Kastamonu Nasrullah caminin batı kısmında bulunan kocaman bir taş örgü gelen geçenin dikkatini çekse de,kimse bunun ne anlama geldiğini bilememektedir. İlk etapta "minber boşluğu mu" diye cevap verenler olsa da cami duvarının batı kısmına denk düşen bu bölümünde minber olmayacağı akla gelmektedir. Oysa bu duvar bir payandadır. Payanda, sözlüklerde "Düşey bir taşıyıcıyı, binayı ya da tekneyi gerek dengede tutabilmek gerek devrilmesini, çökmesini ya da kaymasını engellemek amacıyla kullanılan ahşap ya da betondan göğüsleyici dayanak" şeklinde geçmektedir. Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait bir çok cami ve kemer duvarlarında görebileceğimiz payandaların bir örneği de Kastamonu Nasrullah Caminde yer alsa da sadece bir duvar tarafında yer almış olması da , az ileride geçen dere yatağının ileride sebep olabileceği bir kaymanın ihtimaline önlem olarak yapılmış olabilir.
Kastamonur web sitesinden elde ettiğimiz bilgiye göre de bu payandanın caminin genişletişmesi sırasında destek amaçlı olarak yapıldığını öğreniyoruz.
"İlk inşasında 6 kubbeli bir harime sahip olan yapı, gördüğü tamiratlarla özgün hâlini kaybetmiştir. Camii özellikle 1746 tarihinde Reis’ül Küttab Hacı Mustafa Efendi tarafından yapılan büyük çaplı bir onarımla genişletilmiştir. Doğu yönüne doğru yapılan bu genişletme çalışmasıyla üç kubbe daha eklenerek harim 9 kubbeyle örtülü hâle getirilmiş bir son cemaat yeri eklenmiştir. Genişletmeyle ilgili izler bugünkü yapıda belirgin şekilde görülür. Batı duvarının güçlendirilmesi için buraya destek payandası eklenmesi, son cemaat yerinin batı tarafında harime göre çıkıntılı olması büyümeyle ilgili önemli delillerdir. "
@erolkaranet - 08.12.2022