@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Bebeklerdeki Burun Akıntısı Nasıl Geçer



Bebek sahibi anne ve babaları endişeye sevk eden sorunlardan biri de çocuklarının salya sümük olması ve bu durumdan ötürü nefes almakta zorluk çeken çocukların uykusuz ve huzursuz olmaları.

Bilindiği gibi, bebekler sümküremezler ve burunlarını temizleyemezler. Bu sebeple bebeklerde en sık yaşanan sorunlardan biri burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak gelişen nefes alma güçlüğüdür. Bir çok anne baba bu durumu pek umursamaz ya da telaşa kapılır. Çocuğunun üzerine titreyen anne babalar bebeklerinin sinüzit olu olmaması, burunda et / kemik olup olmadığının endişesini yaşar 

Bebeklerde burun tıkanıklığı kimi zaman önemsenmesi gereken ciddi bir sorun haline gelebileceği gibi  çevresel kaynaklı küçük bir sorun da olabilir.

Bebeklerde nedeni gaz sancısı sanılan ağlama krizlerinin asıl nedenin solunum yolu rahatsızlıkları olabileceği de unutulmamalıdır

Aileler bebeklerinin, ‘’karnı tok, altı temiz, gazı yok ve hala durmadan ağlıyor’’, diyerek sebepsizce ağladığını düşünür. Bebeklerde bu ağlamanın sebebi çoğunlukla solunum yolu problemleri oluyor. Bazı bebekler gerçekten bir neden yokken ağlayabilir. Fakat aileler basit yöntemlerle çocuklarının asıl sorununu anlayabilir. Mama, gaz ve bez kontrol edildikten sonra, burun kontrolü de gerçekleştirilmelidir.

Sağlıklı bir bebeğin burnu, ortamdaki nemin azalmasına bağlı olarak kuruyabilir ve tıkanabilir. Yani her burun tıkanıklığı hastalık anlamına gelmez. Ülkemizde sık rastlanılan burun tıkanıklığı şikayetine burun kıkırdak ve kemiğindeki eğrilikler başta olmak üzere, burun eti büyümeleri, alerji, kronik sinüzit gibi faktörler neden olabilmektedir.

Bebeklerin burun kanalları erişkinler ve büyük çocuklara göre daha dardır. Bu yüzden bebekler sadece burundan solunum yapmak zorundadır. Bebeğin, meme ağızdayken nefes alış verişini burundan sağlaması gerekir. Burun tıkanınca öncelikle emmenin bozulması bu yüzdendir.

Bebekler ağızlarından nefes alamadıkları için ister istemez uyku sorunları, huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşırlar. Uyku uyuyamadıkları için sık uyanırlar ve derin uykuya geçemedikleri için dinlenemezler, iştahları daha da kesilir. Burnu tıkalı bebeklerde ve çocuklarda boğaz ve alt solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür.

Erişkinler, burunu tıkalı olsa dahi ağızdan kolaylıkla nefes alabilir ve akciğerlerine yeterli oksijen gönderebilirler. Bebeklerin solunum yollarının ince dokulu yapısı, özellikle bronş perdecikleri, yetişkin insanınkinden farklıdır. Solunum yollarının gösterdiği bu ayrım, bebeğin büyümesiyle yavaş yavaş ortadan kalkar.

Yeni doğmuş bebeğin dakikadaki solunum sayısı yaklaşık olarak 40-60; üç aylık bebeğin 35-40; 12 aylık bebeğin 30-35’tir. Bebeğin solunumu hem hızlıdır hem de yüzeyseldir. Çünkü bebeğin henüz yatay durumda olan kaburga kemikleri göğüs solunumuna olanak sağlamaz ve bebek karın yardımıyla soluk alır.

Burun tıkanıklığının yanı sıra gelişme geriliği, iştahsızlık, yüz kemiklerinin ve dişlerin yapısında bozulma, sinüzit, orta kulakta havalanma bozukluğu ve sıvı toplanması (seröz otit) ve dolayısıyla işitme sorunlarına, uyku düzeninin bozulması, horlama, gece altını ıslatma gibi daha pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Geniz etine sıklıkla eşlik edebilen bademciklerin aşırı büyümesini unutmamak gerekir. Yine çocuklarda görmeye alışık olduğumuz burunda yabancı cisim, nedenler içerisinde akılda tutulması gerekenlerdendir. Devamında alerjik rinit, sinüzit gibi rahatsızlıklar oluşabilir.

PRATİK ÇÖZÜMLER

  • Tuzlu su damlaları kullanılabilir.
  • Ampul şırınga kullanarak tıkanıklık açılabilir.
  • Buhar banyosu yaptırılabilir.
  • Soğuk sis nemlendiricisi çalıştırılabilir.
  • Dik pozisyonda tutmak önemlidir.
  • Uyumadan önce ılık bir banyo yaptırılması
    Burun akıntısı olan bebeklerinin başlarının bir miktar kaldırılması da bebeklerin daha rahat nefes almalarını sağlamaktadır.
  • Burun akıntısına iyi gelen bir diğer şey ise soğuk buhar makinaları 
  • Bulunulan kapalı ortamın sürekli olarak havalandırılması 
  • ANNE SÜTÜ: Bebekleri hastalıklara karşı koruyan en önemli mucize anne sütü bol bol alınmalıdır. Böylelikle bağışıklık sistemi kuvvetlenecek, susuzluk önlenecektir.
  • LİMONLU SU
    1 su bardağındaki ılık suya 10 damla limon suyu ekleyip karıştırın. Burnun içine az az çekere günde 3 defa uygulayın.
  • ZERDEÇALLI SÜT
    Bir bardak sütün içerisine bir çay kaşığı zerdeçalın koyulması yeterli olmaktadır.
  • SARIMSAK
    3 diş sarımsağın bir bardak su ile kaynatılması ve daha sonra içirilmesi
  • BAL
    Bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı bal koyularak içilmesi de burun akıntısına iyi gelmektedir. Bu karışımın günde 2 kez uygulanması gerekmektedir.
  • Doktorlar tavsiye etmese de son çare doktor kontrolünde antibiyotik ilaç kullanmı. Kkesinlikle kafanıza göre ilaç kullanmayın.


DİKKAT ! “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Derleme @erolkaranet - 12.10.2021



Bebeklerdeki Burun Akıntısı Nasıl Geçer

#Bebek #sağlık #nezle #anne #baba #çocuk #salya #sümük #nefes #uykusuzluk #huzursuz #teşhis #tedavi #ilaç #pratik #hastalık #haber
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.