2019 yılında patlak veren karikatür davaları aralıksız sürmeye devam ediyor. Savcılıklara yapılan şikayetler, uzlaştırmacıya, uzlaştırmacılarla anlaşamayanların dosyaları ceza hakimlerinin önüne kadar çıkıyor.
2019 - 2020 yılında sosyal medyada ya da web sitelerinde, forum alanlarında, bloglarında iki karikatürcüye ait oldukları söylenen karikatürler üzerinden binlerce insan mağdur edilmeye başlamıştı. Kamuoyunda aylarca süren karikatür tartışması adliyelerde halen gündemde bulunmaktadır. "KarikatürMağdurları" ve "Karikatürdavaları" olarak da sosyal medyada yer alan tartışmalara sebep olan ve bunu takiben sosyal medyada bir çok vatandaşın Adalet Bakanlığı ve Kültür Bakanlığına seslenerek "karikatüdavalarıincelensin" hastaghı ile seslerini duyurmaya çalışması günlerce gündem düşmedi. Buna rağmen bakanlıkların sessiz kalması da durumun diğer bir şaşırtıcı yanı oldu.
2020 yılında pek çok insanın soluğu uzlaştırmacıların ve adliyelerde hakimlerin önünde aldığı, hatta bir çok vatandaşın polis baskınlarıyla karakollara götürüldüğü görüntüler medyada sıkça yer aldı. Dava görmek istemeyenlerin asgari 7 Bin TL vererek uzlaştığı karikatür davaları 8 milyon dosyanın görüşülmeye çalışıldığı Adliyelerin Fikir ve Sanayi Hakları Mahkemelerinde hatta, yerel mahkemeler dışında Bölge Adliye Mahkemelerinde dahi karar verilmek üzere işleme tabi tutulur oldu.
Buraya nereden geldik. Gerçek Gündem yazarı Metin Solmaz köşesinde "Erdil Yaşaroğlu ve 28 kuruşluk opera" başlıklı 21 Haziran 2022 tarihli yazısında bir tanıdığının karikatür yüzünden mahkemelik olduğunu yazıyordu.
Solmaz tanıdığı olan bayana ait hayvan hakları sitesinden söz ederek "cepten yiyen ve hayvanlarla ilgili haber yayınlayan; farkındalık yaratmaya çalışan minicik bir site. Sitede harcadıkları paranın %10’unu bile karşılamayan Google reklamları var. " dedikten sonra konuya giriyor ve 2016 senesinde “zaten her yerde” olan karikatürlerden seçip siteye koyduğunu ifade ediyor. . "Eğlence olsun diye. Ve evet buradan bir gelir elde ediyor. Çünkü sitedeki Google reklamları bu sayfada da görünüyor. Gelir 28 kuruş. Bu 28 kuruş kanunlara göre suç. " diyor ve karikatürleri yayınladılar diyerek savcılığa usul erkan dinlemeden suç duyurusunda bulunan Erdil Yaşaroğlu’na konuyu getiriyor.
Kimlere dava açmadılar ki, 64 yaşında olan sürekli doktor kontrolüyle yaşama tutulan bu yazının sahibinden tutun binlerce üniversiteli genç, öğretmen, sağlıkçı, medyayla uğraşan sayısız kişiler, blogseverler, sosyal medya takipçileri, birbirlerine eğlence olsun diye karikatür paylaşanlar, eğitimciler vs vs ve daha niceleri.
Google arama çubuğuna Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Kadir Kurtuluş, Komikbüro, Telifport yazarsanız neler olduğunu net olarak göreceksiniz.
Oysa 5846 sayılı yasanın günün şartlarına göre mutlak surette, kesinlikle değiştirilmesi gerektiği konusunda acil bir adım atılmalıydı.
Solmaz yazısını bitirirken "dedim ki “tipik trol avukatlık faaliyeti”. "Avukat kazandı." dedikten sonra su şekilde sonlandırıyor "Ve çok kolay bir iş. Dilekçeler bir örnek. Şikayetler seri. Çok kolay bir örüntü. Başlıyorsun yürüyor. Sonrası hasat. Bu şekil yılda 1000 kişi “düşürseler” yılda 7 milyon 300 bin TL ediyor. "
Davası olanlardan biri de bu yazının sahibi. Yaklaşık bir yıldan fazladır Emniyet Müdürlüğü, Uzlaştırmacı, Adliye ve Hastane arasında mekik dokuyan 64 yaşında bir emekli.. Doktorların sıkı sıkıya 1 kg yükü taşımasını yasak diye tembih edilen, bir çok organı rahatsız olan biri. İlk duruşma oldu. Dosya Bilirkişi de , ikinci duruşma yakında. Kaybederse sittin sene ödemeyle bitiremeyeceği bir cezaya çarptırılma korkusu altında yaşamaya çalışıyor.
Bu durumu Yaşaroğlu'nun avukatına giderek bizzat dile getirdi. BÜRONUN MASRAFLARINI ÇIKARTMAK İÇİN bu parayı muhakkak alacaklarını ifade eden avukat sonrası, Erdiloğlu'na eposta gönderdi. Bu konuda kendilerine yazan insanlara cevap vermedikleri gibi bize de cevap vermediler. Üç kuruş emekli maaşına sahip 65 yaşına yakında girecek olan bir insana yaptıkları zulümle abad olacaklarını sanıyorlar. Ve topu topu 1 adet karikatürün sitesinde yer alması yüzünden.. Bakmayın öyle böyle bir karikatür değil. Çok basit bir kompozisyon. Ve internette binlerce var.. YANİ, HERKESİN HER ZAMAN GÖREBİLECEĞİ PAYLAŞILMIŞ,
Bu arada unutmadan "Telif hakkı aradığını iddia eden karikatüristlerin, telif hakkı ihlali yaparak, yabancı bir çizere ait görseli kullandıkları ve kendilerininmiş gibi lanse ettikleri ortaya çıktı" Ve dahi Telifport diye açtıkları web sitesinde internetten buldukları milyonlarca görseli de kendilerine mal etmeye başlamışlar. Farkına varanlar kendilerine ait görselleri orada görünce sessizce kaldırıyorlar.
Acımıyorlar.
Ve bir de diyorlar ki, .. Dedikleri aşağıda, google arama sayfalarında ve binlerce değil onbinlerce insanın yürek yangınında. Ahında..
Bu sesi Milletvekilleri, Adalet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı hatta Sayın Cumhurbaşkanı Duymalıdır.