Yunanca ‘anthos’(çiçek) ve ‘kyanos’ (koyumavi) anlamına gelen iki kelimenin bir araya gelmesi anlamında kullanılan Antosiyaninler pembe, kırmızı, mavi ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Bu bileşikler bitkilere görsellik kazandırma yanında kuraklık, don ve gün ışınlarına karşı bitkileri koruyucu olarak da fonksiyon göstermektedir.
Birçok meyve ve sebze çiçeklerinin kendilerine özgü kırmızıdan maviye kadar uzanan renkleri veren ve aynı zamanda suda çözünebilir nitelikteki doğal renk maddeleri ile gıdalarda kullanılan yapay renklendiricilere ve raf ömrünü uzatan katkı maddelerine alternatif doğal bileşiklerdir.
Antosiyaninler, bilinen en iyi doğal gıda boyaları olmalarına rağmen, kimyasal olarak stabil olmamaları ve saflaştırılmalarının zor olması nedeniyle bu amaçla yaygın olarak kullanılamamaktadırlar. Bitki bünyesinde doğal olarak üretilen bu bileşiklerin elde edilmesinde uzun yıllar geleneksel ekstraksiyon metotlarından yararlanıldığı bilinmektedir.
Antosiyanin İçeren Besinler
Önemli antosiyanin kaynakları arasında siyah üzüm, kırmızı lahana, siyah havuç, frenk üzümü, kiraz, vişne, mor kuşkonmaz, çilek, patlıcan, mor lahana, kırmızı soğan, kırmızı turp ve tatlı patates, mor mısır, mürver ve yabanmersini sayılabilir.
Antosiyaninin Sağlık Üzerine Etkisi
Antosiyaninler, antosiyanidinlerden şeker eklenerek elde edilir.Kokusuzdurlar ve orta derecede büzücüdürler. Avrupa Birliği'nde yiyecek ve içecekleri renklendirmek için onaylanmış olmasına rağmen, antosiyaninlerin gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımları onaylanmamıştır çünkü gıda veya besin takviyesi olarak kullanıldıklarında güvenli oldukları doğrulanmamıştır.[European Food Safety Authority (Nisan 2013)] Antosiyaninlerin insan biyolojisi veya hastalıkları üzerinde herhangi bir etkiye sahip olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur (Kaynak : Vikipedi)
Bir başka kaynakta edinilen bilgilere göre, Antosiyaninler, gıda renklendirmede kullanıldığında toksik değildir ve çilekler ve diğer antosiyoninli meyveler tüketildiği zaman sınırı aşmayabilir. Yüksek konsantrasyonda antosiyanin karışımları, gıda ilavesi olarak satılır, bunlar iyi sindirilemezler.
Antosiyaninlerin antioksidan olarak sağlığı desteklediğini gösteren belirtiler vardır ki kronik kalp hastalıklarının riskini azaltır, görsel aktiviteyi ve antiviral aktiviteyi geliştirir. Bununla birlikte bu iddalar bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Antosiyaninler önemli antioksidanlardır, fakat bunların insan sağlığına etkisi tam anlaşılamamıştır.
Bunun yanında Türk bilgi kaynaklarında, Antosiyaninlerin damar koruyucu, iltihap giderici, trombosit kümeleşmesini önleyici, normal damar geçirgenliğini koruyucu, diyabet kontrolü, tümör gelişimini önleyici, antiülser ve UV radyasyona bağışıklık sistemini destekledikleri aktarılmaktadır.
- KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCUDUR:
Yapılan araştırmalar antosiyanin oranı yüksek besinlerin kan basıncını düşürdüğünü, damar sertliğini önleyerek kalp hastalıklarını azalttığını ortaya koymuştur. 18 yaş ve üzeri kadınların, bu bakımdan zengin 3 gıdayı haftada 3 veya daha fazla tüketmeleri, orta yaş kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca haftada 3 kez çilek ya da yaban mersini tüketen kadınlarda kalp damar hastalıkları riski önemli ölçüde düşmektedir. - KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR:
Kolesterolün yüksek olması, kalp rahatsızlığı gelişme veya kalp krizi geçirme riskini artırır. Bu gıdaların diyet programına eklenmesinin HDL kolesterolü artırdığı, LDL kolestrolü düşürdüğü ortaya çıkmıştır. - OBEZİTE İLE ETKİN MÜCADELE SAĞLAR:
Sağlıklı meyve ve sebzelerden oluşan bir diyetin obeziteyi önlemede önemli bir etkisi vardır. - KANSERDEN KORUR:
Çilek, yaban mersini, kiraz gibi besinler özofagustaki tümör büyümesinin engellemesine yardımcı olur. Ayrıca çilek ve benzer gıdaların tüketilmesi meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri ve oral kanser gelişiminin önlemesine yardımcı olur. - GÖRME KALİTESİNİ YÜKSELTİR:
Faydaları renklerinde saklı olan antosiyanin bakımından zengin besinler, göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bilberry antosiyaninler ile beslenen kişiler birkaç saat sonra görme alanında önemli ilerlemeler görebilmektedir. - YÜKSEK ÖĞRENME PERFORMANSI SAĞLAR:
Güçlü bir antioksidan olan antosiyaninler, yaş ile ilişkili beyin fonksiyon ve hafızadaki bozulmanın yavaşlatılması için mükemmel birer kaynaktır. Öğrenme çağında olan çocukların bu meyve ve sebze ile beslenmesi, öğrenme sürecini güçlendirmekte ve genel bilişsel işlevi artırmaktadır. Ayrıca 70 yaş üzerindeki kadınların çilek ve yaban mersini gibi gıdalarla beslenmesi, beyin dejenerasyonunu 2,5 yıl azaltmaktadır.
SONUÇ (Kaynak)
Antosiyanin açısından zengin meyve ve sebzelerle doymak, bir dizi besin ve antioksidan sunarak genel sağlığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bilim adamları, ek formda yüksek konsantrasyonlarda antosiyanin almanın herhangi bir spesifik sağlık durumunu tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olup olmayacağını henüz belirlemedi.
Takviyelerin güvenlik açısından test edilmediğini ve diyet takviyelerinin büyük ölçüde düzenlenmemiş olması nedeniyle, bazı ürünlerin içeriğinin ürün etiketinde belirtilenden farklı olabileceğini, bu nedenle marka veya ürün aramanın önemli olduğunu unutmayın. ConsumerLab, ABD Farmakope Konvansiyonu veya NSF International tarafından onaylanmıştır. Ayrıca hamilelerde, emziren annelerde, çocuklarda ve tıbbi durumu olan veya ilaç kullananlarda takviyelerin güvenliğinin sağlanmadığını unutmayın.
Takviyeleri kullanma konusunda ipuçları alabilirsiniz, ancak antosiyaninlerin kullanımını düşünüyorsanız, önce birincil olarak uzman doktorunuzla konuşun. Bir durumu kendi kendine tedavi etmek ve standart bakımdan kaçınmak veya geciktirmek ciddi sonuçlara yol açabilir.
Derleme @erolkaranet - 22.11.2021
Nedir Bu Mevye ve Sebzelerdeki Antosiyanin .. #kalphastalığı #sağlık #morbesinler #antosiyanin #kolesterol #obezite #kanser #tedavi #gözhastalığı #zekagelişimi #gıda #hastalık #meyve #sebze #doktor #koruma #vitamin #doğalbesin #anthocyans #food #health