Baharat deyince Güneydoğu Anadolu akla gelir. Sonra Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır ile diğerler. Baharat severler, ya kendileri gider alır ya da bir yakınları vasıtasıyla o bölgeden türlü türlü baharat getirtir. Şimdi, baharatseverlere yeni bir uğrak yeri tavsiye edeceğiz. Binbir çeşit baharatı hem yakından görmek, hem koklamak ve hem de tanımak isteyenler mutlaka gastronominin beşiği Gaziantep'e gitmeli. Gaziantep'teki Rayiha Baharat Müzesine..
Gaziantep Büyükşehir Belediyesince 15 Eylül 2022 tarihinde resmi açılışı yapılan ve alışılagelmiş müze anlayışından çok uzak, misafirperver, sıcak ve türlü türlü kokuların arasından geçerek ziyaret edebileceğiniz Rayiha Baharat Müzesi'nde baharata dair her şeyi bulabilmek mümkün. 132 çeşit baharatın bulunduğu üç katlı müzenin girişinde baharatların tarihçeleri ve bitkisinin yanı sıra yemeklerde kullanılan hali gösteriliyor. Mutlaka uzmanlar eşliğinde, adına raviyan denilen anlatıcılarla gezdirilen ziyaretçilere, ikinci katta bulunan mutfak bölümünde baharatların öz aromasından elde edilen karışımlarla yapılan tadımlıklar ikram ediliyor.
Müzenin son katında akademik çalışma ve araştırma yapanlar için misafirhane mevcut. Kayıt işleminin ardından müzeye gelen araştırmacılar, burada konaklayarak baharata dair her bilgiye ulaşabiliyor, laboratuvarda inceleme yapabiliyor, çalışmalarını rahat bir ortamda sürdürebiliyor.
Alleben Göleti kıyısında bulunan, baharatların tarladaki çiçek dönemini canlandıran ve yemeklerdeki görüntüsüne de yer verilen Rayiha Baharat Müzesi, yüzlerce baharat türünün aşamalarını izleme imkanı sunuyor.
Sadece bu mu derseniz, tabi ki hayır,.. Sergi alanı, laboratuvarı, tadım restoranı, endemik bitkilerin incelendiği tohum bankası ile baharatların tadımı için alanın da bulunduğu müzede ziyaretçiler baharatın tarihini de dinleyebiliyorsunuz
Mesela, Zeus ve Hermes'in ıhlamura çevirdiği kadınla erkeğin hikayesini öğreniyorsunuz. Ortaçağda altından daha değerli karabiberi öğreniyorsunuz.
Karabiberden naneye, muskattan şeytan teresine, zencefilden defneye onlarca baharatın yer aldığı müzede, Menengiçli makaron, Naneli mus, Muskatlı ekler, reyhanlı mus, naneli beze,Yaseminli zencefilli soğuk sütlü çay ve daha niceleri ile tanışma fırsatı bulmak istiyorsanız nereye gitmeliymişiz.
Gaziantep Rayiha Baharat Müzesine..
Adres: Gaziantep Alleben Göleti kıyısı, karavan parkının karşısı
Alleben Göletine Nasıl Gidilir
Alleben Göleti ya da Allaben Tabiat Parkı, Gaziantep ili, Şahinbey ilçesi sınırlarında yer almakta ve Gaziantep il merkezine 6 km uzaklıktadır.
Alleben Göleti ya da Allaben Tabiat Parkı, Gaziantep ili, Şahinbey ilçesi sınırlarında yer almakta ve Gaziantep il merkezine 6 km uzaklıktadır.
Şahsi aracı olan ziyaretçiler, Gaziantep şehir merkezi güzergahından, Kuveyt Bulvarını düz takip edip, Yamaçtepe bölgesine devam etmelidirler. Yamaçtepe geçildikten sonra, tabelaları izleyerek Tabiat Parkına kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Şahsi aracı olmayan misafirler ise; toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirler. Şehir merkezi ve ilçelerden yolcu taşıyan otobüs, servis ve minibüsleri kullanarak Tabiat Parkı ulaşabilirsiniz.
Kaynak ve Fotoğraflar: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve sosyal medya
Derleme @erolkaranet - 19.11.2022