@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Kastamonu Taşköprü Kent Müzesi




Kastamonu Taşköprü kent müzesine ev sahipliği yapan bina, 1890’larda Redif Taburu binası olarak inşâ edilmiştir.

Sultan II. Mahmud 1826’da Yeniçeri Ocağı’nı kaldırıp Asakir-i Mansure-i Muhammediye isimli yeni bir ordu kurarak Osmanlı ordusunu yeniden yapılandırmış, ancak bu ordu Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş sınırlarını korumakta yetersiz kalmıştır. Bu durumda tarıma dayalı Osmanlı ekonomisini de sekteye uğratmadan güvenliğin sağlanabilmesi için düzenli orduya destek olacak, yarı zamanlı bir askeri teşkilat tasarlanmıştır. Böylece 1834 yılında Redif Birlikleri oluşturulmuştur.

1912’den sonra Osmanlı ordusunun yeniden yapılanması nedeniyle Redif Birlikleri kaldırılınca, Redif Taburu binası Cumhuriyet döneminde uzun bir süre daha askerlik hizmetleri için Taşköprülü her erkeğin hayatında önemli bir yeri olan; askerlik yoklamalarının yapıldığı, askere giderken gerekli sevk işlemlerin yapıldığı Askerlik Şubesi olarak kullanılmış.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ağustos 1925’te Şapka İnkılâbı sırasında Taşköprü’ ye gelerek Redif Taburu binasını ziyaret ettiği kayıtlarda yer almaktadır.

Daha sonraları Sağlık Bakanlığı tarafından dispansere dönüştürülmüş olan bina 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredilmiş ve restore edilip 2017 yılında Kent müzesi olarak tekrar halka açılmıştır.

Taşköprü Kent Tarihi Müzesi, 2 bin yıllık kent kültürüne sahip ilçenin, sadece arkeolojik anlamda değil, yerleşim tecrübesi, zanaatları ve halk kültürü ile de bölgenin en zengin yerlerinden biri olduğunu göstermek açısından çok başarılı bir müze olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Kent Tarih Müzesi’nde neler var diye merak ediyorsanız 
Taşköprü denilince ilk akla gelen  kendir ve sarımsak ekiminin görseli, Sümerbank Kendir Sanayi Fabrikası ve Seka Sigara Kâğıdı Fabrikası. Bunun yanında eskiden çok önemli olan fakat bugün kaybolmaya yüz tutmuş bakırcılık, ayakkabıcılık, dokumacılık gibi el sanatları ve yöresel kıyafetlerle ilgili  bölümler de oluşturulmuş. 

17 Temmuz 2019 yılında yaptığımız Taşköprü Gezimizden

 Taşköprü’nün yetiştirdiği ünlü kişilerden Atilla Ateş Paşa, Bestekâr Erol Sayan, Sanatçı Cihan Ünal ve O’nun gibi sanatçı olan aile fertlerinden alınan kıyafetler ve eşyalar da müzede sergilenmiş. 

Taşköprü kültür hayatıyla ilgili kişiler, Taşköprü’nün yetiştirdiği önemli devlet adamları  ve Taşköprü’nün tarihi seyir içinde verdiği şehitlerle ilgili  bilgilendirmeler sanal ortamda yapılmış. 

Müzeye emeği geçen kişilerden biri Taşköprü'de yetişmiş arkeolog Yeşim Karataç'ın müze çalışmalarında başarılı çalımalar yaptığı da edindiğimiz bilgiler arasında yer almaktadır. 

Müze Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.

Nasıl Gidilir: Kastamonu-Taşköprü arası 45 km. mesafededir. Yaklaşık 30-40 dakika yolculuktan sonra Taşköprü ilçesine ulaşılmaktadır. Toplu taşıma kullananlar için Kastamonu Cevizli Park'tan Taşköprü'ye her 15. dakikada bir dolmuş vardır. Müze Taşköprü şehir merkezindedir.

iletişim : Harmancık Mah.Sube Sokak Taşköprü Kastamonu 03664172939

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.