@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Sedef Hastalığı Tedavi Edilebilir mi ?



Sedef hastalığı, cildinizde lezyonlara veya iltihaplı pullu lekelere neden olan otoimmün (*) bir hastalıktır.  Sahip olduğunuz sedef hastalığının türlerine bağlı olarak vücudunuzun herhangi bir yerinde görünebilir . 

Sedef hastalığının, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan hücrelere yönelik anormal bağışıklık sistemi aktivitesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Tedavi edilemez, ancak yönetilebilir. 

Pek çok türü vardır, ancak plak sedef hastalığı açık ara en yaygın olanıdır ve vakaların %85 ila %90'ını oluşturur. Bazı  insanların birden fazla türü olabilir.

(*) Otoinmmün Hastalık Nedir ? Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok farklı alanını etkileyebilir

Sedef Hastalığının Nedenleri

Sedef hastalığının bir zamanlar egzama gibi dermatolojik bir durum olduğu düşünülüyordu, ancak aslında romatoid artrit ve lupus ile daha yakından ilişkili bir otoimmün bozukluktur . Adına göre, bir otoimmün bozukluk, vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını kendine çevirerek, yanlışlıkla zararlı olduğunu düşündüğü hücre ve dokulara saldırmasıdır. Sedef hastalığı ile, saldırının birincil hedefi, epidermis olarak bilinen cildin dış tabakasındaki hücrelerdir ve bu da plak adı verilen kuru, kırmızı, pullu lekelerin oluşumuna yol açar .

Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin bu şekilde arızalanmasına neyin neden olduğunu tam olarak anlamıyor, ancak hem genetik hem de çevresel faktörlerin rol oynadığına inanıyor.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığının semptomlarını tanımlamaya gelince , çoğu insan hastalığın en yaygın şekli olan plak sedef hastalığı ile ilişkili kırmızı, pullu döküntüyü düşünür.  Ancak, her biri kendine özgü belirti ve semptomlara sahip olan başka sedef hastalığı türleri de vardır. Ek olarak, otoimmün hastalığın belirli biçimleri kolaylıkla diğer koşullarla karıştırılabilir ve bu nedenle doğru tanıya ulaşmak için uzman değerlendirmesi gerektirir.

Sık Semptomlar

Sedef hastalığının semptomları doğrudan ilgili hastalık tipiyle bağlantılıdır. Dermatolojik (cilt) semptomları yaygın olmakla birlikte, görünümleri farklılık gösterebilir ve bazı durumlarda ortaya çıkmayabilir. Aslında, bazı sedef hastalığı türleri tırnaklar, eklemler veya vücudun belirli bölümleriyle sınırlıdır.

Sedef hastalığı semptomları alevlenme adı verilen akut ataklarda gelişecektir . İşaret fişekleri tipik olarak stres, ilaçlar veya cilt yaralanması gibi bir "tetikleyici" tarafından tetiklenir. Diğer olaylar idiyopatiktir (  kökeni bilinmeyen), aniden gelişir ve aynı hızla çözülür. Sedef hastalığı semptomları kalıcı olsa bile, durumun aniden kötüleşeceği ve düzeleceği bölümler olacaktır.

Plak psoriazis

Plak sedef hastalığı tüm vakaların yaklaşık %80'ini oluşturur ve hastalığın "klasik" formu olarak kabul edilir.  Plak sedef hastalığı şu şekilde tanımlanır:

  • Beyaz ila gümüşi pullarla kaplı yüzeysel kırmızı cilt lekelerinin görünümü
  • Kaşıntı
  • Çatlama
  • Kuruluk

Yamalar vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak en yaygın olarak fleksör yüzeylerde (dirsek içi veya diz arkası gibi bir eklemin karşısındaki cilt bölgeleri). Döküntü  ayrıca kafa derisi, yüz ve kulakların çevresinde veya içinde görünebilir. Kızarık plaklar bazen konsolide olur ve vücudun daha büyük kısımlarını kaplar.

Cildin yüzeyindeki pullar kolayca dökülme eğiliminde olsa da, hemen altındakiler daha inatçıdır ve çizildiğinde kolayca kanayabilirler. Bu , küçük kanama noktalarının uyuza benzer bir model oluşturduğu Auspitz işareti adı verilen klasik bir bulguya yol açabilir .

Plak sedef hastalığı  kafa derisini etkilediğinde kolayca kepek ( seboreik dermatit ) ile karıştırılabilir.). Bununla birlikte, sedef hastalığında, etkilenen cilt gümüşi bir parlaklıkla kurur; seboreik dermatit ile cilt neredeyse her zaman yağlı olacaktır. Kafa derisindeki sedef hastalığı  , başın ve boynun arkasındaki küçük yamalar ile hafif olabilir veya tüm başı etkileyen genelleşmiş olabilir.

Yüzde meydana geldiğinde, sedef hastalığı kaşları, üst dudağı ve saç çizgisini etkileyebilir. Çok nadiren diş etlerinde veya burnun, yanakların veya dudakların içinde sedef hastalığı gelişebilir. Bu lezyonlar genellikle beyazımsı veya gridir ve çiğneme ve yutmayı engelleyebilir. Aftöz ülserlere benzerken, psoriatik lezyonlar konsolide bir merkeze sahip olmama eğilimindedir.

Pullar yavaş yavaş kulak kanalında birikebileceğinden kulaktaki sedef hastalığı sorunlu olabilir. Semptomlar ağrı, kaşıntı, kulak kiri tıkanıklığı ve işitme kaybını içerebilir.

Tırnak Sedef  Hastalığı 

Deri sedef hastalığı olan kişilerin %50'sinden fazlasında ayrıca tırnak matrisinde aşırı keratinosit üretimi ile karakterize tırnak sedef hastalığı vardır. Kapak tarafında, Ulusal Psoriasis Vakfı'na (NPF) göre tırnak sedef hastalığı olan kişilerin %5'inde herhangi bir cilt sedef hastalığı belirtisi görülmeyecektir .

Tırnak sedef hastalığının semptomları, onikomikoz (tırnak mantarı) dahil olmak üzere diğer tırnak hastalıklarına benzer. İçerirler:

  • Çukurlaşma (tırnak plağının yüzeyinde küçük ezikler veya çukurlar)
  • distal onikoliz (tırnağın tırnak yatağından kaldırılması)
  • "Yağ damlaları" (tırnak yatağında yarı saydam, sarı-kırmızı renk değişikliği)
  • Subungual hiperkeratoz (tırnağın kalınlaşması ve ölçeklenmesi)
  • lökonychia (tırnak plağında beyaz lekeler)

En kötü durumda, tırnak sedef hastalığı, tırnağın kalınlaşmasına, ufalanmasına ve çirkin görünmesine neden olabilir. Bu sadece utanmaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bir kişinin yürüme kabiliyetini de etkileyebilir.

Guttat Sedef  Hastalığı

Bir guttat sedef hastalığı döküntüsünden kaynaklanan şişlikler şu şekilde tanımlanabilir:

  • Küçük
  • Kabarık
  • Pembe
  • Gözyaşı şeklinde

Döküntü, genellikle boğaz ağrısı , su çiçeği veya soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun ardından gövdede, kollarda veya bacaklarda aniden ortaya çıkabilir  . Bu enfeksiyonlara daha yatkın oldukları için çocuklarda daha sık görülür. 

Ters Sedef  Hastalığı 

İntertriginöz sedef hastalığı olarak da bilinen ters sedef hastalığı, cilt kıvrımlarını etkileyen hastalığın nispeten nadir bir şeklidir. Ters sedef hastalığı tipik olarak kulakların arkasında, göğüslerin altında, kalçaların arasında veya kasık veya koltuk altlarında meydana gelir.

Bu alanlar nemli olma eğiliminde olduğundan, yamalar pullu olmayacaktır. Aksine, ters sedef hastalığından etkilenen cilt ortaya çıkar:

  • Düz
  • kırmızı
  • Parlayan
Püstüler Sedef  Hastalığı

Adından da anlaşılacağı gibi, püstüler sedef hastalığı , pullu plaklardan ziyade irin dolu lezyonlarla karakterizedir. Ölü beyaz kan hücreleri ve lenf sıvısından oluşan irin bulaşıcı değildir.

Püstüler sedef hastalığının birkaç alt tipi vardır. Hastalığın odak formunda, döküntü sadece avuç içi, ayak tabanı, parmak veya ayak parmakları gibi vücudun küçük bölgelerinde görülür. 

Püstüler Sedef hastalığı , cildin geniş alanlarını kaplayabilen daha ciddi bir formdur.  Genellikle genel kızarıklık ve hassasiyetle başlar, ardından cildin bükülme bölgelerinde (dizlerin arkaları veya dirseklerin, koltuk altlarının veya kasıkların içi gibi) beyaz püstüller görülür .

Püstüler sedef  hastalığının diğer semptomları arasında ateş, titreme, dehidratasyon, hızlı kalp atış hızı, yorgunluk, kilo kaybı ve kas güçsüzlüğü bulunur. Tedavi edilmezse hastalık kan dolaşımına yayılabilir ve ölümcül olabilir. 

Eritrodermik Sedef  Hastalığı

Eritrodermik sedef hastalığıvücudun her yerinden yoğun deri dökülmesi ile karakterize, hastalığın nadir ve şiddetli bir şeklidir. Daha küçük ölçekler  yerine, cilt büyük tabakalarda çıkacaktır. Eritrodermik sedef hastalığı sıklıkla ciddi bir yanık veya ilaca bağlı Stevens-Johnson sendromu (SJS) veya toksik epidermal nekroz (TEN) vakasına benzer.

Eritrodermik sedef hastalığı ayrıca şunlara da neden olabilir:

  • Şiddetli kaşıntı ve ağrı 
  • Taşikardi (anormal derecede hızlı kalp atış hızı)
  • Vücut sıcaklığındaki dalgalanmalar
  • dehidrasyon

Tedavi edilmediği takdirde, eritrodermik sedef hastalığı yaşamı tehdit edebilir ve ciddi enfeksiyonlara ( sepsis veya pnömoni gibi) veya konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir .

Komplikasyonlar

Sedef hastalığı cilt ve tırnaklar üzerindeki etkisinin ötesinde, diğer organ sistemlerini, özellikle de gözleri ve eklemleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir.

Göz problemleri 

Sedef hastalığı göz problemlerine neden olabilir, çünkü göz çevresindeki pullanma ve kuruluk göz kapaklarının doğal olmayan bir şekilde kıvrılmasına neden olabilir. Bu, göz kuruluğuna, kızarıklığa, kaşıntıya ve bulanıklığa neden olabilir. Göz kapağının değişen şekli, kirpiklerin korneaya (gözün önündeki sıvı dolu tabaka) sürtünmesine de neden olabilir.

Sedef  hastalığı ayrıca semptomları şunları içeren üveit ( gözün orta tabakasının iltihabı) ile ilişkilidir:

  • Konjonktivit (pembe göz)
  • ışığa duyarlılık
  • Göz ağrısı
  • Bulanık görme
  • Yüzenler (görüş alanında yüzen noktalar)

Sedef hastalığı olan kişilerin, olmayanlara göre tekrarlayan üveit nöbetleri geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu, özellikle sedef hastalığının sık görüldüğü ciddi vakalarda, onları daha fazla göz hasarı ve görme kaybı riskine sokar.

Psoriatik artrit

Psoriatik artrit ile  karakteristik deri döküntüsüne eklem iltihabı eşlik eder. Diğer sedef hastalığı türlerinde olduğu gibi, psoriatik artrit eklemlerin zamanla büyümesine ve şekil bozukluğuna neden olabilir.  Üveit ve tırnak artriti de birlikte görülebilir.

Psoriatik artrit, osteoartritten ("aşınma ve yıpranma" artriti) farklıdır, çünkü bağ dokularını ve eklemleri etkileyebilir. Vücudun her iki tarafındaki aynı eklemlerin tipik olarak etkilendiği romatoid artritten farklı olarak, psoriatik artrit simetrik veya asimetrik olarak, genellikle diğer cilt ve tırnak semptomlarıyla birlikte gelişebilir. 

Psoriatik artrit, kardiyovasküler hastalık ile yakından bağlantılıdır. Aslında, İrlanda'dan 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre , kalp krizi bugün psoriatik artrit ile yaşayan insanlar için önde gelen ölüm nedenidir.

Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz

Sedef hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, hastalığı kendi kendinize teşhis etmeye çalışmak yerine bir sağlık uzmanına görünmeniz önemlidir. Bazı durumlarda, sedef hastalığı gibi görünen şey, lupus veya skuamöz hücreli cilt kanseri gibi tamamen farklı bir duruma dönüşebilir . Cilt sağlığı ve hastalıkları konusunda eğitimli bir dermatolog , tanıyı koyacak en iyi uzmandır.

Aşağıdaki durumlarda bir dermatolog görme zamanının geldiğini bileceksiniz:

  • Sedef hastalığı semptom alevlenmeleri sık veya kötüleşiyor
  • Semptom aralığı genişliyor veya vücudun diğer kısımlarını etkiliyor
  • Semptomlar rahatsızlığa neden oluyor veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa
  • Belirtiler sizi utandırıyor veya rahatsız ediyorsa

Sedef hastalığını taklit edebilecek durumlar şunlardır: 

Çoğu dermatolog, sadece cildinize yakından bakarak sedef hastalığınız olup olmadığını söyleyebilir. Döküntünüzün başka bir şeyden kaynaklanmadığından emin olmak ve bir sedef hastalığı teşhisini doğrulamak için bir doku örneği alıp mikroskop altında inceleyebilirler.
Birçok tıbbi durum, sedef hastalığı gibi görünen ve hissedilen cilt semptomlarına neden olur. Bazıları ciddi olabilir, bu nedenle doktorunuzun cildinizdeki değişiklikleri kontrol etmesi önemlidir.

Aşağıda sedef hastalığı gibi görünen durumları görebilirsiniz

  • Kuru ve kaşıntılı cilt lekelerine neden olan atopik dermatit (egzama)
  • Kontakt dermatit , bir alerjen veya tahriş edici ile temasın neden olduğu kuru ve kaşıntılı bir döküntü
  • Reiter sendromu , enfeksiyon tarafından tetiklenen reaktif artrit belirtisi
  • Lupus , birden fazla dokuyu etkileyen bir otoimmün bozukluk
  • Liken simpleks kronikus, kronik sürtünme ve kaşıntıdan kaynaklanan kalınlaşmış cilt
  • Onikomikoz, tırnağın tırnak yatağından kopmasına neden olabilen bir tırnak mantarı
  • Pityriasis roseagöğüste, karında veya sırtta oval döküntülere neden olan 
  • Cildin üst tabakasını etkileyen skuamöz hücreli cilt kanseri 
  • Seboreik dermatit(kepek), kuru ve pul pul dökülen saç derisi 
  • tinea corporis(saçkıran), bir mantarın neden olduğu kırmızı ve kaşıntılı, dairesel bir döküntü
Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Sedef hastalığı, Tedavi edilemeyen ancak genellikle kendi kendine bakım müdahaleleri, ilaçlar ve  ultraviyole (UV) ışık tedavisinin bir kombinasyonu ile etkili bir şekilde tedavi edilebilen kronik bir otoimmün bozukluktur .
Birçok tedavi seçeneğine rağmen, bu durumla birlikte gelen iltihaplı, pullu cilt lekelerini yönetmek zor olabilir. Sahip olduğunuz sedef hastalığının tipine, konumuna ve şiddetine göre kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir.
Tüm insanlar sedef hastalığı müdahalelerine eşit şekilde yanıt vermeyecektir. Sizin için en uygun tedavi kombinasyonunu bulmak için sabır ve ısrar gerekebilir.
Aşağıda, sedef hastalığını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan reçetesiz (OTC) ve reçeteli ilaçları, farklı ışık tedavisi seçeneklerini ve yardımcı olabilecek cilt bakımı ve yaşam tarzı stratejilerini incelemektedir.

Evde Çözümler ve Yaşam Tarzı
Cilt plaklarının kuruluğunu, kaşınmasını ve dökülmesini azaltmayı amaçlayan kendi kendine bakım stratejileri, hafif sedef hastalığı olanlarda semptomların ve alevlenmelerin yönetilmesine yardımcı olmak için yeterli olabilir. Daha ciddi vakalarda, diğer tedavilere yardımcı tamamlayıcı olabilirler.

Cilt bakımı
Günlük bir banyo ve nemlendirme rutini oluşturmak, pullanmayı en aza indirmeye ve kalıcı kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir.
Cildin aşırı ısınması iltihaplanmayı ve alevlenme riskini artırır; Cildi aşırı ıslatmak cilt kuruluğunu artırır. Bu nedenle suyu sıcak yerine ılık kullanın. Ayrıca, duşları beş dakika ve banyoları 15 dakika ile sınırlayın ve sert ovmalardan kaçının.
Gevşek pulları atmak için genellikle ihtiyacınız olan tek şey bir bezdir. Günlük şampuanlama, saç derisindeki plakları nazikçe temizlemenin iyi bir yoludur.
Duştan veya banyodan sonra cildi nazikçe kurulayın ve yoğun bir şekilde nemlendiren ve cilt için koruyucu bir bariyer sunan kokusuz, yumuşatıcı açısından zengin bir losyonla hemen nemlendirin. 4
Nemlendiricinin etkilerini yoğunlaştırmak için, nemlendirilmiş cildi emici olmayan bir sargıyla (streç sargı veya plastik eldiven gibi) birkaç saat veya hatta gece boyunca örtün.

Kaşıntı Giderici
kaşıntı(kaşıntı) sedef hastalığının özellikle rahatsız edici bir yönüdür. Kaşıntı cildi daha da alevlendirebilir.
Kaşıntıyı hafifletmenin bir yolu , etkilenen cilde bir buz paketi veya soğuk kompres uygulamaktır. 5 Beyne kaşıntı sinyali gönderen sinirler üşüdüklerinde de çalışmazlar.
Buz paketini ince bir bezle örtün ve dairesel hareketlerle (tek bir yere yerleşmesine izin vermek yerine) hareket ettirin. Tedavileri en fazla 15 ila 20 dakika ile sınırlayın.
Nemlendiriciyi buzdolabında saklamak, soğuğun yatıştırıcı faydalarından da yararlanmanın iyi bir yoludur.
Yulaf ezmesi banyoları ayrıca cildi nazikçe yumuşatarak ve eksfoliye ederek veya cildin dış tabakasındaki ölü deri hücrelerini temizleyerek kaşıntıyı azaltabilir. Yulaf ezmesi banyo ürünlerini eczaneden satın alabilir veya kahvaltılık yulaf ezmesini mutfak robotunda toz haline gelene kadar çevirerek kendiniz yapabilirsiniz. Sütlü bir banyo oluşturmak için ılık suya yeterince ekleyin.
Epsom tuzu da bazen yardımcı olabilir. Sıcak bir banyoya biraz ekleyin ve 15 dakikaya kadar bekletin. 

Yaralanmadan Kaçınma
Hemen hemen her tür cilt travması, sedef hastalığı olan kişilerde alevlenmeyi tetikleyebilir. Koebner etkisi olarak bilinen bu, bir kesik, yanık, sıyrık veya yoğun sürtünme veya iltihaplanmaya neden olan herhangi bir şeyin sonucu olarak ortaya çıkabilir. 

Örnekler şunları içerir:
  • güçlü kaşıma
  • Kör bir bıçak veya çok az tıraş jeli ile tıraş olmak
  • Kaba kumaşlı sıkı bir kemer takmak
  • bronzlaşma
  • Böcek ısırığı
  • Cilt alerjik reaksiyonları
Bazı cilt yaralanmaları sadece meydana gelirken, diğerleri güneş kremi veya böcek kovucu kullanmak, yumuşak kumaşlar giymek veya tıraş makinenizi düzenli olarak değiştirmek gibi gerekli önlemleri alarak önlenebilir.

Sıcak su yerine ılık suyla banyo yapmak ve günlük olarak nemlendirmek genellikle yardımcı olur. Mümkün olduğunda cilt yaralanmalarından ve cildinizin aşırı ısınmasından veya aşırı ıslanmasından kaçınmaya çalışın.

Reçetesiz Tedaviler

OTC ilaçları hafif sedef hastalığı için yeterli rahatlama sağlayabilir veya daha ciddi vakalarda reçeteli ilaçlarla birlikte kullanılabilir. 
OTC ürünlerini kendi başınıza satın alabilmenize rağmen, uygun bir teşhis olmadan kendi kendinize tedavi etmekten kaçınmalısınız.
Sedef hastalığı diğer hastalıkları taklit edebilir ve bunun tersi de mümkündür. Doğru bir teşhis olmadan, bir cilt durumunu yanlış tedavi edebilir veya daha da kötüsü, acil tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir hastalığı gözden kaçırabilirsiniz.

Hidrokortizon kremi
OTC  %1 hidrokortizon kremi  , hafif sedef hastalığının birinci basamak tedavisinde önemli bir oyuncudur. 9 Sitokin adı verilen inflamatuar proteinleri bloke ederek çalışır., böylece cilt kızarıklığını, şişmesini ve kaşıntıyı azaltır.
Yan etkileri uygulama yerinde yanma veya batma, akne, cilt renginde değişiklik ve geçici kaşıntı artışıdır.
Hidrokortizon kremi, sağlık hizmeti sağlayıcınız tarafından aksi belirtilmedikçe yüz veya cinsel organlarda kullanılmamalıdır. Uzun süreli kullanım cilt atrofisi denilen geri dönüşü olmayan cilt incelmesine neden olabilir.

Uyuşturucu Kremler
Bazı kaşıntı önleyici kremler , derideki sinir reseptörlerini geçici olarak uyuşturarak çalışır. Bunlar, mentol veya kafur ile yapılan ürünleri veya benzokain içeren topikal (cilde uygulanan) ağrı kesicileri içerir..

antihistaminikler
oral antihistaminikleralerji semptomlarını tetikleyen histamin adı verilen kimyasalları bloke ederek çalışır. Bunu yaparken, kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilirler. 11

Benadryl (difenhidramin) gibi bazılarının  yatıştırıcı etkisi vardır ve bu, kaşıntı sizi geceleri uyutmuyorsa faydalı olabilir.

Salisilik Asit Ürünleri
Salisilik asitkeratolitik olarak sınıflandırılır , fazla deriyi gidermeye yardımcı olan bir ilaç türü. Kolayca yıkanabilmeleri veya fırçalanabilmeleri için pulları çözerek çalışır. Bu, cilde uygulanan ilaçların emilmesini kolaylaştırır.
Salisilik asit, kremler, şampuanlar, sabunlar ve losyonlar dahil olmak üzere çeşitli OTC ürünlerinde bulunur.
Salisilik asit bazen tahrişe neden olabilir ve uygulandığı bölgede geçici saç dökülmesine neden olabilir. 

Kömür Katranı Ürünleri
Kömür katranı , sedef hastalığı ve diğer cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için yüzyıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. İltihabı gidererek ve cilt hücresi büyümesini yavaşlatarak çalışır. Öngörüldüğü şekilde kullanıldığında, kömür katranı yaklaşık sekiz hafta içinde sedef hastalığı plaklarında gözle görülür bir iyileşme sağlayabilir. 
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), % 0,5 ila %5 kömür katranı içeren ürünlerin sedef hastalığının tedavisinde güvenli ve etkili olduğunu belirtmiştir. 
Kömür katranını çeşitli losyonlarda, kremlerde, banyo solüsyonlarında ve saç derisi bakımlarında bulabilirsiniz. Ürüne bağlı olarak, kömür katranı genellikle bir veya iki saat ciltte bırakılır ve ardından durulanır. 
Kömür katranının yan etkileri minimaldir ve cilt tahrişi ve kızarıklığı içerebilir. Kömür katranının keskin, reçineli bir kokusu vardır ve sıçradığında veya sıçradığında kumaşları kalıcı olarak lekeleyebilir.

İlaçlı Şampuan 
Saç derisi sedef hastalığının tedavisi özellikle zor olabilir, çünkü saçlar topikal ilaçların önüne geçebilir. İlaçlı şampuanlar (salisilik asit, katran veya her ikisini içeren) ya tek başlarına ya da topikal tedaviyi desteklemek için yaygın olarak kullanılır.
İlaçlı bir şampuandan en iyi şekilde yararlanmak için, saç derisine masaj yapın ve saçı nazikçe tarayıp durulamadan önce beş ila 10 dakika bekletin. Bu, ağrı veya kanama olmadan plakları gevşetmeye yardımcı olabilir.

Kısaca, %1 hidrokortizon gibi reçetesiz ilaçlar, hafif sedef hastalığı alevlenmelerini etkili bir şekilde tedavi etmek için yeterli olabilir. Henüz sedef hastalığı teşhisi konmadıysa, diğer ciddi durumları ekarte etmek için bir sağlık uzmanına görünün.

Kortikosteroidler ve D vitamini analogları gibi topikal reçeteler, orta ila şiddetli sedef hastalığı için birincil tedavilerdir. Oral veya enjekte edilebilir ilaçlar daha invazivdir ve ciddi yan etki riskleri taşır, bu nedenle bunlar tipik olarak yalnızca topikaller pullu, iltihaplı cilt alevlenmelerini yönetmiyorsa kullanılır.

Cildi tıbbi gözetim altında UV ışığına maruz bırakmak, genellikle orta ila şiddetli sedef hastalığı için etkili bir tedavidir. Tek başına veya başka tedavilerle birlikte kullanılabilir. Ancak bu terapi herkes için uygun değildir.

Tamamlayıcı ve alternatif ilaç

İnsanlar, sedef hastalığı için standart tıbbi tedavileri desteklemek için düzenli olarak doğal tedavilere yönelirler. Bununla birlikte, aloe vera 33 veya zerdeçal dahil olmak üzere bunlardan çok azının klinik araştırmalarda etkili olduğu gösterilmiştir

Günlük banyo ve nemlendirme de dahil olmak üzere nazik bir cilt bakımı rutini sürdürmek, hafif sedef hastalığının tedavisine yardımcı olabilir. OTC ilaçları eklemek, alevlenmeler sırasında yardımcı olabilir.

Orta veya şiddetli sedef hastalığı daha fazlasına ihtiyaç duyar ve tipik olarak reçeteli topikal ilaçlar ve hafif tedavi ile tedavi edilir. Bu hala yeterli değilse, bağışıklık sisteminin bölümlerini baskılamak veya hedef almak için oral veya enjekte edilebilir ilaçlar eklenebilir.

Tedavilere yanıt kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Durumunuzda neyin en iyi sonucu verdiğini görmek için sağlık uzmanınızın tavsiyesi altında farklı seçenekleri denemeniz gerekebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?

Semptomların şiddetine bağlı olarak sedef hastalığı bazen tek başına topikal kremlerle tedavi edilebilir. Daha geniş alanlar veya eklem ağrısının (psoriatik artrit) eşlik ettiği sedef hastalığı için başka tedaviler gerekli olabilir. Sedef hastalığı için tedavi seçenekleri arasında steroid kremler , nemlendiriciler, vitaminler, ışık tedavisi, retinoidler ve bağışıklık tedavileri bulunur. 

Sedef hastalığına ne sebep olur?

Sedef hastalığı, bir kişinin cilt hücrelerinin normalden daha hızlı büyümesine ve birikmesine neden olan bir bağışıklık hastalığıdır. Bu durumun genetik bir unsuru vardır, yani genellikle ailelerden geçer. Belirtiler stres, cilt yaralanmaları, bakteriyel enfeksiyonlar, bazı reçeteli ilaçlar ve havadaki değişiklikler tarafından tetiklenebilir. 

Enflamasyon

Sedef hastalığı iltihaplanma ile karakterizedir . Enflamasyon birçok durumda bir faktördür ve genel olarak, bir tür beyaz kan hücresinin (T-hücresi) vücudun bir yerinde hastalığa neden olan bir mikroorganizmayı (patojen) tespit etmesiyle başlar

Genetik

Genetiğin sedef hastalığının gelişiminde merkezi bir rol oynadığına inanılmaktadır. Kesin bağlantı henüz kurulmamış olsa da, bilim adamları bir kişinin hastalık riskini artıran en az 25 genetik mutasyon tespit ettiler.

Sedef hastalığı için risk faktörleri nelerdir?

Sedef hastalığı için risk faktörleri arasında enfeksiyonlar, cilt travması, obezite ve bazı ilaçlar bulunur. Herhangi bir enfeksiyon bağışıklık hastalığını tetikleyebilirken, strep ve HIV'in sedef hastalığını diğer enfeksiyonlara göre tetikleme olasılığı daha yüksektir.

Hangi ilaçlar sedef hastalığını tetikleyebilir?

Sedef hastalığı semptomlarını tetikleyebilen ilaçlar arasında ACE inhibitörleri, beta blokerler, lityum, Plaquenil ve Aralen gibi DMARD'lar, interferonlar, NSAID'ler, terbinafin ve tetrasiklin antibiyotikler bulunur

Sedef hastalığına hangi yaşam tarzı faktörleri katkıda bulunur?

Sedef hastalığını tetikleyebilecek yaşam tarzı faktörleri arasında sigara, stres ve obezite bulunur.

Stres sedef hastalığına neden olabilir mi?

Stres, bağışıklık sisteminize zarar verdiği için sedef hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Stres ayrıca bir sedef hastalığının alevlenmesini tetikleyebilir. 

Sedef hastalığı için çevresel risk faktörleri var mı?

Sedef hastalığı alevlenmeleri için çevresel risk faktörleri havayı içerir. Kışın hava daha soğuk ve daha kurudur. Kuru hava kuru cilde yol açar. Ek olarak, yaz sedef hastalığının alevlenmesini de tetikleyebilir. Çok fazla güneş almak iltihaplanma ve güneş yanığına neden olabilir ve bu da sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir.

Sedef Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Fizik muayene ve tıbbi öykü birincil araçlar olmaya devam ediyor

Sedef hastalığı teşhisi fizik muayene ile başlar. Doktorunuz cildinize bakacak ve eklem ağrısı ve göz iltihabı gibi diğer semptomlar için sizi kontrol edecektir. Ayrıca, sizi sedef hastalığı riskine sokabilecek başka faktörlerin olup olmadığını da soracaklar.

Sedef hastalığı kan testi ile tespit edilebilir mi?

Hayır, sedef hastalığını teşhis etmek için kullanılan spesifik bir kan testi yoktur. Bununla birlikte, kan testleri diğer koşulları ekarte etmede yardımcı olabilir. Doktorunuz bu nedenle kan testleri isteyebilir. 6

Bir dermatolog sedef hastalığını nasıl teşhis eder?

Sedef hastalığı, fizik muayene ve bazen cilt biyopsisi ile teşhis edilir. Etkilenen bölgeden küçük bir doku parçası alınır ve mikroskop altında incelenir. Biyopsi doktorun ofisinde yapılabilir. 6

Sedef hastalığı ile ne karıştırılabilir?

Birkaç cilt durumu sedef hastalığına benzer görünebilir. Bunlara egzama, kontakt dermatit, lupus, liken simpleks kronikus, onikomikoz, pitriyazis rosea, skuamöz hücreli cilt kanseri, kepek ve saçkıran dahildir. 

Hafif sedef hastalığını nasıl tedavi edersiniz?

Hafif sedef hastalığı tipik olarak reçetesiz satılan %1'lik hidrokortizon kremiyle ve cildi nemli tutmak için yumuşatıcı nemlendiricilerin kullanımıyla tedavi edilebilir. Salisilik asit içeren nemlendiriciler özellikle kuru ve pullanan cildin çıkarılmasında faydalıdır. Kaşıntı önleyici kremler kaşıntıyı hafifletmeye ve çizilmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. 

Orta ila şiddetli sedef hastalığını nasıl tedavi edersiniz?

Steroidler ve retinoidler gibi topikal ilaçlar tipik olarak kullanılır. Daha ciddi vakalar için metotreksat, Enbrel (etanercept) ve diğerleri gibi oral ilaçlarla kombine edilebilirler. 

Tırnak sedef hastalığını nasıl tedavi edersiniz?

Cilt sedef hastalığında işe yarayan tedaviler aynı zamanda tırnak sedef hastalığında da işe yarar. Şiddetli vakalar, steroid enjeksiyonlarından tırnak yatağına veya matriksine (tırnağın büyümeye başladığı yer) fayda sağlayabilir. Kötü şekilde deforme olmuş tırnakları çıkarmak için yenilerinin çıkabilmesi için tırnakların çıkarılması gerekebilir.

Fototerapi sedef hastalığını nasıl tedavi eder?

Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalma, etkilenen cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak çalışır. Bunu başarmak için her biri belirli UV radyasyon bantları kullanan farklı fototerapi türleri vardır . 39

Sedef hastalığı için doğal tedaviler var mı?

En eski ilaçlardan biri, cilt hücrelerinin dökülmesini destekleyen soğuk katrandır. Losyonlarda, kremlerde ve şampuanlarda bulunan kömür katranı güvenli ve etkili olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kuruluğa ve tahrişe, lekelenmeye neden olabilir ve cildi ışığa karşı daha hassas hale getirebilir. 

Sedef hastalığını tedavi edebilir misin?

Şu anda sedef hastalığının tedavisi yoktur, ancak uygun tedavi ile uzun süreli remisyon mümkündür. Reçetesiz satılan ilaçlar ve günlük cilt bakımı ile iyileşme görmüyorsanız, diğer tedavi seçeneklerini tartışabilmeniz için dermatoloğunuza bildirin.

Kaynak :Verywellhealth

Derleme : @erolkaranet - 30.03.2022

*************
Bu sayfa sadece bilgilendirmedir. Lütfen konu ile ilgili sayfadaki bilgilere göre herhangi bir eylemde bulunmayınız. Mutlak surette her türlü sağlık sorunlarınız için uzman doktorlarla görüşünüz.

#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.