Vatandaşların pahalılıktan şikayetlerinde hedefe oturtuan marketlerin sık sık denetlenip kamuoyuna "kazıkçı" olarak çıkartılmaları alışkanlık haline gelirken eczacıların fahiş fiyatlarla ürün satmalarına kimse ses çıkartmıyor.
Bir ilacın, bir kozmetik ürününün, bir hijyen malzemesinin aynı marka olmasına rağmen eczanelerde farklı ve fahiş fiyatlarla satılması vatandaşalrı adeta çılgına çeviriyou
Her fırsatta hükümeti, SGK'yı ve ilaç fabrikalarını bahane ederek sattıkları ürünlerin pahalı olmasına kendi suçları olmadığını iddia eden eczacılar SGK'nın ödemediği her ilacı, kozmetik malzemelerini,bebek ürünlerini, hasta ve ortopedik malzeme ihtiyaıc olanların kullandığı tüm medikal melzmeleri tututrabildikleri fiyattan satmaktadırlar.
Marketler gibi denetlenmeyen eczacılar adeta vurgun vuruken, eczanelerde birbirinden farklı fiuyata satılan ürünlerin aynı marka, aynı kalite olmasına rağmen bu kadar değişik fiyatla satılmasına tepki göstermektedir. İnternette satılan medikal ve tıbbi ilaçların kendi işlerini bozması, gerçekleri ortaya çıkartması nedeniyle her fırsatta internetten ürün almayın, alınması, yasaklansın diyerek seslerini yükselten eczacıların halkın sırtından haksız kazanç kazanmaktan da geri durmuyorlar.
2020 yılında patlak veren pandemi süresince vatandaşlarıın eczanelerden fahiş fiyatla ürün satıyorlar diyerek artan şikayetleri üzerine üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığının cezalandırmalarına sözde illerin Eczacılar Odaları araştırma yaptıkları ve eczanelerin "haksız ticaret uygulaması, fahiş fiyat, fırsatçılık oluşmadığı açıkça görülmektedir." savunmasını yapma gereği duymuşlardır.
Oysa, hali hazırda şikayet edilen eczanelerin sayısı az olmamasına rağmen bunlar için önlem almayı, araştırmayı düşünmeyen odaların eczaneleri masum göstermelerine kimse inanmıyor.
Her geçen gün eczanelerin tutarsız fiyatları, ürünleri pahalı satmaları karşısında ne yapacaklarını bilmeyen vatandaşların Tarım ve Orman Bakanlığı (Alo 174 Gıda Hattı) Hazine ve Maliye Bakanlığı (VİMER-189 ihbar hattı), Ticaret Bakanlığı (Alo 175 ve Haksız Fiyat Artışı mobil uygulaması) üzerinden şikayet edebilecekleri belirtiliyor. Öte yandan, Fahiş fiyat uygulayanlar hakkında 100 bin TL'yi aşan cezai işlem uygulana biliniyor. Ayrıca haksız artış uygulayanlar, fiyatları etkileme, ürünlerin yokluğuna neden olma, mal satışlarından kaçınma fiillerini işledikleri gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’na göre hapis cezasına da çarptırılabiliyor.
Pandemi süreci bitmeden orman yangınlarının arttığı bölgelerde yanık ilaçlarınnın fahiş fiyatlarla satıldığına dair haberlere bile asılsız haber nitelendirmesi yapan eczacılar hedefe yine Sağlık Bakanlığını koyarak okları hükümete çevirmeye çalışmaktadırlar. Tüm haberleri yalanlayarak aynı metni her yıl paylaşmaktan geri duymayan Eczacılar oDaları ve birlikleri bir erczanedeki fiyatın diğer eczanede aynı olmamasına sessiz kalmaktadırlar.
Öte yandan bazı eczanelerin ellerinde olmayan ilaçlara karşılık eşdeğeridir diyerek daha farklı ilaç vermeleri, doktorların yazdıkları ilaçların zaman zaman yıllardır piyasada olmadığını iddia ederek vatandaşlarafarklı ilaç satmaları da işin bir başka yönü..
Evvelden her ilçede bir iki eczane varken bugün her köşe başında eczanelerin açılmasıyla adeta mağdur olduklarını, kazanamadıklarını iddia eden eski eczacılar da açılan yeni eczanelerin sınırlandırılmalarını, her önüne gelenin eczane açmasının önlenmesi gerektiğini belirtirken çok sayıda açılan eczanenin ve internetten yapılan satışların kazançlarını düşürdüğünü, eskisi gibi kazanamadıklarını itiraf ettikleri de dikkat çekici hal almaktadır. (okumak için tıklayınız)
Türk Eczacılar Birliğinin "yeni eczacılık fakültesi açılmasına"tepkisi için tıklayınız
Eczacılardan şikayetler için buraya Eczacıların fahiş fiyat taleplerine vatandaşların şikayetlerini görmek için buraya tıklayınız
@erolkaranet