Bilimin her dalında olduğu gibi Türklerin ve paralelinde Müslümanların tıp dalında da sayısız keşiflere imza attığı bilinmektedir. Mütevazi çalışmaların dünya tarihinde pek yeri olmasa da batılıların İslam ülkelerindeki çalışmaları çalarak kendi ülkelerinde ilk kez bulmuşlar gibi ortaya atmış oldukları artık inkar edilemeyecek bir bilgi olarak yüze çıkmaktadır.
Bugünlerde çokça konuşulan çiçek hastalığının aşısını ilk bulan sözde İngiliz bir cerrah olduğu söylense de bunu çürüten yine bir İngiliz kadının belge niteliğindeki mektubuyla ortaya çıkmıştır.
Bağışıklama yani aşı uygulaması yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır.
Osmanlı'da çiçek aşısına karşı uygulamalar yaygındı. Çiçek aşısını 1721 yılında İngiltere Büyükelçisinin eşi Lady Mary Montagu ülkesine yazdığı bir mektupta İstanbul'da çiçek hastalığına karşı "aşı denilen bir şey" (varilasyon metodu) yapıldığını hayretle bildirmektedir. Bu mektup aşı yapımına ilişkin ulaşılmış en eski belgedir.
Büyükelçinin karısının İngiltere'ye götürdüğü aşı örneği cerrah olan Edward Jenner adlı doktorun 1796'da 13 yaşındaki bir çocuğa aşı virüsü (sığır çiçeği) aşıladıktan ve çiçek hastalığına karşı bağışıklığını kanıtladıktan sonra Batı'da aşı biliminin kurucusu olarak kabul edilir.
Tavsiye linkler