@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Binanın Merdiven Boşluklarına Eşya Konulmaz




Hayatımızın olmazsa olmazı olan, ortak yaşam tercihi olsa da kimsenin ortak olarak yaşamadığı, birbirini tanımadığı, merdivenlerde ya da asansörlerde karşılaşsa bile selam vermediği, komşuluğun öldüğü yaşam yerlerinden olan apartman ya da sitede ortak yerler her zaman sorun olmuştur.
Ortak alan konusunda yaşanan sorunlar sadece bu sorunun taraflarını değil, çoğu zaman herkesin huzurunu bozar.
Ortak alan konusunda yaşanan sıkıntılardan en sık rastlananı kapı önlerine konulan eşyalar ki bunların başında ayakkabılıklar gelmektedir. Bununla birlikte eve girmesi pek istenilmeyen eşyalar gelmektedir.
Oysa, bir binanın ortak alanları binada oturan herkesin “istediği gibi” tasarrufta bulunmaya hakkı olmayan yerlerdir.
Apartmanda ortak alan olarak belirlenmiş , bilhassa merdivenlere ve koridorlardaki boşluklara eşya konulması; olası bir acil durumda bina sakinlerinin dışarıya çıkabilmesini engellediği ve diğer kişilerin de hakkı olan yerlerin sahiplenilmesine neden olduğu için yasaklanmıştır. Kat mülkiyeti Kanunu madde 16'da bu yasak net olarak belirtilmiştir.
Bina girişleri, koridorlar, bodrum ve varsa tavan aralığı düzgün kullanılmalı ve düzenli olarak temiz tutulmalıdır. Bisikletler, bebek arabaları vs. gibi büyük nesneler engel teşkil edecek şekilde yürüyüş alanlarına, bina merdivenlerine, koridora ya da bodrum koridoruna bırakılmamalıdır.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 4. maddesine göre apartman ortak kullanım alanları belirlenmiştir. Bununla birlikte kat malikleri kurulu ve kat malikleri kurulu tarafından seçilen apartman yönetim kurulu ortak yerlerin kullanımıyla ilgili kararlar alabilir.
Merdiven boşluğuna ayakkabılık koymak, yangın merdivenine eşya koymak, Bina cephesine klima koymak, sığınakta eşya biriktirmek, bahçeyi dilediği gibi kullanmak, bina girişine sokak hayvanları için barınak ya da mama kabı yerleştirmek gibi bir çok eylem apartmanda ortak alınacak bir kararla uygulanacak işlemlerdendir. Yönetim planında, alınan kararlarda böyle bir izin yoksa hiç kimse binaların ortak alanlarında istediği gibi bir yerleşim , kullanım yapamaz.
Kat malikleri ortak alanları ve eklentileri kullanırken yasalara, tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına, kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlara, apartman yönetimi tarafından alınan kararlara ve belirlenen kurallara uymak zorundadır. Kişilerin başkalarını rahatsız etmemesi, kimsenin hakkını ihlal etmemesi ve yönetim planına uygun hareket etmesi gerekir. Kat maliklerinin yükümlülükleri; bağımsız bölümlerde yaşayan kiracılar, burada oturma ve faydalanma hakkına sahip olan üçüncü kişiler ve bağımsız bölümlerden sürekli olarak yararlananlar için de geçerlidir. Kurallara uyulmaması durumunda uyarılar, ihtarlar dikkate alınmazsa bu kez Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılır
Genellikle yapılan bir çok uygulamadan bazılarına da örnek verecek olursak, Türk Ceza Kanunu’na göre huzur bozmak ve başkasının malını kirletmek suç.olarak kabul edildiği için apartmanda halı silkelemek 3 yıla kadar hapis cezasına sebep olabilir Alt kattakilere zarar verecekse balkon yıkamakda bu çeşit bir suçtur. Alt kat komşunun balkonunu, camını ıslatacak ve onu rahatsız edecek bir şekilde çamaşır asılması da yasaktır.  
Kapı önüne ayakkabı koyma konusunda da Yargıtay tarafından verilmiş kararlar vardır. Her ne kadar kapı önü ortak alan sayılmasa da ortak geçiş alanı olarak görülmektedir. Daire kapısı önüne kat malikleri ve kiracıların ayakkabı ya da herhangi bir eşya koyması mahkemelik olabiliyor. Ve her ne kadar kanunda net olarak belirtilmemiş olsa da yönetimin aldığı karar varsa daire kapılarının önüne ayakkabı ve ayakkabılık dahi konulamıyor. 

Derleme @erolkaranet - 27.10.2022

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.