@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Din Görevlisi Topluluk Önünde Nasıl Dua Etmelidir




İster inansın ister inanmasın her insan duaya muhtaçtır. 
İster Müslüman olsun isterse diğer din mensupları olsun ister ateist isterse putperest olsun her insan duaya muhtaçtır.
Alim de olsa cahil de olsa insan duaya muhtaçtır. 
İster dünyanın en zengini olsun isterse yoksulu olsun fark etmez. Sonuç hepsi insandır ve hepsi de öyle ya da böyle duaya muhtaçtır.
Allah c.c Kur’an’da “"Resûlüm! De ki: Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?" (Furkân, 25/77) ” buyuruyor.
"Dua ilaçtır" "Dua müminin kılıcıdır." “Dua ibadetin özüdür.” "Dua, müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur." (bk. Hakim, Müstedrek, I/492)
Dua müminin en büyük sığınağı, kulluğunun en kıymetli anlarıdır.
Hz. Yunus (as)’ın balığın karnından kurtulması, Hz. Eyyub (as)’ın hastalığından kurtaran duaları olmuştur.
Duasız insan olmadığı gibi dua etmeyen din görevlisi de olmaz.
Din görevlileri bir topluluğun önünde bulunduğunda orada bulunanlar "hocam bize bir dua eder misin" diyerek dua beklentilerini dışa vurur.
Din görevlilerine verilen değerlerden en önemli unsurlarından biri de de dua etmeleridir.
Dini görevle tanınan bir kimsenin en önemli, misyonlarından biri de duadır. Onlar için dua olmazsa olmazdır.
Ben dua bilmiyorum diyen bir din görevlisi düşünülemez 
Her ne kadar bir çok dini tören yapılırken imamlardan, müezzinlerden medet umulması İslam'ın özüne aykırı olsa da insanlar dua edecek insan arar. 
Ruhbanlığın sadece İslam'ın dışındaki tüm dinler için geçerli bir kavram olduğunu her fırsatta söylesek de ne yazık ki Müslümanlarda yeni doğan çocuğa ad konulmasında, sünnet, nişan, nikah, askere uğurlama, cenaze, mevlit vb. vesilelerle yapılan törenlerde imam arayışına girer.
Ya da din hizmetlisi olmasa da tanıdıkları yaşlı birinden medet umarlar.
Aslında en masum insanın duası tercih edilse de, en günahsız olanı arzulasak da, ağzı temiz olandan dua beklesek de dini törenlerde duayı kişinin kendinin etmesi en doğru olandır.
Madem şartlar bizi bu törenler için birilerine muhtaç ediyor, bunun için işin ustasına gitmek gerekir. İmam ve müezzin gibi din görevlileri de bunun için varlar, demek zorunda kalıyoruz. Haliyle, insanlar  din görevlisini yanlarında görmek, onun yapacağı bereket ve hayır dualarına amin demek isterler. Bu sebeple din hizmetlerini yerine getiren görevlilerin dini tebliğ etme fırsatı olarak gördükleri her durumu değerlendirmeleri gerekir.

O halde, din görevlileri, bir topluluğun önünde nasıl dua etmelidir.
  • Din görevlilerin en basit niteliği peygamber varisleridir. Öncelikle her hal ve hareketlerinde mutedil olmalıdır. İşini de çevresini de sevmelidir.  Görevin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip olma, ihlas ve samimiyet içerisinde olmalıdır. 
  • Çevresinin saygınlığını kazanmış, herhangi bir şüpheye yer verecek mihrapta başka sokakta başka denecek tarzda biri olmaması gerekir.
  • Kılığına kıyafetine özem göstermelidir.
  • Bilgili olmalıdır
  • Ses tonuna dikkat etmelidir. Bağıra bağıra, yüksek tondan bir sesle dua etmemelidir. Seslerin en kötüsü, en çirkini eşek sesidir.(Lokman 19)  Seslerin en güzeli mutedil olandır. Unutulmamalıdır
  • Dua ederken cemaat üzerinde göz gezdirilmemelidir. Gözleri de kapatmamak daha doğrudur. 
  • Dua ederken ellerimizi yüzümüze doğru eller arasında 4 parmak mesafe bırakacak şekilde gözlerimizi de avuçlarınızın içine bakacak şekilde tutmalıyız
  • Dualarımızı yalvara yalvara yapmalıyız. O topluluk için, vazifeymiş gibi değil sanki kendimiz için yapıyormuş gibi yana yakıla yapmamız en doğru davranıştır. Dinleyenleri de etkileyecektir.
  • Yaşlıları da düşünerek duayı gereksiz sözlerle uzatmamalıyız.
  • Duada aynı sözleri peşpeşe, ardı ardına söylemenin gereksiz ve sıkıcı olacağımı unutmayınız
  • Ölmüşlere dua ettiğimiz gibi yaşayanlara da sık sık dua edelim. Sadece oraya buraya yardım edenlere, toplantı düzenleyenlere değil herkesin gönlünü alacak şekilde dua etmeye dikkat etmeliyiz. 
  • Dualar sarıcı olmalıdır. Korkutucu, ürkütücü dua değil insanı tevbeye davet eden, iyilik hoşgörüye ve toplantının anlam ve önemine göre dua etmeye dikkat etmeliyiz.
Hazırlayan - @erolkaranet - 02.02.2022

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.