
Banka hesabına bloke konulması; kişinin şahsi hesabındaki parasının tamamının veya bir kısmının kullanılmasının engellenmesidir. İçinde para bulunmayan hesaplara ise para alımı ve para gönderiminin durdurulması işlemidir.
Hesaba bloke konulmasının en önemli nedenlerinden birisi vergi borçlarıdır. Ödenmeyen vergi borçları veya usulsüz olarak gerçekleştirilen ticari faaliyetler dolayısı ile devlet tarafından; kişinin e-haciz yönetimi ile banka hesabına bloke konulmaktadır. Hesabınızda vergi borçlarınız dolayısı ile bloke olup olmadığını e devlet üzerinden, e-haciz sorgulama sistemi ile öğrenebilirsiniz.
Hesaba bloke koyan bir diğer kurum ise bankalardır. Ödenmeyen kredi borçları ve kredi kartları ile düzensiz yapılan ödemeler yüzünden, müşterisi olduğunuz banka ve diğer bankalar hesabınıza bloke koyabilir. Devlet kurumu veya bankalar dışında da icra takibi başlatılan borçların ödenmesi için hesabınıza bloke konulabilir.
Alacaklı kurum; tüm bankalara borçlu kişinin hesabının bloke edilmesini talep eden bir yazı göndermektedir. Kişinin ilgili bankalardaki hesaplarına borç tahsili hususunda gerekli işlem uygulanır. Bu yazışmalardan sonra hesabı bloke edilen kişi yeni bir hesap açtığı zaman; o hesabı kullanabilir. Ancak borçların ödenmemesi ve kişinin hesaplarının yeniden araştırılması halinde güncel hesaplarına da bloke uygulanabilmektedir.
Buraya kadar sorun yok. Sorun bloke konulması için bankaya gönderilen talimatın uygulama aşamasında yapılan hatadır.
Bugün hangi banka olursa olsun bloke konulması için kendilerine gelen talimata bakarak kişiye ait mevcut hesapların tamamına bloke koymaktadır ki, uygulamanın bu boyutu yanlışlığı meydan getirmektedir.
İster İcradan gelsin, ister Maliye e-haciz yoluyla bloke koymaya kalsın, sadece hesaptaki paranın borca yeter karşılığı kadar bloke koymak zorundadır. Borç miktarından fazlasına bloke konulması büyük hatadır, kanuna aykırıdır.
Paranın tamamına haciz hukuka aykırı olacaktır. Haciz işlemi banka hesabına yapılmaz, hesaptaki paraya yapılır. Borç ve haciz masrafı eklenerek bulunacak tutar kadar haciz işlemi uygulanır, bloke konur. Meblağı aşan miktarda haciz yapılması, hesaptaki paranın borcu ödemeye yetecek olanına değil de hesabın tamamına bloke konulması, kanuna aykırıdır.
Derleme @erolkaranet - 11.10.2021