@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Elim Fatma Annemizin Eli Olsun, Neden Denir ?



"Elim benim elim değil, Fatıma annemizin eli olsun" bu sözü duymayan yok gibidir. Hele hele, yemek pişirme esnasında kadınların, bir hastalık sırasında yaşlı kadınların çokça dile getirdikleri bir sembol söz gibidir.

Bu söz nerden çıktı.. Fatıma ( Fatma, Fadime ) annemiz kimdir. Bu söz neden söylenir,diye merak edenlere bir kez daha biz hatırlatalım dedik.

Fatıma annemiz, peygamber efendimiz Hazreti Muhammed aleyhisselamın biricik kızlarıdır. Mübarek insanlardandır ve hatta Resullulah'ın sözü ile "gelmiş geçmiş gelecek kadınların en üstünüdür

Kevser süresiyle müjdelenen Fatıma annemizin Peygamber efendimize, “soyu kesik” diyenlere karşı verilmiş en büyük cevaptır. Resullulah'ın soyu, Hz. Fatıma annemizle devam etmiştir.

İşte Hz. Fatıma annemize nispet edilen olayın başlangıcı olarak şu olay anlatılır

"Hz. Muhammed’in kızı Fatma kocası Hz. Ali’yi (rah)  genç ve güzel bir odalıkla görünce o sırada pişirmekte olduğu helvaya şaşkınlıkla elini daldırır ve karıştırmaya başlar. Kocası durumu farkedince Fatma’nın elini tencereden çıkartır. Fatma’nın eli yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine ve onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelir.  ( Editörün notu : Şüphe ile yazımızın içine aldığımız olay hakkında İslami kaynak bulamadık. Olanlar bildirirse, seviniriz. Zira, Hazreti Ali (rah) , hiç bir kadına yan gözle bakmayacak karakterde biri olup, cennetle müjdelenmiş sahabedendir. Hiç bir zaman odalıkları, hizmetçileri olmamıştır. Şu gerçektir ki, Hz.Ali, Hz. Fatıma annemiz sağken başka bir kadınla evlenmemiştir, başka kadın getirmemiştir. Hz. Ali eşine sadıktı. Dönemin şartları gereği birden fazla kadınla evlenmek mümkün iken o evlenmemiş, Hz. Fatıma’ya ölünceye değin sadık kalmıştır. Bir seferinde işlere yetişemeyen Hz. Ali ve eşi peygamberden hizmetçi istediklerinde , kendilerine bu imkan tanınmamıştır. Bu anlatılanların birer fitnelik olduğunu kabul etmelisiniz. )

Bugün, piyasada "Fatımanın eli" diye satılan kolyelerin İslam dini ile bağdaşmadığını da bu arada belirtelim. Hiç bir Müslüman taşlardan, kolyelerden, zincirlerden medet ummaz. Bu tür kolyeyi takarak, bunlardan medet umanlar Allah'a (c.c) ortak koşmuş olurlar ki, bu putperestliktir, dinden çıkmak demektir.


Fatımanın eli diye satılan bu nesnelerden gelecek olan hayra hiç bir Müslüman inanmamalıdır

Bu nesne genellikle Fatma’nın Eli olarak bilinse de Araplar arasında Hamse Eli olarak anılır. Hamse beş demektir ve bir elin parmak sayısını gösterir. Hindu’lar Humsa Eli, Yahudiler ise Hameş Eli Hristiyanlar Miryam’ın Eli adını vermişlerdir. 

Sonuç olarak, Anadolu kültüründe “kadınların ev işlerinde manevi yardımcısı, uğur, bereket ve becerikliliği, eş ve komşularla iyi geçinmenin simgesi,.yemek yaparken kadınların dileği, hasta olunduğunda annelerimizin, nenelerimizin kolonyalı, gül sulu elleriyle ağrıyan yerimizi ovalarken okuyup üflediklerinde "el bizim elimiz değil fatıma anamızın eli" demeleri sevgili annemizin Hazreti Fatımanın bu özelliklerin bilinmesindendir. Yukarıda zikrettiğimiz olayla hiçbir ilgisi yoktur..

Doğrusunu Allah c.c. bilir. 

Derleme @erolkaranet - 14.10.2021

#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.