Pakistan'ın Karaçi kentinde bir binada çıkan yangının ardından bölge halkı, yangını söndürmek yerine ezan okudu. Görüntüler kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem oldu.
Ardından ülkemizde bir çok medya yayınında adeta dalga geçilir gibi haber yapıldı.
Dinini tam bilmeyenlerin bu tepkileri doğru mu ?
Pakistan'da bir binada çıkan yangın sırasında ortaya çıkan görüntüler sosyal medyada kısa süre içerisinde gündem oldu. İtfaiye ekiplerinin saatler süren müdahalesi sonrasında yangın tüm binayı kaplamadan söndürüldü. İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışırken bina çevresindekiler yangını söndürmeye çalışmak yerine ezan okumaya başladı
Haberi bu şekilde verenlerin unuttukları öncelikle, itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yerde üçüncü kişilere herhangi bir zarara uğramaması için izin verilmeyeceğini bilinmiyor. Genellikle ülkemizde bu tür olaylarda seyirci olanlar, selfie çekenler, dedikodu yapanlar, aldırmayanlar , boş boş izleyenlere hepimiz şahidizdir.
Pakistan'daki olayda da insanlar, bir şekilde Allah'tan yardım istemek, yangından haberi olmayanları uyarmak gibi düşüncelerle ezan okumaları aslında yadırganacak bir durum değildir.
Peki, ezan her zaman okunmaz mı ?. Ezan ne zaman ve nerede okunur ?
Namaz vaktini haber veren ve ona bir çağrı olan ezan, Ümmet-i Muhammed’e mahsus şiârlardandır. Ezan, bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilan etmek demektir. Kur’an’da ezan kelimesi “Allah ve Resulünden insanlara bir bildiridir” (Tevbe, 9/3.) ve “İnsanlar arasında haccı ilan et” (Hacc, 22/27.) ayetlerinde ilâm etmek, bildirmek anlamlarıyla kullanılmıştır. İki ayette ise nidâ köküyle (Mâide, 5/58; Cuma, 62/9.) terim anlamına işaret edilmiştir.
Ezan her şeyden önce namaz vaktinin geldiğini ilan etmek için meşru kılınmıştır.
Bununla beraber alimlerin büyük çoğunluğuna göre ezân okumanın mendub olduğu yerler vardır:
- Önemli bir hadisenin gerçekleştiği yahut insanların toplanması ve bilgilendirilmesini gerekli kılan bir konunun olduğu anda (Bkz. Nizamu’l Mülk, s. 66; Ceziri, c. 1, s. 325.)
- Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okumak sünnettir
- Kuruntulu, saralı, efkârlı, kötü huylu insan, öfkeye kapılmış kimsenin yanında veya hayvanın kulağına
- Yangın esnasında,
- Zelzele gibi âfetlerin vuku bulduğu anda
- Ordunun izdihamında
- Yol kaybedildiğinde
- Ölüyü kabre koyarken de ezan okumak sünnettir. Bazıları ölüyü kabre indirirken de dünyaya gelişe kıyasen ezân okunacağını söylemişlerse de, İbni Hâcer bunu reddetmiştir.
- Cinler azgınlaşıp musallat olduğu zaman dahi ezân okunur.
(bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhıyetu’l-Kuveytiye, 2/272-274)
Kaynaklar :