedenle şurubun kıvamı çok önemlidir. Şerbetin kıvamını ayarlarken ne çok pişecek ne de az pişecek ki bu da en önemli unsurlardan biridir. Şerbet yaparken 10 dakika kadar pişirin ve limon suyunu ekleyin. Şurubun kıvamını anlamak için kaşık alın, kaşıktan damlamıyorsa şerbetiniz var demektir. Diğer bir yol ise şurubu döktüğünüzde ip gibi akıyorsa şerbetiniz birebir aynı oluyor.
Kontrast sıcak, tatlı ve soğuk şerbet. Oda sıcaklığında şurubu ve sıcak tatlılığı emer. Koyu şurup yaparsanız hamur tatlıdan şurubu çekmez. Bu nedenle, tutarlılığa çok dikkat etmelisiniz.
Şerbeti hazırlarken mutlaka limon suyu eklemelisiniz. Limon, şerbetin tatlılarda kristalleşmesini ve tatlandırmasını engeller. Bu nedenle şerbete limon suyu eklemek çok önemlidir. Şuruba limon suyu eklerken dikkat edilmesi gereken bir husus, şerbetin su kıvamına gelmesidir. Şeker suda çözüldükten sonra şerbeti ocaktan almadan 2-3 dakika önce ilave edin. Limon suyunuz yoksa yerine 2-3 dilim limon tuzu ekleyebilirsiniz ama çok fazla değil.
Şerbeti ocakta başıboş bırakmak, küçük ateşte şerbet yapmak çok yanlış bir harekettir. Şerbeti yaparken mutlaka kıvamını kontrol edin ve ardından kısık ateşte kaynatın. Bu aşamada şerbetin kıvamını ve sululuğunu kolayca anlayabilirsiniz. Unutmayın, şerbetiniz çok cıvık olursa tatlılarınızın şekli bozulur ve dağılır. Şurup çok kalınsa, tatlı şurubu emmez ve oldukça sıkı bir kıvamı korur.
Derleme @erolkaranet