@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Ne Olacak Bu Avukatların Hali




"81 il 81 üniversite" kulağa hoş gelen bir kelime. Hemen hemen herkes yaşadığı ilde bir üniversiteye gitmekten mutluluk duyar. Tercih edilen, istenen de budur. Ne var ki, yine de kaliteli üniversiteler büyükşehirlerde olduğu için yine şehir dışında kaliteli ve yıllanmış bir üniversitede okumak herkesin hayali. Her ile üniversite açılır. Her üniversiteye kaliteli öğretim elemanı bulmak zordur. Her ildeki üniversiteler Tıp, Mühendislik, Hukuk gibi bölümlerde açabilirsiniz. Şu ya budur demeden açılan bu fakültelerden mezun sayısı da binlerce değil milyonlarca olur. Milyonlarca hukuk, milyonlarca tıp, milyonlarca mühendislik mezunu sokaklara taşınca iş ister, aş ister, imkan ister.. Okumuş, dirsek çürütmüş ve belki de okulunun ilk onları arasındadır. Stajlarda da hayat toz pembe görünür. DFiplomayı alıp da "Hadi Aslanım" deyip sokağa çıkınca çırılçıplak kaldığını görür.
İş yok, imkan yok, aş yok.. 
"Üniversiteyi derece ile bitirdi de ne halt oldu, şuna bak kaldırım mühendisi" sözü bıçak gibi kalbe saplanır.
Şimdi Sağlık Bakanlığı veya özel hastaneler genelde tıp mezunlarını pek başıboş bırakmıyor. Çünkü sağlık sorunları arttıkça eleman ihtiyacı çok. Mühendisler dedik onlarında muhtelif dalları olduğu için iktisat/işletme mezunları hariç iş bulma olasılıkları fazla.
Bu arada doktora sahibi mezunları görmezlikten geliyoruz. Doktoralı işsizler bambaşka bir konu.. Adam doktor olmuş, doçent olmuş işsiz.. Bunların yanında düz üniversite diplomalı mezununun işsizliğini tartışıyoruz.
Geçtik. Konu başlığımıza dönelim.
Hukuk mezunlarına gelince. 
Hukuk mezunu olmak avukat olmak demektir. Avukat olmak demek kolay da avukatlık yapmak zordur. Bireysel avukatlık büroları kapanıyor, hukuk büroları açılıyor. Arabuluculuk ve Uzlaştırmacılık biraz da olsa Hukuk mezunlarına nefes aldırsa da yetersiz. 
İşçi avukat olmak, bir avukatın yanında çalışmak neyse de hukuk bürosuna işçi avukat olmak göründüğü kadar şirin değil.
"Bugün ben ofis açarım, tek başıma avukatlık yaparım" kabadayılığı da yapılamaz oldu. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Hoş geliyor da hayatın acı gerçekleri öyle değil.
"Gelirken bana bir paket sigara al. Şunu al, bunu al" gibi çıraklara söylenecek sözü Hukuk mezununa söylerken düşünmek gerekir. Gerekir de düşünmeyenler sağolsun. İncinen, kırılan, "ben senin ayakçın mıyım" dedirten sözler ağır geliyor. Söylenmiyor.
Bir de ödenemeyen/ödenmeyen maaşlar. Yatırılmayan SGK primleri. Karın tokluğuna ücretler.. İşçi avukatların derdi dağı aşmış, duyan yok.
Köleden beter çalışma şartları.
İşvereni, işçisi hukuk mezunu rekabet ve aşağılanma halinde..
Kadın avukatların bir de etik olmayan davranışlara muhatap olsa da "ekmek parasına" tahammülleriyle stress altında çalışmaya zorunlu kalmaları
Kabus dolu yaşamları..
E, ofis açamayan, müşteri bulamayan, işçi olarak çalışamayan hukuk mezunu, avukat sertifikalı ne yapacak. Bir nefes almak için Devlet Kapısına bakacak. 
Bu kez devlet suçlanacak.
Kamuda avukat olmak isteyen binler değil milyonlar var. Artık sabit maaş, az çalışma, çok dinlence, kendine zaman ayırma ve stressiz ortam demek için kamuda avukatlığı seçmek isteyen binlerce mezun binlerce hukukçu, binlerce avukat devlete baskın yapılmaya başladı.
İmkan var mı hepsini almaya yok.Bir bakanlığa, bir il müdürlüğüne kaç avukat lazım olur ki..
Kamuda avukat olmak iyi de, kapasite olmayınca..
Çözüm...
Çözüm hukuk fakültelerine girmeyi zorlaştırmak, Mühendislik fakültelerini zorlaştırmak, Tıp fakültelerini zorlaştırmak.
Eğitimi eskisi gibi, yıllar önceki eğitim sistemi gibi zorlaştırmak.
Bakın herkes beyaz yakalı olmak istiyor. 
Mavi yakalı olmak isteyen yok.
Sanayi ve imalat sektörü elemansızlıktan kan ağlıyor. Teknik eleman yok. Meslek elemanı yok. Sanat öğrenip esnaf olmak isteyen yok. Sanatlar, sanatkarlar yok. 
Herkes kalem ehli olmak istiyor.
Yığılmaların sebebi devlet oluyor.  Sırf Avrupa Topluluğuna girelim, ülkedeki üniversite mezun sayısı ile övünelim diye boş beyinler, kopyala yapıştırla , parayla kazanılmış diplomalar ülkenin geleceğine dinamit koymak gibi. 
Avukatlar kamuya kaçıyor. Kaçsa da bir yere kadar. 
Doktorlar yurt dışına kaçıyor. Kaçsa da bir yere kadar
Bol keseden mesleki diploma verip sokakları işsiz üniversite mezunu ile doldurmak anarşiyi getirir.
Aç olan ne yapacak.
Manşetler cinayet ve intiharlardan geçilmiyor.
Herkes kolay para kazanma derdinde. Dolandırıcılık sayısında patlama var.
Hukuk mezunalrı kamu avukatı olmak istiyor, Mühendis kamuda çalışmak istiyor. İlkokul,lise mezunu kalifiyesiz, liyakatsızlar kamuda çalışmak isyior.
Sokaktaki işleri kim yapacak.
Devlet, öğrenciyi sınıfta bırakan öğretmene ceza kesmeye devam ederse, öğrenciye cahil olmasına rağmen, okuma yazma bilmeden diploma verdirip mezun ettirirse kamuda kalmaz, devlette kalmaz, millette kalmaz.
Bu ülkede okuma zorlaştırılmalı.Diplomam almak zorlaştırılmalı. Açık öğrenimler kapatılmalı. KPSS kaldırılmalı. 

Erol Kara - 10.10.2022
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.