Okur Sorusu
Merhaba annem ile babam yıllardır ayrı babam annem yaşlı babam emekli ama anneme bir kuruş para vermiyor çünkü başka dini nikahlı eşi var annem boşanma olsun istemiyor ama nafaka davası nasıl açabiliriz. Nereye başvurmalıyızDeğerli okurumuz...
Verdiğimiz cevap sorunuzun netliği kadardır. ?
En doğru bilgiyi bir boşanma avukatından alabilirsiniz. Avukat tutma imkanı yoksa dava açtıktan sonra mahkemeden anneniz , avukat tutacak kadar imkanı olmadığını beyan ederek mahkemeden avukat isteyebilir.
Cevabınız hukuki bir yardım değildir. Tavsiye niteliğinde, ön bir bilgi paylaşımı olup yargısal faaliyetlerde kullanılmasında herhangi bir hak ve sorumluluk kabul etmemekteyiz
Boşanmak istemeyen anneniz haklıdır Bunun için annenizi zorlamayınız.
Yıllarca her türlü çileye sahip olmuş, evlat yetiştirmiş bir eşin bir anlık zevk için terk edilmesi ve yüzüstü bırakılması doğru değildir. Anneniz, mümkünse nikahını bırakmasın.
Diğer yandan yoksulluğa düştüğü için mahkeme yoluyla anneniz başkaca geçim kaynağı yoksa, nafaka alabilir. Hatta bakmakla yükümlü çocuklar varsa onlar için de nafaka isteyebilir.
Babanız bu durumda annenize geçinmesi için nafaka vermek zorundadır.
Gelelim nafakayı nasıl talep edeceğinize..
Boşanma Davası Açılmadan Tedbir Nafakası
Boşanma davası açmadan tedbir nafakası bağımsız olarak yapılabilir. Bunun için bulunduğunuz yer Aile Mahkemelerinde dava açmak gerekir.
Boşanma Davası Açılmadan Tedbir Nafakası Nasıl Bağlanır
Türk Medeni Kanunu’nun 195. Maddesine göre evlilik birliğinde meydana gelen yükümlülüklerin yerine getirilememesi ya da evlilik birliğinde anlaşmazlıkların olması durumunda gerekli kararlar hakim tarafından kararlaştırılmaktadır.
Tedbir nafakasının talep edilmesi için
Boşanma davası açmadan nafaka almak için geçerli nedene sahip olunması gerekmektedir.
- Resmi bir evliliğin olması,
- Eşlerin ayrı şekilde yaşaması,
- Nafaka talebinde bulunan eşin ayrı yaşamak
için haklı sebeplerinin olması gerekmektedir. Bu haklı sebepler eşin şiddet uygulaması ya da eşin farklı bir kadın ya da erkekle yaşaması olarak sayılabilir.
Haklı bir sebep olmaksızın boşanmadan tedbir nafakasına başvurulması mümkün değildir. Haklı olarak görülen sebepler:
Eşin şiddete uğraması,
Zina,
Ailenin huzurunu bozacak alışkanlık vb.
Boşanma davası açmadan nafaka talebi için yukarıda sayılan geçerli sebepler söz konusu değilse, reşit olmayan küçük çocuklar varsa bu durumda da başvuru yapılabilir.
Boşanma davası açmadan nafaka talebi yalnızca eşlere uygulanan bir özellik olmayıp çocuklar için de tedbir nafakası talebinde bulunulabilir. Ancak çocuk reşit ise bu durumda tedbir nafakası talebinde bulunmak mümkün değildir.
Evlilik dışı ilişki yaşayan kişilerin de nafaka talebinde bulunması mümkün değildir.
Nafaka talep edilen kişinin maddi gücü eğer nafaka için yeterli değilse, bu durumda da nafaka başvurusu olumsuz sonuçlanacaktır.
Babanızın zina yapması, gayrimeşru hayat sürmesi , ailesini zor durumda bırakması gibi nedenler annenizin haklılığını artıracaktır. Hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak ayrı yaşamakta haklı olduğu anlaşılan anneniz için hak ve nesafete uygun bir tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekecektir.
Tedbir nafakası talebe bağlı olmaksızın (resen) takdir edilir ve geçici bir önlem olarak davanın başından itibaren, karar kesinleşene kadar hüküm altına alınır.
Nafaka miktarı ne olur
Eşlerden geliri olan, geliri olmayan ya da geçinecek kadar bir geliri olmayan kişiye, karşı tarafın gelirinden dörtte birine yakın bir miktarın ödettirilmesidir.
Karar çıktıktan sonra nafaka verecek kişi vermezse, icra yoluyla alınır. Yine ödemezse hapis yolu açılır.
Nafaka Davası Ne Kadar Sürer
Nafaka davasında süre, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak davanın ortalama olarak 6-7 ay süreceğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Nafaka Davası Gerekli Belgeler Nelerdir?
Nafaka davası için gerekli belgeler dava dilekçesi ve boşanma sebebini açıklayan her türlü delili kapsamaktadır.
Nafaka Davası Açma Ücreti
Nafaka davası açma ücreti vekalet ücretini ve mahkeme masraflarını kapsamaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesi’ne göre dava açılırken mahkeme veznesine ödenmesi gereken birtakım masraflar bulunmaktadır. Bunlar tebligat ve posta ücretleri, keşif, bilirkişi ve tanık ücretleri vb. giderleri kapsamaktadır.
Nafaka davası açma ücreti mahkeme masraflarının yanında avukat vekalet ücretini de kapsar.
Avukat vasıtasıyla dava açıldığında avukata ödenecek vekalet ücreti avukatın bulunduğu il, avukatın tecrübesi vb. etkenler ile değişmektedir.
********
Derlemedir erolkaranet - 08.02.2022
Genel uyarı : @erolkaranet bir hukuk danışman kuruluşu değildir. Kimseye hukuki bir hizmet sunmamaktadır. Sorulan soruya bir nebze rehber olması amacıyla @erolkaranet tarafından yayınlanan yazı tavsiye niteliğinde olup yargısal faaliyetlerde kullanılmasında herhangi bir hak ve sorumluluk kabul edilmemektedir.
Genel uyarı : @erolkaranet bir hukuk danışman kuruluşu değildir. Kimseye hukuki bir hizmet sunmamaktadır. Sorulan soruya bir nebze rehber olması amacıyla @erolkaranet tarafından yayınlanan yazı tavsiye niteliğinde olup yargısal faaliyetlerde kullanılmasında herhangi bir hak ve sorumluluk kabul edilmemektedir.
Kendi başınıza yapamayacağınız bir hukuki dava sürecinde avukattan hukuki yardım istemeniz tavsiye edilir.