Cibali Karakolu hakkında ne biliyoruz.
Daha çok tiyatro oyunuyla adını duyuran Cibali Karakolu, oyun için türetilmiş bir isim değil. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Cibali'den ismini alıyor. Bulunduğu dönemde çok sayıda asayiş olayının yaşandığı semtte oldukça meşhur olan bir polis merkezi. Haliç Surları’nda bulunan Cibali kapısının hemen yanı başında (Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’ne gidilen kapı). Fetih sırasında önemli bir komutan olduğu söylenen, Cibali’ye ismini veren yarı gerçek yarı efsaneye dönüşmüş Cebe Ali’nin türbesi, Cibali Karakolhanesi diye bilinen binanın içindedir.
Günümüzde metruk bir halde Yavuz Sultan Selim, Seferikoz Sokağı No:2, 34083 Fatih/İstanbul adresinde bulunan karakol binası hizmet süresini çok öncelerden tamamladı. Boşaltılan bina uzun yıllar boş kaldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 2019 yıllarında Cibali Karakolu’nun boş haldeki binasının tarihi önemine istinaden Vakıflar Genel Müdürlüğü ile temasa geçti ve binanın aslına uygun bir şekilde polis müzesi olması için ilk adımı atmıştı.
Dönemin meşhur polis merkezlerinden biri haline gelen karakolun yankıları o kadar geniş bir kesimde karşılık buldu ki, karakol bir tiyatro oyununa dönüştürüldü. Muammer Karaca, Cibali semtindeki insanlarla semt karakolundaki polislerin yakın ilişkisinden ilham alarak oyunu yazmıştı. O dönemlerde. semt polisleri ile halk arasında çok samimi, bir nevi esnaf ilişkisi vardır ve bu durum da bu oyuna ilham kaynağı olmuştur.Muammer Karaca, 1951’de sahneye taşıdı.
Oyun, Henri Keroul ve Albert Barre’nin Nuit de Noces isimli oyunundan uyarlandı. Muammer Karaca’ya bu projede Refik Kordağ eşlik ederken oyunun aslı ilk kez 1904’te sahnelendi ve ünü ülke sınırlarını aştı.
Türkçe’de Bir Düğün Gecesi anlamını taşıyan Nuit de Noces, kadın erkek ilişkileri ile kurumlara yönelik eleştiriler taşıyordu.
Uyarlanan oyun Cibali Karakolu ismini almış ve ününe ün katmaya devam ederken konusu da dikkat çekiyor.
Türk Polis Teşkilatındaki “bağzı” durumların çokça eleştirildiği oyun, Karaca Tiyatrosu’nun da ilk oyunu olma özelliğini taşıyor.
Ancak hangi dönem sahnelendiyse dönemin güncel eleştirileri de oyunda olmazsa olmaz nükteler olarak hafızalara kazındı Oyunun başrolü olan amir Cafer’e hayat veren ilk isim bizzat Muammer Karaca oluyor.
Sahnenin tozunu yutan nice isimlerin yer aldığı oyun uzun yıllar sahnede oynanıyor
Tutulan oyun, sinemaya da taşındı ve yönetmen Hulki Saner tarafından arşive eklenen kültler arasına dahil edildi. Cüneyt Arkın ve Sevda Ferdağ’ın rol aldığı filmde Cafer Sabbah’ın evli olmasına rağmen başka bir kadına duyduğu aşk ve bu sırada içine girdiği karışık durumlardan kurtulmak için çabalamasını anlatır.
Muammer Karaca’nın ardından oyunun kahramanı Cafer’i oynayan büyük isim Nejat Uygur oldu. Uygur’dan sonra ise Zihni Göktay Cafer’e hayat veren tiyatrocu oldu.
Cibali Karakolu Yine Yeniden Hayatımıza Giriyor
Ağustos 04, 2022
0
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Cibali Karakolu'nun restore edilerek hem müze hem de karakol olarak hizmet vereceğini bildirdi.
Soylu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle