@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Alüminyum Folyo İle Zehirleniyoruz




Yemek yaparken, ateşe dayanıklı olması nedeniyle pişirme işleminde zaman zaman tercih edilen alüminyum folyo dost mu düşman mı... 

İnsan için faydası zararı var mı yok mu. ?  

Sağlığımız için beslenirken kullandığımız alüminyum folyolu pişen yemekler sağlığımızı, vücudumuzu nasıl etkiliyor.

Birçok evin mutfağında kendine yer bulan alüminyum folyo sağlıklı mı değil mi?

Bazıları yemek yaparken bazıları da yemekleri saklarken kullanıyor.

Hatta alüminyum folyo içerisinde satılan tatlıları bile zevkle yediğimiz oluyor.

Bana bir şey olmaz diyorsanız, metal yorgunluğu ya da alzheimer, anemi, kemik erimesi, zekâ geriliği ve kanser, bebeklerde zeka geriliği gibi ciddi rahatsızlıklara yol açan rahatsızlıklara davetiye çıkartan bu dost gibi görünen malzemenin özellikle sıcak, sulu, asitli yiyecekleri uzun süre alüminyum folyoya maruz kalması ile meydana geldiğini bilmiyorsunuzdur.

Araştırmalara göre, ocakta, fırında ya da ızgarada pişirme aşamasında, alüminyum folyo veya kapları içerisinde yemeğe ısıl işlem uygulamakla tüketilecek yiyeceklere temas eden folyo gerçekten de zaman içinde sağlık sorunları oluşturduğu söyleniyor. 

Örneğin bir araştırmada, Alzheimer hastalarının beyin dokularında yüksek oranda alüminyum birikimi olduğu, başka araştırmalar da kemik hastalığı ve böbrek kusuru olan hastalara zarar verme ihtimalinin olduğuna işaret ediyor.

Folyo, çok ince levha anlamına gelir. 0.2 mm’den ince yapraklar haline getirilen alüminyuma, alüminyum folyo denir. Alüminyum doğada bulunan bir metaldir. Kolay işlenebilen bu metal, hafifliği ve dayanıklılığı sayesinde birçok sektörde kullanılıyor.

Alüminyumun ince levhalar halinde kesilmesiyle elde edilen alüminyum folyo ise özellikle evlerimizde, mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız bir ürün. Genellikle tavuk, balık gibi bazı yiyecekleri fırında pişirmek ve çeşitli yiyecekleri buzdolabında saklamak için tercih ediliyor.

İnsan vücudu, az miktarlarda alüminyum metalinin üstesinden gelebiliyor ve vücuda az miktarda alüminyum alınması, sağlık açısından herhangi bir problem oluşturmuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre de bu miktar kilogram başı günlük 40 miligram. Yani 60 kilogram ağırlığında bir bireyin vücudu, günlük 2400 miligrama kadar alınan alüminyumu rahatlıkla vücut dışına atabiliyor. Bu rakam size çok gibi görünmüş olabilir. Fakat günlük tükettiğimiz yiyecekleri düşününce, aslında bu rakamın çok üstüne çıktığımızı söyleyebiliriz. Mısır, kaşar peyniri, tuz, çeşitli otlar, baharatlar ve çay gibi besinler içerisinde alüminyum bulunuyor.  Mutfaktaki bazı araç-gereçlerde de alüminyum bulunduğunu daha önce belirtmiştik. Ayrıca alüminyum türevi olan alüminyum sülfat da içme suyunun saflaştırılması sürecinde koagülan ya da diğer adıyla pıhtılaştırıcı madde olarak kullanılıyor.

Folyo Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza edilen gıdalarda kullanmayın.
  • Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kâğıt ambalajları tercih edin.
  • Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.
  • Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir.
  • Alüminyum folyoya sarılıp saklanacak gıdalar, çok tuzlu, ıslak ya da limonlu olmamalı.

2011 yılında Canan Karatay konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yemekleri pişirirken cam, çelik veya emaye tencere, tepsi kullanılacak. Alüminyum ve teflonlardan uzak durulacak. Pişirme esnasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmayacak! Yağlı kâğıtlar genellikle doğal gibi görünse de kâğıtta ne yağı olduğunu bilmiyoruz, trans yağ da olabilir, ucuz olduğu için domuz yağı da... Kırmızı et, tavuk veya balıkları, plastik poşet içinde veya alüminyum folyoya sararak pişirmek de oldukça zararlı! Çünkü plastik poşetlerdeki polikarbonlar, alüminyum folyodaki alüminyumlar vücuda giriyor. Alüminyum vücuttan atılamıyor ve Alzheimer nedeni olduğu biliniyor. Alüminyum folyoyu çok gerekli durumlarda soğuk yemekleri buzdolabına koyarken üstünü örtmek için kullanabiliriz, ancak kesinlikle yemeğe değmemelidir!" diyerek uyarıda bulunmuş, 

Sosyal medyada tekrar gündem olan alüminyum folyoların zararlarının nelere mal olduğu konusunda anlatılan bir öykü de dikkat çekici.

"Doktor Ümit Aktaş'a göre depresyon, halsizlik, alzheimer, parkinson, kas ve eklem ağrıları, kansızlık, kemik erimesi, kısırlık, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğuran ağır metal zehirlenmesinin sebeplerinden bir tanesi de alüminyum folyo kullanımı. İşte doktorun kendi internet sitesinde paylaştığı "Ağır Metal Tehdidi" yazısından bir alıntı:

"Kliniğime gelen 12 yaşlarındaki kız çocuğu, bana gelmeden yaklaşık iki sene önce aşırı halsizlik, yorgunluk ve mide bulantısı şikâyetleri ile ailesi tarafından bir tıp fakültesine götürülüyor. Teşhis aplastik anemi. Bu kemik iliğinin baskılandığı ve neredeyse tüm kan hücrelerinin sıfırlandığı korkunç bir hastalık. Devreye hemen bu hastalığın tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçları ve kortizon giriyor. Küçük hastamın durumu iyice kötüleşiyor. Ölümün eşiğine gelen çocuktaki asıl sorun neymiş biliyor musunuz? Ağır metal zehirlenmesi. Kimsenin aklına ağır metal zehirlenmesine bakmak gelmemiş bile.

Zehirlenmenin kaynağı mı? Tost makinesi. Anne tost makinesinin yüzeyi çizildiği için önlem almak adına içini alüminyum folyo ile kaplamış. Yani yediği tostlarla küçük kızın vücudunda yüksek miktarda alüminyum birikmiş. Düşünün zaten vücut ağır metallerin yükü altında, ilik baskılanmış kan hücresi üretemiyor. Üstüne bir de çocuğa yine bir zehir olan kemoterapi ilaçları veriyorsunuz. Neyse ki, hastam ağır metalleri vücuttan atan şelasyon tedavisine başladıktan kısa süre sonra tamamen iyileşti.

Alüminyum folyolar ısıyla temas ettiklerinde muhafaza ettikleri yiyeceğin içine alüminyum salmaya başlarlar. Bunu bilmeyen birçok ev hanımı, balığı, sebzeyi bu folyolara sarıp fırına atar."

Derleme @erolkara.net - 24.02.2022

#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.