@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Diyanet, Kayıtdışı Personel Çalıştırıyor




2017 - 2018 yılında kayıtdışı istihdamla mücadele edilmesi amacıyla uygulamaya konulan projede kendisinden destek istenen Diyanet İşleri Başkanlığı Cami ve Kuran Kurslarında kayıtdışı eleman çalıştırmaya başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2022 yılı için 16 milyar 98 milyon 580 bin lira bütçe ayrılmıştı. Bu bütçeye rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kayıtdışı camilerden müftülükler aracılığı ile topladığı paraları, hac, umre ve Kudüs turlarının ve kurban hizmetlerinden arta kalan gelirlerin, faizlerin birikimi ile bütçesini doldurduğu bilinmektedir.
Buna rağmen Diyanet'e bağlı ülkenin pek çok cami ve Kuran Kurslarında kayıtdışı eleman çalıştırıldığı iddia edildi. Halkın gündeminden düşmeyen söylentilere göre, genellikle her yıl çalıştırılan fahri öğreticiler sınavla alınırken, bu yıl her nedense pek çok yerde bu ihtiyacın kayıtdışı temin edildiği görülmüş. 
Cami imamlarının ve Kuran Kursu kadrolu öğreticilerinin de bu konuda tanıdıkları kişileri bu görevlere getirdiği iddia edilmektedir. Görev verilenlerin pek çoğunun yıllarca kadro bekleyen hafız, imam hatip, ilahiyat mezunları ile herhangi bir okuldan mezun olmayan, kuran kurslarına devam ederek kendisini yetiştirmiş kimselerden olduğu belirtiliyor.
Çalıştırılan kişilere SKG'sız ve çok cüzi ücretlerle ve hatta bir ücret verilmeden iş verildiği öğrenildi.
Bu gerçeğin ortaya çıkmasında cuma hutbelerinde imamların "Kurslarımızda çok sayıda öğrenci var. Bu öğrencileri yetiştiren gönüllü kardeşlerimizin ücretleri söz konusu oluyor. Bunun için yardımlarınızı esirgemeyin" sözleri gösteriliyor.
Öte yanda Diyanet kurslarına kayıtlı olan öğrencilerin velilerinden de "gönlünüzden ne koparsa" adı altında en az 100 TL ücret gönderilmeleri gerektiği" belirtiliyor. (* Bakınız)
Genellikle her yaz başında Kuran kursu ve camilerde dini eğitim almak için toplanan bireylere kadrolu din görevlileri olmasına rağmen, kalabalık sınıflarda bu kişilerin yetersiz kalması dolayısıyla ilan yoluyla ve sınavla fahri öğretici ve din görevlisi alan Diyanet bu yıl bu uygulamasını bir çok ilde bu uygulamasını gerçekleştirmedi.
Sınavla fahri öğretici almak yerine cami din görevlilerine ve müftülüklere resmi olmayan bir uyarı ile kendi imkanlarıyla yetinecek şekilde personel çalıştırılması, bu kişilere toplanacak yardımlar kanalıyla cüzi bir miktarda ücret verilerek kurs döneminin geçiştirilmesinin istendiği gelen iddialar arasında yer aldı.
Son haftalarda cami imamlarının bilhassa cuma ve bayram günlerinde "Çocuklarınıza dini kurs veriyoruz. Allahın kelamını öğretiyoruz. Bunları yetiştiren, bu kurslarda çalışan hocalarımızın emeğinin karşılığı olarak yardım topluyoruz" şeklinde yardım talebinde bulunduğu belirtiliyor.
İyilik yapmak isteyen cemaat yardımlarını esirgemezken, aylık azami 500 liraya varan ücretlerle çalıştırılan amatör kimseler "Allah rızası için katlanabiliyoruz. Yoksa bu para için yapmıyoruz. Bu para karın doyurmuyor. Sevabı yeter tarzı teselli sözleri ile kayıtdışı çalıştırıldıklarının gerçeğini dışa vurmak istemiyorlar.
Kursların dışında izine çıkan imam ve müftülerin yerine de günde 5 vakit çalıştırılan, sözde "imam, müezzin olacaklar ya da hafız yetiştiriyoruz, burada eğitim veriyoruz." sözüyle kandırılanların da ayrı bir gerçek olduğu belirtiliyor. 
Bugün MEB bünyesinde 30 saat çalıştırılan ve sigortası yapılan bir fahri öğreticinin 3400 TL gibi bir ücret aldığı günümüzde cami ve Kuran Kurslarında SGK primi ödenmeden çalıştırılan ve sadaka diye tabir edilen ücretlerin verildiği ya da ücret verilmeden çalıştırılan öğreticilerin nasıl bir haksızlık karşısında olduğu konuşulur oldu.
2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Diyanet İşleri Başkanlığı desteğiyle 15 ilde gerçekleştirdiği Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi (KİDEP) ana temalı Din Görevlileri Konferansı, Antalya’da yapılmıştı. Hemen hemen tüm illerde gerçekleştirilmesi planlanan projede imamlar hutbelerde ‘her bir personeli 30 gün sigortasız çalıştırmak cebinden 500 TL çalmakla aynıdır’ denilecek, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in ‘Devlet malından bir hırka bile aşıran, savaşta ölse şehit sayılmaz’ sözünden yola çıkarak cemaate konunun önemi aktarılması yönünde karar alınmıştı.
Hemen hemen her yıl bir veya iki kere iş ve işçi çalıştırma ahlakı üzerine hutbeler hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı en son 13 Mayıs 2022 tahinde "İş ve Çalışma Ahlakı" konu başlığı ile işçi hakkının zamanında ve hakkıyla ödenmesi gerektiğini  gündeme getirmişti.

@erolkaranet - 25.07.2022

(*) 
https://www.sikayetvar.com/diyanet-isleri-baskanligi/kurs/ucret
https://www.sikayetvar.com/diyanet-isleri-baskanligi/kurs
https://www.sikayetvar.com/diyanet-isleri-baskanligi/para
https://tele1.com.tr/vatandasin-gonderdigi-yardim-parasinin-pesine-dusen-imamin-basina-gelmeyen-kalmadi-638378/


#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.