@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Evi Boşaltmadan Kaçan Kiracı İçin Ne Yapılır





Kira bedellerini aksatmadan ödeyen bir kiracının kiraladığı taşınmazı fiilen kullanıp kullanmaması mal sahibini hiç ilgilendirmez. Bu nedenle, mal sahipleri kiracı oturmuyor diyerek kiralanan yerin tahliyesini isteyemez. Zaten, bir çok ev sahibi kirayı verip oturmayan, kullanmayan kiracıyı da çok sever. 
Ancak, içerisinde eşya bırakıp aylarca eve uğramayan kiraları ödemeyen, fatura ve aidatları ödemeyen kiracı için ev sahipleri aynı hoş görüyü göstermeyecektir. 
Arkasında bir sürü borç bırakan ve evde eşyalarını tutan, anahtar teslim etmeyen ayıplara karışan kiracılar için ev sahipleri ne yapmalı ne yapmamalı..
Ev sahipleri böyle bir durumda hukuki yollara başvursa aylar sonrası belki çözüme kavuşacaktır. Masraf yapacaktır. Avukat tutacaktır. Mahkeme gün verecektir. İlk olmadı bir sonra bir sonra uzayıp giden duruşma tarihleri vs..
Haksız da değiller...
Şimdi, bu durumda olan ev sahiplerini biraz rahatlatacak çözüm yolu sunacağız.

Ne Yapılmalı?
  • Öncelikle kiracıya karşı haciz ve tahliye talepli icra takibi başlatın…
  • Kiracının MERNİS adresine tebligat yaptırın.…O adreste olmasa bile ödeme emri tebliğ yapılmış sayılacak. Haciz işlemlerine geçilebilecek.
  • Gerekli sürenin ardından icra yoluyla kiralanan yer açılır…
  • Kiralanan yerde eşyalar varsa, borca karşılık bu eşyalar haczedilir. Süresi sonunda satılır. Borca yeter karşılığı satılan mal olursa sorun yok. Borca yeter mal yoksa araç, gayrimenkul, menkul, 3. şahıslrdaki alacakları vs.. Borç tahsil edilene kadar haczedilip satışı istenilir. Ya da direk alacaklıya ödenecek banka hesapları vs ile sonuca ulaşılır.
Sonuçta, önemli olan bu hukuki süreci başlatmaktır.
Dosya takip edildiği sürece borçlu, bu borçtan sorumlu kalacaktır…

Ne Yapılmamalı?
Takip açılmadan, kiracı aylardır yok diyerek sakın kiralanan alana girmeyin. İcra memurları nezdinde girerseniz sorun yok, kendi başınıza girerseniz sonuçta hırsız ve yağmacı olabilirsiniz. Kiracının halen mevcut olan kullanım hakkını gasp etmiş olursunuz
Bu halde de kötü niyetli bir kiracı, mal sahibine karşı hukuki yollara başvurabilecektir…

İşte emsal olabilecek bir haber.

Borçlarını ödemeyen kiracısının oturduğu dairesine tahliye için çilingir yardımıyla girdiği iddia edilen ev sahibi ve akrabalarına "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 10 ay hapis cezası verildi
Evini kiraya veren vatandaş, kiracısının borcunu ödememesi nedeniyle Noterlik aracılığıyla evin boşaltılması için ihtarname gönderdi.
İddiaya göre, ihtarnamenin süresi dolmadan kiracısının yaşadığı evi tahliye etmek isteyen mal sahibi yakınları ile eve giderek çilingir yardımıyla kapıyı açtırıp eşyaları çıkarttı.
Kiracı, Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili şikayette bulunması üzerine ev sahibi, iki akrabası ve çilingir hakkında "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Görülen duruşmalar sonrası mütalaasını açıklayan savcı, kiracının kira ve aidat bedellerini ödemediği için ihtar edildiğini belirterek olay tarihinde sanıkların evin önüne giderek çilingire noterden çekilen ihtarnameyi gösterdiklerini ifade etti.
Sanık ve tanık beyanlarına göre, çilingir yardımıyla açtırılan eve sadece malsahibinin girdiği, evdeki eşyaları çıkarttığı, diğer sanıkların ise dışarıda beklediğini ifade eden savcı, mal sahibinin konut dokunulmazlığını ihlal suçunu işlediğinin sabit olduğunu ancak bunun da uzlaştırma hükümlerine tabi olduğu için dosyanın Uzlaştırma Bürosuna gönderilmesini, diğer sanıkların ise beraatini talep etti.
Kararını açıklayan hakim ise sanıkların "konut dokunulmazlığını ihlal" suçunu birden fazla kişiyle işledikleri gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Bizden ssöylemesi

@erolkaranet
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.