22 Ocak 2022 ve 31727 sayılı Resmi gazete'de yayınlanan "Mal, Hak veya Alacağın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminin Üzerinde Sorgulaması Hakkında" kararla avukatlar alacaklı olduğu kişilerin mal varlıklarını sorgulamaya, bulunan mal varlıklarına da haciz konulması için talep açabilmeye başladı.
Ancak, yapılan uygulama sadece UYAP'ta kayıtlı ve alacaklı taraf vekili olarak AVUKAT PORTAL üzerinden işlem yapabilen avukatlara tanınması, UYAP VATANDAŞ bölümünden girenlere bu imkanın tanınmaması tepkilere neden olmaktadır. Sorgulama hakkı tanınmayan özel ve tüzel alacaklı kişiler bu işlemler için icra dairelerine gitmek zorunda kalmaktadırlar.
Vatandaşlar, avukat tutmadan yaptıkları takiplerde araç, banka, gayrimenkul, menkul, maaş, üçüncü şahıslardaki hak ve alacakları sorgulayabilmek için bu hakların kendilerine de verilmesini istiyorlar.
Hali hazırda ücretsiz olan UYAP sorgusunun 01.01.2023 tarihinden sonra ücret alınacağı bilinmektedir.
@erolkaranet - 13.04.2022