Mısır'daki yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamada, arkeologların Sina Yarımadası'nda antik Yunan tanrısı Zeus için bir tapınağın kalıntılarını ortaya çıkardıklarını söyledi.
Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı yaptığı açıklamada , tapınak kalıntılarının kuzeybatı Sina'daki Tell el-Farma arkeolojik alanında bulunduğunu söyledi.
Eski adı Pelusium olarak da bilinen Tell el-Farma, geç Firavun dönemine kadar uzanır ve Greko-Romen ve Bizans dönemlerinde de kullanılmıştır. Hıristiyanlık ve erken İslam dönemlerine ait kalıntılar da bulunmaktadır.
Pelusium, Yunanca Pelousion, Nil Nehri'nin en doğu ağzında yer alıyordu. Neredeyse dört mil uzunluğundaki alan, bir zamanlar şehri çevreleyen Nil'in iki kolunun kalıntıları olan yumuşak, tuzla kaplı çamur ve sulak alanlarla çevrilidir.
Kentin antik adı, Yunan pelosundan, çamurdan veya siltten, konumunu yansıtıyor.
Mısır'ın doğu sınırında bulunan şehir, çok büyük bir stratejik öneme sahipti . Hem Mısır'ın Asya'ya seferleri için bir çıkış noktası hem de Mısır'ı fethetmeye çalışan yabancı işgalciler için bir giriş noktasıydı. Barış zamanında önemli bir ticaret merkeziydi ve Greko-Romen döneminde, İskenderiye'den sonra Mısır'ın en işlek limanlarından biri haline geldi.
Doğu Akdeniz'den gemiler ve Suriye-Filistin'den kervanlar, Nil mavnası ve karayolları ile Mısır ve Kızıldeniz'e taşınan şarap, yağ, bal gibi malları değiştirmek için buraya geldi.
Zeus Tapınağı güçlü bir depremde yıkıldı
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mostafa Waziri, Associated Press'e (AP) göre, arkeologların tapınak kalıntılarını, iki büyük düşmüş granit sütunun görülebildiği giriş kapısından kazdıklarını söyledi. Kapının antik çağda güçlü bir depremde yıkıldığını söyledi.
Waziri, kalıntıların Pelusium Kalesi ile bölgedeki bir anıt kilise arasında bulunduğunu söyledi. Arkeologlar, muhtemelen tapınanların tapınağa ulaşması için bir merdiven inşa etmek için kullanılan bir dizi granit blok buldular.
Bölgedeki kazılar, Fransız Mısırbilimci Jean Clédat'ın Zeus-Kasios tapınağının varlığını kanıtlayan ancak bakanlığa göre ortaya çıkarmadığı antik Yunan yazıtlarını bulduğu 1900'lerin başlarına kadar uzanıyor.
Zeus-Kasios, antik Yunan mitolojisinde gök tanrısı Zeus ile Zeus'un bir zamanlar taptığı Suriye'deki Kasios Dağı'nın birleşimidir.
Sina Arkeolojik Alanları Müdürü Hisham Hüseyin, bölgede bulunan yazıtların Roma İmparatoru Hadrian'ın (117-138) tapınağı yenilediğini gösterdiğini söyledi.
Uzmanların, ortaya çıkarılan blokları inceleyeceklerini ve tapınağın mimari tasarımını belirlemeye yardımcı olmak için bir fotogrametri araştırması yapacaklarını söyledi.
Fotolar: Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Mısır