@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Halil Paşa Türbesi.. Aziz Mahmut Hüdai İçin Yapılmıştı. Banisi Bile İstemedi.



Üsküdar'da Kayserili Halil Paşa Türbesi... 
“Mercü’l-Berreyn - İki karanın el sıkıştığı yer” diye de bilinen Üsküdar'dayız yine.. Manevi havasının meydanlarından kaybolduğunu hissetsem de ben yine de Üsküdar'a aşığım. Sağım solum önüm arka Üsküdar olsa da, beni celbeden çok farklı bir havası, kokusu, efendiliği, onuru, tarihin derinliklerinden gelen gizemi, mitolojiye malzeme olmuş her taşı, her taşın altında evliyası, alimi, ..
Üsküdar Harem- i Şerif kokuyor. Üsküdar ulema diyarı olduğu kadar denizin içerisinden gelen o anlam yüklü rüzgarların dile gelmesi ile farklı bir aleme sürüklenmenin heyecanı ile dolu olarak sokaklarında dolaşıyorum
Hayal meyal hatırladığım 1962 yıllarında bir kaç yıl yaşadığımız Kısıklı semtine giderken kullandığımız tramvayın çan sesi yankılanıyor. Sonra karşı kıyıya, Avrupa yakasına taşınmamız, 1965 de kaldırılan o çan sesini yayarak giden tramvayın ardından gelen otobüsler bile o hatıraları yok edemedi. Çamlıca tepesinden boğaza bakmak ne kadar güzelse, Üsküdar meydanına inen yokuşlu sokaklarda dolaşmak da öyle güzel..
Yine ayaklarımın beni nereye götürdüğünü bilemeden bir baktım yine bir yokuştayım. Karşımda 3 katlı bir Osmanlı yapısı. Cami desem cami değil, türbe desem benzetemedim. Sağından soluna, yukarıdan aşağıya çevresini saran sokağından giriş bulamadım.


İki kapısı kilitli. Yüksekte olduğundan içine giremediğim yapının üzerinde de bir bilgi yok. Sadece belediyenin çivilediği iki yöndeki sokak tabelası.. Bir yanında Aziz Mahmut Türbesi sokağı diğer yanında Açık Türbe Sokağı..
Küçük koyu yeşil bir kapı üzerinde Arapça sülüs yazılı kitabenin fotoğrafını çekiyorum. Araştırma esnasında yazıyı çözmekte zorlanacağım için burada fazlaca vakit harcamıyorum. Yazıyı çözmek için ilahiyat mezunu kızımdan yardım istiyorum ve sonunda sonuca ulaşıyorum. 
“Bismillahirrmânîrrahim, elâ bi zikrillâhi tatmainnu'l kulûb” 1416 (Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle yatışır). (Ra'd Suresi 28. Ayet )


Yapının restore edilip bugünkü şeklini aldığı her yanında belli. Ancak, yapı kimindir, nicedir, Aziz Mahmud Hüdai hazretlerinin külliyesi ile ilgisi var mıdır, bilemedim. Sokağın bir tarafında süren inşaat işlerinde çalışanlara soruyorum. İnşaatının orası ile bir ilgisi yokmuş. Tekrar dolanıyorum. Her açıdan fotoğraflar çeksem de yetinemiyorum. İçini görmek , bilgi almak istiyorum ne var ki çabam nafile..
Ne yapmam gerekirin sorusunu internette araştırma bulmakta çözüyorum.
Ve fazla detaya girmeden öğrendiklerimi aktarıyorum


Yapı, bir türbe, bir sebil ve çeşmeden ibaret.. Banisi Kayserili Halil Paşa. İşten el ayak çektirildiğinde Aziz Mahmud Hüdai hazretlerinin müridi olarak ömrünün son yıllarını yaşayan biri. Biri derken kim olduğu hakkında yüzeysel olarak öğreniyorum ki...
Kayserili Halil Paşa, Padişah 2. Osman'ın sadrazamı. 4 kez Kaptanı Derya olarak görev yapmış biri. Beşiktaş ile Kabataş arasında, 8. yüzyılda İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam ordularının gemilerini demirledikleri yer olduğu için Arap Limanı diye anılan koyu doldurtmak suretiyle, İstanbul'a Dolmabahçe adını kazandıran paşamızdır. Abisi de Beylerbeyi semtinin adına ilham veren Beylerbeyi Mehmet Paşa’dır.. 
Paşa, kendisini, Aziz Mahmud Hüdai Hazretlerinin kapıcısı mesabesinde gördüğünden bu tekkeye Kapıcı Tekkesi adını vermiş. Ahşap olan tekke binası bir 19. yüzyıl yangını ile ortadan kalkınca yeniden yapılmış. Yapının mimarı Sedefkar Mehmet Ağa...

Sokak tarafında görülen çeşme ve hemen yanında sebil olduğunu öğrendiğim yerin üst katı türbe imiş. Türbenin yapılış amacının Mürid olan Halil paşanın hocası Aziz Mahmut Hüdai için yaptırıldığını öğreniyoruz. Ne var ki, Hüdai hazretleri bunu kabul etmiyor. Bugün ziyaret edilen külliyede kabrinin olmasını istiyor. Hocasını çok seven Halil Paşa'da kendi mezarının hocasının yanında istediğinden bu türbeye farklı kişiler gömülüyor.






Meraklıları için Kaynaklar : 

Türbenin 1912 de görüntüsü 
Derleme @erolkaranet - 24.11.2022
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.