@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Mezgit Ayındayız. Sezon Kapanmadan Kaçırmayın




Balık sezonunun son günlerine yaklaşmakta olduğumuz bugünlerde tezgahları dolduran Mezgit Mart ve Nisan aylarında lezzetli olan balık türüdür.
Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinir. Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanan mezgit, bu aylarında sık sık tezgahlarda karşımıza çıkar.
Gezici bir balık türü olduğundan, çeşitleri de bir hayli fazladır. Sarı mezgit ve bayağı mezgit olmak üzere, en çok bu iki çeşidi ile tanınır. Ülkemizde hemen her denizde mezgit bulunur. Sürü halinde yaşamlarını sürdüren mezgitler, çoğunlukla trolle avlanırlar. Diğer balıklar gibi sağlığımıza pek çok açıdan faydası bulunan Mezgit balığını bugünlerde kaçırmayın deriz.
Kılçığının az etinin bol olması sebebi ile halk arasında tavuk balığı olarak da isimlendirilen mezgit, ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biridir. Çok lezzetli olmasıyla öne çıkan mezgit balığı, severek yediğimiz deniz ürünlerinin başında gelir. Pişirildiğinde diğer balıklar gibi ortama yoğun bir balık kokusu yaymayan mezgiti hem çocuklar hem de balık yemeyi sevmeyen yetişkinler rahatlıkla tercih edebilmektedir.
Mezgitlerin, görünüş itibariyle ince ve uzun bir yapıları vardır. Boyu en fazla 50 cm’e, kilosu ise 2 kg’ye kadar yükselebilir. Dişi mezgitin erkek mezgite oranla iri olması, onun daha çok etli olmasını sağlar.

Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir?
Mezgit balığının yapısında yüksek oranda B vitamini olduğundan, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara birebir fayda sağlar.
Zengin yapısı sayesinde, diğer balıklardan daha çok beyinsel gelişimi destekler. Hafızanın iyileşmesine ve beynin daha aktif çalışmasına yardımcı olur. Tüm balıkların böyle bir etkisi vardır ama mezgit söz konusu olunca bu etkiyi daha iyi hissedebilirsiniz.
Folik asit yüklü olan mezgit, kalp rahatsızlıklarına, diyabete ve hormonal düzensizliklere karşı koruma sağlar.
Balıkta bulunan iyot, tiroid hormonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Böylelikle hormonların daha hızlı ve verimli çalışması da sağlanır.
İyi bir protein kaynağı olan mezgit, vücudun ihtiyacı olan proteini yüksek oranda karşılar.
Potasyum desteği sağlar. Bu nedenle kas ve kemik gelişiminde etkilidir.
Balıktaki Omega 3, kişisel bakım açısından da yiyenlere yarar sağlar ve cilt güzelliğine katkıda bulunur.
Sinir sistemini düzenlemesi sayesinde göz sağlığının korunması açısından yarar sağlar. Aynı zamanda gün içinde stresten arınmaya yardımcı olur.
Metabolizmayı düzenlemesi sonucunda genel anlamda daha enerjik ve güçlü hissetmek mümkün hale gelir.

Mezgit Nasıl Temizlenir?
Mezgit balığını kolay şekilde ayıklayabilirsiniz. Bunun için adım adım yapmanız gerekenler;
Mezgit temizlerken yapmanız gereken ilk şey sırtındaki 3 adet yüzgeci bıçakla kesmektir.
Ardından balığın ensesine bıçakla ufak bir çizik atmanız ve bu kesiği karnın alt kısmından kuyruğa kadar uzatmanız gerekir.
Balığın karnını bıçakla ikiye ayırın ve iç organlarını çıkararak temizleyin.
Kılçığını da kafasıyla birlikte tek parça halinde çıkardığınız mezgitin içini ve dışını kanı iyice arınana kadar bol suyla yıkamalısınız. Balık kanlı kalırsa, piştiğinde acımsı bir tat ortaya çıkabilir.
İyice yıkadığınız balığı filetolara ayırıp suyunun süzülmesi için bir süre süzgeçte bekletin. Böylece pişirmeye hazır hale gelecektir.

Mezgit Nasıl Pişirilir?
Mezgit için en lezzetli pişirme tekniklerinden biri tavadır. Mısır ununa bulanmış mezgitleri 2 çorba kaşığı sıvı yağı ile kızdırılmış çift taraflı balık tavasına aralıksız dizerek kızartabilirsiniz. Tavada mezgit balığını limon dilimleri ve taze maydanoz yaprakları ile servis yapabilirsiniz.
Tavada mezgit için ise tuz, mısır unu, un ve ayçiçeği yağına ihtiyacınız var. Temizlediğiniz balıkları tuzlayıp ovalayın. Ardından mısır unu ve buğday ununu karıştırıp balıkları bu karışıma iyice bulayın. Bu esnada ayçiçeği yağınız tavada iyice kızmış olmalı. Unladığınız balıkları kızgın yağa atıp arada tavayı sallayarak 1-2 dakika kadar kızartın. Fazla yağ çekmemesi için balıkları çevirirken tavadaki yağı bir kaseye boşaltın. Balıkların tersini tavaya yerleştirip yağı tekrar tavaya ekleyin. Her 20-30 saniyede bir yağın bir kısmını süzüp tavadan alın. Son 20 saniyede tavada neredeyse hiç yağ kalmamış olmalı. Bu balıklarınızın dış yüzeyinin çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
Mezgitin buğulaması da çok lezzetlidir. Kırmızı soğan dilimlerini cam fırın kabına dizdikten sonra ayıklanmış, yıkanmış ve tuzlanmış mezgitleri dizin ve üzerine domates, limon ve soğan dilimlerini dizin. 1 çay bardağı su ve zeytinyağı gezdirip, karabiberi de ilave ettikten sonra fırın kabını pişirme kağıdı ile kapatın ve 180 derecede fırınlayın.
Mezgit'i Izgarada mezgit pişirecekseniz, tuz, karabiber, zeytinyağı ve taze kekik yapraklarından bir marine sosu hazırlayın. Balıklarınızı bu sosa yatırarak 15-20 dakika kadar lezzetlenmesi için bekletin. Ardından balıkların her iki tarafını da ızgarada 4-5 dakika civarında pişirin. Balıklar pişince üzerine bir fırça yardımıyla erimiş tereyağı sürmek lezzetini daha da artıracaktır.

@erolkaranet - 22.03.2022

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.