
Size bir mekandan söz etmek istiyorum. Bir müze ancak bir müzeden öte geleneksel bir yaşamın sayfa sayfa açılan hatıraları gibi.
Bu mekanı gezerken her seferinde " A, bak burada da var" diyebileceğiniz, "Bak bak bu da onunmuş" , "Ay ne kadar güzelmiş, "" Bu da onun muymuş" gibi benzer sözlerinde dudaklardan dökülebileceği bir yerdeyiz. Ver her biri size ayrı bir kişinin selamını getirmiş gibi, sizi o şapkalarıyla selamlıyor.
Sözünü ettiğimiz yer bir Şapka Müzesi..
Şapka Müzesi Kastamonu'da..Kastamonu merkezde... Binlerce şapka var..Ve içimizden çok tanınmış yüzlerce bildik kişiye ait..
Kastamonu Şapka Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde kurulmuştur.
Şapka’nın Kastamonu için anlamı ayrıdır. Bunun sebebi, Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka inkilabını Kastamonu’da gerçekleştirmesidir. Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu halkı için ”Efendiler, Gördüklerimin en kıymetli kısmı bu güzel bölgenin samimi halkının çok aydın ve çok geniş ve yüksek zihniyet sahibi olmalarıdır.” diyerek şapkayı orada tanıtmıştır.
2006 yılında açılan müze, Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesi olma unvanına sahiptir.
Müzedeki şapka sayısı 1000’i aşmış durumda..
Cumhuriyet döneminden itibaren çeşitli şapkaların yoğunlukta olduğu müzede yöresel şapkalar, dünya şapkaları, modacı, siyasetçi, oyuncu gibi ünlülerden alınan şapkalar da sergilenmektedir.
Cumhuriyet döneminden itibaren çeşitli şapkaların yoğunlukta olduğu müzede yöresel şapkalar, dünya şapkaları, modacı, siyasetçi, oyuncu gibi ünlülerden alınan şapkalar da sergilenmektedir.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Kimseye vermem” dediği şapkası, Süleyman Demirel’in gerçek şapkasıdır ve içerisinde ıslak imzası bulunmaktadır
Pek çok ünlü kişiye ait şapkaların yanı sıra, tanınmış şapka üreticilerinin ve kullanılan malzemelerinde yer aldığı müze sizi , şapkaseverleri bekliyor
Müzede şapkası bulunan bazı ünlü isimler;
- Mustafa Kemal Atatürk
- Süleyman Demirel
- Bülent Ecevit
- Kasım Gülek
- Erol Albayrak
- Yıldırım Mayruk
- Cemil İpekçi
- Gönül Paksoy
- Filiz Akın.
- MFÖ
- Safiye Soyman
- Selda Alkor
- Harun Kolçak
- Cem Karaca
- Meltem Doğanay
- Madam Eva
- Ümran Baradan
- Abdullah Şahin
- Ahmet Selçuk İlkan ve daha bir çok kişi
Kastamonu Şapka Müzesi’ne giriş ücreti yok.
Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Telefon Numarası: 0 366 212 24 99
Yazı ve Video @erolkaranet - 06.12.2012
