Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, önümüzdeki ilk aylarında personel alımı yapılacağı yönünde yaptığı açıklamada, DHBT sınav sonuçlarının beklendiğini açıkladı.
Her iki yılda bir tekrarlanan ve milyonlarca kişinin umudu haline gelen DHBT sınavlarının sonuncusu bu yıl 27 Kasım 2022'de yapılacak. DHBT'nin açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testidir. 2014 yılından önce Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başka bir isimle gerçekleştirilen sınav, 2014 yılında ÖSYM tarafından yapılmaya başlanmış ve DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi adını almıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışmak isteyenler bu sınava girme zorunluluğunda.
Bu güne yapılan alımlarda DHBT'den geçerli puanı ve şartları taşıyanlar Başkanlık bünyesinde göreve başlarken bundan böyle Diyanet Akademisi bünyesinde eğitim için Sözleşmeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi adayı olarak görevlendirilecek. Burada verilen eğitimden sonra sözleşmeli olarak çalışacak olanlar belli bir dönem sonra kadroya geçecekler:
Sürekli liyakatten söz edilen kadrolarda görev alacak olanlar da aranan özellik, KPSS ve buna bağlı DHBT sınavlarıyla Diyanet bünyesinde liyakatı sildi aldı.
Bilhassa cami görevlilerinin "hafız olsun yeter" anlayışı ile "KPSS'den 50 alsın varsın liseli olsun" zihniyeti ile görev verilenler yüzünden camilerde mihrap görevlisi kalitesinde hızlı bir düşüş yaşandığı gözlemlendi.
Bununla birlikte İlahiyat Mezunu binlerce kişi de sokaklarda avare dolaşmaya başladı.
Diyanet İşleri Eski Başkan yardımcısı ve aynı zamanda İstanbul il Müftülüğü yapmış bulunan Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz geçtiğimiz yıllarda bu konuya parmak basmış ve İmam Hatip Lisesi Mezunlarının Diyanet kadrolarında imam / müezzin olarak atanmasını sert bir dille eleştirmişti.
Yılmaz şunları ifade etmişti."Türkiye'de lise mezunlarının mesleki hizmette istihdamı artık tarih oldu, bunun tek istisnası galiba Diyanet'tir. Ben, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu uygulamaya son verip, artık fakülte mezunu arkadaşlarımızın imamlık ve müezzinlik yapması gerektiğini; yani doğrusu imam ve müezzinlerin, üniversite mezunu olması lazım geldiğini düşünüyorum" demişti
Diyanet'in en üst kadrosunda görev yapmış birinin bu açıklaması suyun üzerine yazılmış bir uyarı gibi olmuş ve Diyanet hali hazırda lise mezunlarına hem de KPSS'de 50 puan almış olmasına rağmen görev vermiş. Personel kadrosuna almaya devam ediyordu.
Şimdi, Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş sosyal medyadan açıklama yaparak "27 Kasım 2022'de yapılacak DHBT sınavının ardından yine Başkanlığımızca Diyanet Akademisi bünyesinde eğitim için Sözleşmeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi aday alımına yönelik sınav yapılacaktır. 3-16 Ocak 2022 tarihlerinde Sözleşmeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi alımına yönelik gerçekleştirdiğimiz sözlü sınavda başarılı olan ve atama bekleyen adaylarımız, 17 Ekim 2022 itibariyle tercih yapabileceklerdir." diyerek müjdeyi verdi.
Şimdi, Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş sosyal medyadan açıklama yaparak "27 Kasım 2022'de yapılacak DHBT sınavının ardından yine Başkanlığımızca Diyanet Akademisi bünyesinde eğitim için Sözleşmeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi aday alımına yönelik sınav yapılacaktır. 3-16 Ocak 2022 tarihlerinde Sözleşmeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticisi alımına yönelik gerçekleştirdiğimiz sözlü sınavda başarılı olan ve atama bekleyen adaylarımız, 17 Ekim 2022 itibariyle tercih yapabileceklerdir." diyerek müjdeyi verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı sürekli vatandaşların hedefinde olan bir kurum. Gerek İslam dini açısından gerekse temsil ettiği misyon karşısında çok dikkatli, çok hassas kriterler elde ederek kalitesini, güvenini artırmak zorundadır.
Bilhassa halkla içiçe olan cami görevlilerinin kalitesizliği sık sık gündeme geliyor, bazı din görevlilerini bulundukları makamın tüm saygınlığını yerle bir edecek haberleri medyanın üçüncü sayfalarından inmemektedir.Diyanet silkelenip liyakate önem vermeli. Öğrenim görmüş personelinin diploma derecesini tavanda tutmalıdır.
Bunun için 2023 yılının ilk aylarında alım yapacaksa önce torpil, hatır gönül ve lise mezunlarına kapılarını kapatmalıdır.
Yani, liseliler Diyanet'te çalışabilecek hayalini artık kurmamalıdır.
Çünkü, eskiden parmakla sayılan İmam Hatip Okullarının tarih olduğu ve bugün her köşe başında İHL'lerin açılmış olması, bu okulların kalite seviyesini de düşürmüş oldu. Bugün liselerden nasıl mezun olunduğu acı bir gerçektir.
Artık gerçek bir din görevlisi olmak için çabalayan insanlar değil en iyi şartların olduğu bir meslek dalı olduğu için Diyanet'te görev almak isteyenlerin sayısı artmıştır.
Nedenleri daha fazla sıralacağımız ancak Diyanet adına üzüldüğümüz kalitesizliğin artık son bulmasını istiyoruz.
Bu nedenle , artık Sayın Yılmaz'ın "Türkiye'de lise mezunlarının mesleki hizmette istihdamı artık tarih oldu, bunun tek istisnası galiba Diyanet'tir." sözü de yapılacak alımlarda ilahiyat Fakültesi, Doktora eğitimi görmüş olanları tercih edilmesiyle ve Diyanet Akademisinden verilecek kaliteli eğitimlerle ülkemizin her yerinde gerçek din görevlilerini görmüş olacağız
Sayın Erbaş, bu yıl ki DHBT sınavlarına lise mezunlarının girmemesini sağlamalıdır. Hem binlerce Lise mezunu umutlanmamış olur, hem boşuna sınav parası vermemiş olur, hem de Diyanet'te çalışmak için İlahiyat Fakültelerine talebi çoğaltarak bu uğurda ilim öğrenmek isteyenlerim sayısını artırmış olur. İlahiyat Fakültelerini seçenler gerçekten Dinine hizmet etmiş olanlardan olur.
Diyoruz.
Erol Kara - 23.09.2022
İmam Hatip Lise Mezunundan Din Görevlisi Olur mu ? yazımızı okumak için tıklayınız