
Cumhurbaşkanlığı'nın kararına göre bundan böyel Kur'an-ı Kerim basımı yönetmelik doğrultusunda yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yetkisinde olan uygulama ile olması gereken dışında yapılan baskılar toplatılıp “mehabetine uygun şekilde” imha edilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an-ı Kerim’in nasıl basılacağını, nasıl dağıtılacağını yönetmelikte belirledi. Bu şartlara uymayan Kur'an-ı Kerim içinde mealler dışında Türkçe kelime ve Latin harfleri yer almayacak. Baskılarda, içindeki ayet ve diğer bölümlerde Kur'an-ı Kerim’in “mehabetine uymayan renkler” kullanılamayacak.2 Kasım 2022 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, “Kur’an-ı Kerim Basım ve Yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik”te dikkat çekici düzenlemeler yer aldı.
İşte o düzenlemelerden bazıları:
- Kur'an-ı Kerim basım ölçüleri
Cep boy: 10x14 cm, küçük boy: 13x18 cm, hafız boy: 14x20 cm, orta boy: 17x25 cm, rahle boy: 19x28 cm ve cami boy 23x34 cm olacak. - Eserlerde sure ismi, cüz ve sayfa numarası çerçeve dışında uygun şekilde gösterilecek.
- Mealsiz eserlerde çerçeve içinde Türkçe karakter yer almayacak.
- Eserde, Kur’an-ı Kerim’in mehabetine uygun düşmeyen doğru okunmasına katkı sağlamayan renk karmaşasına yol açabilecek renklendirmeler” yapılamayacak.
- Basım Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun belirleyeceği yazı tipi ile yapılacak.
- Saman kağıdı veya düşük kalite kağıt kullanılmayacak.
- Kötü kokulu mürekkep kullanılmaz.
- Kanserojen, alerjen mukavva, tutkal, yaldız, cilt bezi vb materyaller kullanılmayacak.
- Mühür/onay aşamasına kadar basım işleminin bütün aşamalarını takip etmek üzere matbaada Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenecek kriterlere sahip bir hafız bulundurulacak
- Eser sayfaları basım işlemi esnasında görevli hafız tarafından kontrol edilecek. Hatalı olanlar imha edilecek
- Basımın yapılacağı kağıtlar ayak altına ve uygun olmayan yerlere konulmayacak.
- Hatalı ve bozuk basım olursa basım süresince bir yerde toplanacak, sonunda “adabına uygun bir şekilde geri dönüşümü” sağlanacak.
- Ayetlerin basıldığı kağıtlar ayak altına ve uygun olmayan yerlere konulmayacak.
- Basılan Kuran’lar, dağıtımı yapılırken sağlam kolilere konulacak ve üstüne “Dikkat! Kur’an-ı Kerim” ibaresi yazılacak.
- Kuran baskısı yapacak olan matbaa ve yayınevleri önce Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuracak. Bu aşamada bandrol alınacak, mühürlenip onaylanacak.
- Basım işi bittikten sonra, baskıda kullanılan kalıpların yüzeyi kolektörle temizlenerek tüm yazılar silinecek.
- Mühürsüz ve onaysız basıldığı veya yayımlandığı tespit edilen Kuran’lar toplatılacak. Basım ve yayımı durdurulup erişimin engellenmesine karar verilebilecek.
- Yönetmeliğe göre dijital Kuran’lar da hazırlanıp dağıtılabilecek.
- Kur’an-ı Kerim basımı gerçekleştiren matbaalar, Diyanet tarafından belirlenecek bir komisyon marifetiyle denetlenebilir.
02 Kasım 2022 Tarihli Resmî Gazete
Sayı: 32001
Cumhurbaşkanlığı (Diyanet İşleri Başkanlığı)’ndan:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; mushaflar, cüzler hâlindeki mushaflar, mealli mushaflar ile sesli, görüntülü ve elektronik ortamda hazırlanan mealli/mealsiz Kur’an-1 Kerimlerin basım ve yayım kriterleri ile bu kriterlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar tarafından mushaf, cüzler hâlindeki mushaf veya mealli mushaf olarak basılmak ve yayımlanmak ya da sesli, görüntülü ve elektronik ortamda mealli/mealsiz Kur’an-ı Kerim olarak yayımlanmak üzere hazırlanan eserleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin onuncu fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Yönetmeliğin tam metni için tıklayınız
@erolkaranet - 02.11.2022