@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Alevilerin Yemediği Tavşan Etinin Fayda ve Zararları



Tavşan Eti Yenir mi? 
Neden yenmesin, yenilir mi ? "Kesinlikle yenmez," "yenilirse mekruhtıur" "tavşan eti helaldir, yenilir", "tavşan eti haramdır, yenilmez" "Olsa da yesek" diyenler ya da nefretle söz edenler.. 
Genel kanı, Aleviler tavşan eti yemez. Tavşan eti faydalı mıdır ?. Aleviler neden yemez, Peygamber efendimizin (sav) tavşan hakkında ne buyurmuştur. Din alimleri tavşan eti hakkında neler söyledi. Yazımızda...
Tavşan eti yemek konusunda, öncelikle yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim, peygamber efendimizin (aleyhisselam) buyrukları ve mezhep imamlarının görüşlerine bakmak lazımdır. Tavşan eti haram mı sorusunun en net cevabı bu şekilde bulunur. 
Konu ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ve  iyi ve temiz şeyler yiyiniz denilerek söz eden (Mâide, 5/1; Hac, 22/28, 30) ayetleri doğrultusunda bakmak gerekir.
Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi, geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra, güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar, çekirge ve deniz hayvanlarının bir kısmı diye üç aşağı beş yukarı bildirilen hayvanlar helal çatısı altında toplanmıştır. 
Haram olanların en başında ve kesin olarak bildirilen domuzun haram olduğu, Mâide suresinin 3. ayetinde Müslümanlara bildirilmiştir..
Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğu da yine En’âm,121'de, Dinî usullere uygun olarak kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş olan hayvanın etinin haram olduğu “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (Bakara,173); “Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (Mâide, 3) iman edenlere bildirilmiştir.
Peygamberimizden aktarılan rivayetlere baktığımızda yemese de tavşan etinin kabul ettiği, başkasına verdiği, herhangi bir kimsenin yanında yerken görülmediğine, yenilmesi için tavsiyelerde bulunduğuna dair bilgiler mevcuttur. Genelde söylenen peygamberimizin sarımsak yememesi nasıl ki onun haram olduğuna delil değilse, tavşan etini yemeyip kabul etmesi de onu haram kılmaz.. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Diyanetin kaynakları araştırıldığında da  "Tavşan etinin hükmü tavuk eti ile aynıdır. Hatta tavuğun zaman zaman pislik ile beslendiği düşünüldüğünde tavşanda bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle etinin de temiz olduğu vurgulanır. İslam, temizliğe özel önem veren bir dindir. Bu nedenle tavşan etinin pişirilmesi ve tüketilmesinde de hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi gerekir. Özellikle derisinin soyulması ve yıkanması konusunda gerekli hassasiyet sergilenmelidir." denilmektedir.
Hiçbir İslam âlimi tavşan etine bırakın haram demeyi mekruh bile dememiştir. Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.

Alevilerin Tavşan Eti Yememesi
Mezheplerin arasında farklı görüşler olması doğaldır. Bu farklılıklar dinin güzelliğinden gelir. Bazı mezhepler hak olarak kabul edilse de bazılarının bidat olduğu, sapkınlığa yakın olduğu bilinir. Zaten fikir ayrılıkları mezhepleri oluşturmuştur. Bu nedenle nasıl ki Hanifiler bazı besinleri yemezse , Malikiler ya da Şafiler arasında farklı yiyecek tercihleri varsa Hanbelilerde öyledir. Bunun yanı sıra bidat mezhepler olarak ifade edeceğimiz Şiilik, Vehhabilik gibi batıl olanlarda kendi içlerinde bir takım kurallar içerisindedir. Bir kaç örnek verecek olursak
  • Aleviler tavşan eti yemez. 
  • Şafî ve Malikîlerde kirpi ve kertenkele yenir, Hanefî ve Hanbelîlerde yenmez.
  • Malikî, Hanefî ve Hanbelîlerde kırlangıç, tavus, hüdhüd, papağan, yarasa yenir; Şafîlerde yenmez.
  • Hanefîlerde kalamar, mürekkep balığı, deniz hınzırı, deniz aygırı, yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides gibi deniz haşaratı yenmez. Diğer üç mezhepte ise, deniz ürünlerinin hepsi yenir.
  • Martı eti; Hanefî ve Hanbelîlerde haram, Şafî ve Malikîlerde helaldir.
  • At eti; Hanefî mezhebinde tenzihen (helale yakın) mekruhtur, Şafî ve Hanbelî mezhebinde helal, Malikî mezhebinde haramdır. ( Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)
Burada ifade etmek gerekirse, normalde mezhepler içerisinde yiyecekler için helal haram vurgusu olduğu gibi, Alevilerin tavşan eti yeme konusunda fikir yürütmek abesitr. Bu nedenle böyle bir konu ile bir mezhep insanlarını rencide etmek doğru değil. Nasıl ki, Hanefiler martı yemiyorsa onlarda tavşan yemiyor. Martı yemiyor, karides yemiyor diye Hanefi mensubu bir Müslümanı yermek doğru olur mu ? Böylesine fitnelik aramaya gersek yoksa da bazı kaynaklarda tavşanın hayız (adet) gördüğü ifade edilerek, Şiiler, Aleviler tarafından yenilmez cinsinden sayıldığı belirtiliyor. (Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte)

Tavşan Etinin Faydaları Nelerdir? 
Memeli hayvanlardan biri olan tavşan, oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Tavşan eti, beyaz, gevrek ve kemik oranı düşük bir et çeşididir. Yağ oranı diğer etlere göre daha az olan tavşan, ördek ve kaz gibi tüketilebilir. Gelişim çağındaki tavşanın tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
Tavşan sindirim sistemini düzenleme de etkilidir. Güçlü bir idrar söktürücüdür. Dağ tavşanları diğer tavşan çeşitlerine oranla daha etlidir. Tavşan etinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Bunun yanı sıra yağ oranı da akside oldukça azdır. Tavşan eti vücuttaki iltihabı atmaya yardımcı olur. 100 gram tavşan eti, insan vücudunun ihtiyacı olan proteini karşılar.  Çoğu hastalıkları önleyen protein kemik ve kasları da güçlendirir. İçeriğinde az miktarda yağ olduğundan kilo aldırmaz. Ancak yeterli miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. İnsan vücudunun enerji miktarını yeteri derecede karşıladığından uzun süre dinç kalmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlayan durumu en aza indirger. Sinir sistemi ve kan hücreleri için gerekli olan B 12 vitamini bakımından da zengin olan tavşan eti, vücudun günlük ihtiyacının yüzde 120'sini rahatlıkla karşılar. Tavşan eti güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikalleri temizler. İdrar yoluyla enfeksiyonlu hücreleri atar. Ayrıca selenyum maddesi de içeren tavşan eti, çocuk yapma olasılığını artırır. Hem sperm hem de yumurtalıkları güçlendirir. Vücudun ihtiyacı olan potasyumun yüzde 30'ünü karşılar. Kötü kolesterolü düşürür. Kalp ve damar sağlığını destekler. Damar tıkanıklığını da önleyerek kan akışını sağlar. 

Son söze geçmeden önce doğrusunu Allah-u Teala bilir diyoruz ve onun kelamıyla noktalıyoruz
“Beyinsizlikleri yüzünden bilgisizce çocuklarını öldürenler, Allah’ın kendilerine verdiği rızkı -Allah’a iftira ederek- haram sayanlar, mutlaka ziyan etmişlerdir. Gerçekten onlar sapmışlardır. Doğru yolu bulmuş da değillerdir.” (Enam,140)
“Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü ‘Şu helaldir, şu haramdır’ demeyin, sonra Allah’a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah’a karşı yalan uyduranlar ise iflah olmazlar.” (Nahl, 116)

Araştırma Yazısı @erolkaranet - 13.03.2023
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.