@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Hukuk Müzesini Gördünüz mü ?



Müze turlarımıza bu kez farklı bir kulvardan devam ediyoruz.
Antik eserlerden, geçmiş insanların barınaklarından, kullandıkları eşyadan uzaklaşarak bu kez insan yaşamının vaz geçilmezi olan sosyal hayatın olmazsa olmazı hukuki yaşamın eserlerine yöneliyoruz.
Hukuk, insanlığın var olduğu dönemlerden bugüne, bugünden yarına hep var olacaktır. Sayısız kanunla, kararnameler, yönetmelikler vs hep insanların birbirleri ile ilişkilerini daha derli ytoplu yapabilmek için var olmuştur.
Tarih boyunca halen etkileri görülen büyük hukukçuların eserleri etkisini göstermektedir. Her ne kadar tarih Sümerler, Babilliler, Göktürkler, Selçuklu ve Osmanlılar dönemlerini ve Fransız Devrimi ile batı kaynaklarından zikretse de, yasaların yazılı ya da yazısız şeklindeki uygulamaları ilk peygamber Hazreti Adem aleyhisselamdan bir dünya durdukça var olacağı, zamana, insanların ihtiyacına göre de sürekli değişeceğini öngörmekteyiz.
Gelmiş, geçmiş, gelecek tek değişmeyen, değişmeyecek olan ilahi kitap Kuranı Kerim'in de en önemli kanun  kitabı olarak görülmesi gerektiğini söyleyip konumuza dönelim.

Türkiye Hukuk Müzesi 
İşte bu bağlamda, Türk Hukuk dünyasının geçmişi de Ankara'da 5 Nisan 2012 yılından bu yana teşhir edilmektedir. 
Türkiye’nin ilk ve tek hukuk müzesi olan Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi veya kısaca Hukuk Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde Türkiye Barolar Birliği binası içerisinde bulunan bir müzedir. 21 Aralık 2005 tarihinde alınan bir kararla kurulması kararlaştırılan ve 3 Nisan 2012'de hizmete giren müze, Türkiye'nin ilk ve tek hukuk müzesidir.
Müze koleksiyonunda, düşünce ve uygarlık tarihinin gelişimine paralel olarak hukukun geçirdiği tarihsel dönüşümü görsel olarak yansıtan sanatsal objeler bulunmaktadır.
Müze envanterinde çeşitli dönemlere ait hukukçu giysileri, hukuksal belgeler, ferman, berat, hüccet, pul, avukat yazışmaları, hukukçuların kullandığı eşyalar, diploma ve ruhsatnameler, çivi yazısı tabletler, Osmanlıca hukuk kitapları, yazı takımları, avukat taşı, teksir makinesi, daktilo, telefon,  fotoğraflar, foto kartlar, hukuk fakültesi öğrencisi karnesi, açılış davetiyesi, kartvizit vb hukuksal belgeler, heykeller bulunmaktadır. Müze, mitolojiden başlayarak günümüze kadar hukuk dünyasında görsel bir yolculuk sunmaktadır. Müzede toplam olarak 421 adet eser sergilenmektedir. Hali hazırda ülkemizin çeşitli yerlerinden müzeye katkı olarak gönderilen eserler eklenmeye devam etmektedir.
Müzedeki eğitim etkinliklerinde çocuklar gençler ve yetişkinlere yönelik farklı programlar kullanarak toplumda hukuk bilinci oluşturmak ve katılımcıları sanatla buluşturmak amaçlanmaktadır. 

Hukuk Müzesi Sosyal Medya Sayfaları
Web Sayfası : muze. barobirlik.org.tr
Facebook : facebook.com/tbbhukukmuzesi/
İinstagram: instagram.com/tbbhukukmuzesi/
Twitter 

Hukuk Müzesi Tanıtım Videoları
TBB Hukuk Müzesi Tanıtım Filmi : https://youtu.be/Ayx3k6QKKI0
TBB Hukuk Müzesi ile Hukukun Öyküsünü Keşfet  : https://youtu.be/NZ7DT_6h9FQv=NZ7DT_6h9FQ

İnceleme Yazısı
İnsanlık İle Aynı Yaşta Olan Hukukun Müzesi:  Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi - Stj. Av. Berkay ÖZDEMİR 
http://www.ankarabarosu.org.tr/siteler/ankarabarosu/hgdmakale/2020-1/8.pdf

Hukuk Müzesi  Ulaşım / İletişim

Adres: Oğuzlar Mahallesi, Balgat, Av. Özdemir Özok Sk. No.8, 06650 Çankaya/Ankara, Türkiye
Telefon: (0312) 292 59 09

Ziyaret Saatleri
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi Cumartesi, Pazar günleri kapalı olup hafta içi ziyaret saatleri 09:00-18:00 arasındadır.

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi giriş ücretsizdir.

Kaynak : TBB  / Sosyal Medya / Muhtelif  Yayınlar

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.