@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Yorum Yapanların Başına Gelmedik Kalmıyor




Sosyal medyada yayınlanan her paylaşımın ardından yaptığınız bir yorumun, bir düşüncenin, bir fikrin ya da masum bir şekilde yapılmış bir paylaşımın başınızı ağrıtacağını biliyor musunuz.

Kanunlardaki boşluklar olarak nitelendirebileceğiniz, kanunun yoruma açık şeklinden, gelişen teknolojiye göre geride kalmasından dolayı bunlardan yararlanan bazı kişi ya da kurumlar hukuku, adaleti alet ederek "haksız kazanç" ve "sebepsiz zenginleşme"yle yeni kazanç kapılarının açılmasına sebep olmaktadırlar.

Her ne kadar paylaşım yapanların, paylaşım sonrası gelen tepkilere dava açmak, mahkemelere gitmek, kendilerine hakaret edenlerden tazminat istemek gibi düşünceler akıllarına gelmemiş olsa da birilerin bu konuda onların kapısını çaldığı artık gün yüzüne çıkmaktadır.

Aralarında bulunan dürüstçe mesleğin yeminine sadık kalarak geçimlerini sağlayanları tenzih ederek diyebiliriz ki bir takım hukuk büroları yani avukatlar bu konuda adeta tavşan kaç, tazı tut mantığı içinde paylaşım ve yorumları takip ederek bir kısım azınlığı memnun edecek , bir ksıım çoğunluğu da mağdur edecek çabalar içinde bulunmaktadır.

Siyasetçiler, sanatçılar, yazarlar, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, kamu yöneticileri, sağlıkçılar ve daha nice meslek erbabı kişilerin sosyal medyalarını takip eden avukatlar kendilerine de yeni bir iş alanı açmış durumda faaliyet göstermeye başladı.

Paylaşım yaparak tepkileri üzerine çeken kişilerle iletişim kuran hukuk büroları yapılan pazarlıklarla kendi geçim kaynaklarını geliştirirken, diğer yandan havadan para kazanacağının sevinci içinde olanlar bu düzene adeta ayak uydurarak bir iş birliği içine girmektedir.

Prosedür, ilk önce paylaşımın yapılıp tepkilerin alınması üzerine başlıyor. Kişi , kapısını çalan avukata sadece vekalet veriyor. Vekaleti alan avukat yorum yaparak bir şekilde tepki gösteren, eleştiren, hızını alamadığından ağır konuşan kişileri anında tespit ediyorlar. Tespit sonrası savcılıklara suç duyurusunda bulunuyor. Savcılık şikayet dilekçesi sonrası araştırmaya başlıyor. Artık sadece vekilinden vekalet almış olan avukat harç ödeyerek bu konuda tüm yükü Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı çalışanları üzerinden yürütmeye çalışıyor.

Emniyet, savcılık, Bilirkişiler, uzlaştırmacılar vs vs ...soruşturma, koğuşturma, suç duyurusu vs vs

Avukat en azından alacağı vekaleti cebinde biliyor. Vatandaş bundan haberdar olsa da artık dönüşü olmayan yola giriyor. Hele ki, şikayetçi taraf toplumun çok iyi tanıdığı biri ise. Tavizler hiç kalmıyor.
Affetme, bağışlama, vazgeçme faktörleri işe yaramıyor.

Sonunda kişinin büyük bir mağduriyetine neden olan cezalarla biten mahkemeler.. 

Geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan haberde bir parti başkanının kendisine yorum yapan 15 bin kişiye dava açarak, kişi başına 10 - 50 bin lira arasında değişen rakam karşılığında  uzlaşmayla sağlanan bir tutarın karşılığı olarak istendiğini okuduk. (Haberi okumak için tıklayınız )

Gerek sosyal medya paylaşımlarının, gerek fikir ve sanat eserleri ile mali haklar üzerinden haklı ya da haksız yapılan suç duyurularının bugünkü mevcut yasalarla değerlendirilmesinin yanlış olduğu hukuk kulislerinde konuşulmaya başlandı.

Yasaların değişmesi, yorumun sertliğine sebep olanların dahi suçlu olabileceği, hakaret, suça sebep olmak, mağdurun hakaret etmesine sebep olacak paylaşımı yapmak, alıntılanan eserin ne boyutta paylaşımın yapıldığını, aleniyet unsurunun dar ya da geniş tutulup tutulmadığını tespiti, eserden ne oranda, ne kadar bir alıntı yapıldığının belli ölçülerde çerçeve içine alınması, yasaların yoruma açık değil herkesin net ve aynı anlamı çıkartacak şekilde kesin dille yazılması gerekmeketdir.




Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.