Hakaret suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Kişilere Karşı İşlenen Suçlar kısmında ve Şerefe karşı suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi ile 131. maddesi arasında yer almaktadır. Şerefe karşı suçlar ile kişilerin değeri olan şerefi, saygınlığı ve onuru korunmak istenmektedir
Günümüzde sosyal medyada hakaret suçunun aleni hali tek bir tuş vasıtasıyla gerçekleştirilebildiğinden daha kolay bir hal almıştır. Nitekim Facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya ağları internet kitle iletişim aracı olarak kullanıyor olması nedeniyle bu ağlar üzerinden yapılan hakaret aleni olarak değerlendirileceği kuşkusuzdur.
Hangi İfadeler Hakaret Suçunu Oluşturur ?
Hakaret suçu somut bir fiil ya da olgu isnadı veya sövmek suretiyle işlenebilmektedir. Bir fiil ya da olgu isnadından anlaşılması gereken mağdura yer, zaman ve mekan belirtilerek yapılan hakarettir. Her ifadenin somut olayın özelliklerine göre ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hakaret suçu oluşturan bazı ifadeleri saymak gerekirse; hırsız, fahişe, rüşvetçi, sahtekar, kör, şaşı, topal, kel, alçak, şerefsiz, haysiyetsiz, katil, lavuk, yosma, aidsli, kaltak, hayvan, karaktersiz, köpek, beyinsiz vb. örnekler verilebilir.
Sosyal medyadan hakaret edenler nereye şikayet edilir?
Öncelikle hakaret suçu takibi şikayete bağlı bir suçtur. Kişi ve eylem belirlendikten sonra 6 ay içinde şikayet edilmelidir. Şikayet karakol veya savcılığa bizzat gidilerek sözlü olarak yapılabileceği gibi dilekçe ile de yapılabilir.
Hakaret yapılıp silinirse..
Hakareti yapıp yayınlayan, paylaşan bir süre sonra yaptığını silse dahi e-tespit denilen bir uygulama ile bu paylaşım ortaya çıkarılabilmektedir.
Siz siz olun klavye başında iken parmaklarınıza dikkat edin..
Haber @erolkaranet