@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Hatay Arkeoloji Müzesini Bedava Geziniz



 Evinizden işyerinizden, nerede olursanız olun istediğiniz zaman sizlere müze gezisi..Hem evinizde oturun hem de müzeleri gezerek yeni keşifler, yeni bilgiler edinin..

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından seyahatseverlere sunulan ve tarihin izlerini gezip görebileceğiniz  sanal müzelerden Hatay Arkeoloji Müzesi de bir tık uzağınızda 

Hatay Arkeoloji Müzesi, Hatay Müzesi ya da Antakya Arkeoloji Müzesi, antik döneme ait eserlerin sergilendiği bir sanat müzesidir. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir.

Hatay Arkeoloji Müzesinde, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden pek çok önemli eser yer almakta olup ayrıca sergilenen mozaiklerin toplam alanı 3250 m2 yi bulması nedeniyle, dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze unvanına da sahip olmuştur.

Detaylı işlenmiş ve benzersiz renkli taşlarla çalışılmış mozaik koleksiyonunun büyüleyiciliği, büyüklüğü, sayısı ve kalitesi sayesinde dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olmuştur. En eski dönemlerden itibaren aralıksız olarak tüm dönemleri kapsayan ayrıca Antakya darphanesinde darp edilen geniş ve dünya çapında bir sikke koleksiyonuna da sahiptir.

1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi araştırmalarıyla ortaya çıkan zengin mozaik koleksiyonunun bir bölümü, dünyanın yaklaşık 20 müzesi ve özel koleksiyonuna dağılmıştır.

COĞRAFYANIN İHTİŞAMINI MÜZE SERGİLİYOR

Müzenin zengin koleksiyonunu; merkezi Antakya olmak üzere İskenderun, Daphne (Harbiye), Tell Atçana, Tell Tayinat, Samandağ (Seleukeia Pieria), Erzin (Epiphaneia), Dörtyol, Altınözü, Kırıkhan, Hassa ilçelerinde yapılan kazılardan çıkan eserler oluşturuyor. Çoğu Roma dönemine ait olan mimari ve diğer buluntular bölgenin ihtişamını gösteriyor.

“Terkedilmiş Ariadne Mozaiği”, “Yakto” ve “Satyr ve Hermaphroditos Mozaği”, “Mevsimler Mozaiği”, “Venüsün Doğuşu Mozaiği”, “Artemis Mozaiği” ve “İskelet Mozaiği” müzenin en dikkat mozaikleri arasındadır. Şuppiluliuma Heykeli, Arsuz Stelleri, Asur Ortastadı, Tyche Heykeli, Antakya Lahdi ve Çift Aslanlı Sütun Kaidesi de mutlaka görülmeli.

Hatay’da yaşam G.Ö. 43.000 ile M.Ö.17.000 yılları arasında Üçağızlı Mağarası’nda başlar. Hatay Arkeoloji Müzesi yeni sergi alanına Samandağ İlçesi, Meydan Köyünde bulunan Üçağızlı mağarası canlandırılması ile girilmektedir.

Neolitik dönemden Demir Çağının sonuna kadar yerleşilmiş olan höyük kültürleri sergilenmektedir. Amik ovasında yer alan Tell Kurdu, Tell Tayinat ve Tell Aççana höyük mimarilerinden esinlenerek o dönemin yapıları müze içerisine inşaa edilmiş ve bu yapılarından çıkan buluntular mekan içerisinde teşhir edilmiştir. Mimarisi canlandırılan höyükler dışında, Amik ovasındaki höyüklerden bulunan küçük buluntuların sergilendiği vitrinlerde Tell Cüdeyde, Çatalhöyük, Tabal el Akrad buluntuları ile Amik ovası dışında kalan ve kazısı yapılan höyüklerden Samandağ’da yer alan Al Mina ve Sabuniyeden çıkan küçük eserler de yer almaktadır. Salonun sonunda Dörtyol‘da bulunan Kinet Höyük mimarisi, bulunan eserleriyle birlikte görsel beğeniye sunulmuştur.  


 Büyük İskender’in Hatay’a gelmesi ve sonraki süreçte komutanlarının kurduğu devletlerin eserleri ile sergi devam etmektedir. Bu alanda  Sasani, Helenistik ve Selevkos dönemine ait küçük eserler bulunmaktadır. Tykhe Hellenistik dönemden itibaren Antiokheia’nın talih tanrıçasıdır. Roma Döneminde de varlığını sürdüren Tykhe Antiokheia’ya özgü sembollerle tanınmaktadır. Sergide Antiokheia Tykhe’sinin tasvir edildiği heykeller ve sikkeler yer almaktadır. Mitoloji Bölümünde Helenistik ve Roma Döneminde inanılan tanrı-tanrıça ve kahramanların heykelleri sergilenmektedir.

Mozaik koleksiyonu açısından dünya birincisi olan Hatay Müzesinde M.S.2-5. yüzyıllar arasına ait mozaikler mimari mekan canlandırmalarıyla birlikte sergilenmektedir.

 2018 yılı Nisan ayında teşhiri tamamlanarak ziyaretçisiyle buluşan "Lahitler Salonu"'nda antik çağda ölü gömme gelenekleri ve kültleri ile ilgili olan lahitler, urneler, ostotekler ve mezar stelleri yer almaktadır. Salon, ünlü "Antakya Lahdi " ile sona ermektedir. Müze Ortaçağ ve İslami Eserler Bölümüyle tamamlanmaktadır.  

 Açılan bölümlerde, 10 adet alan canlandırması, 86 adet heykel, 6 adet sütun ve sütun başlığı, 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler, 6 adet maket ve 58 adet vitrin içerisinde, binlerce metal, seramik ve cam eser sergilenmektedir. Proje tamamlandığında 120 adet heykel, yaklaşık 3500 metrekare mozaik, 942 adet sikke, 90 adet vitrin içerisinde binlerce eser, mozaikli alan canlandırmaları, heykel sergi alanları, kurtuluş caddesi gibi sergilemeler ile dünyadaki en büyük mozaik koleksiyonunun sergilendiği müze haline gelecektir.

 Buraya tıklayarak Hatay Arkeoloji Müzesini görebileceksiniz.

İyi gezmeler...

FOR ENGLİSH - Hatay Archaeological Museum - Click here for

TURKEY'S LARGEST MOSAIC MUSEUM

Hatay Archaeological Museum has been open to visits since 2014 in its new building, which has all the elements you expect from a contemporary museum. There are many important artifacts from the Paleolithic, Neolithic, Chalcolithic, Bronze Age, Hittite, Hellenistic, Roman, Eastern Roman, Seljuk and Ottoman periods in the museum. Moreover, since the total area of the mosaics exhibited is 3250 m2, it also holds the title of the museum where the largest mosaics of the world are displayed.

It is one of the most prominent mosaic museums in the world because of the exquisiteness, size, number and quality of the mosaic collection, tessellated with detailed and unique colored stones. It also has a rich, world-wide coin collection minted in the Antakya Money Mint Factory. The collection covers all the time periods starting from the earliest era.

A portion of the rich mosaic collection, which emerged from the research conducted by Princeton University in 1932-1939, is distributed to approximately 20 museums and private collections in the World.

MUSEUM EXHIBITS THE MAGNIFICENCE OF THE GEOGRAPHY

The rich collection of the museum is composed of artifacts collected from excavations that took place in; mostly Antakya, and its towns Iskenderun, Daphne (Harbiye), Tell Atçana, Tell Tayinat, Samandağ (Seleukeia Pieria), Erzin (Epiphaneia), Dörtyol, Altınözü, Kırıkhan, Hassa. These architectural and other findings belonging mostly Roman-period show the splendor of the region.

“Terkedilmiş Ariadne Mozaiği”, “Yakto” ve “Satyr ve Hermaphroditos Mozaği”, “Mevsimler Mozaiği”, “Venüsün Doğuşu Mozaiği”, “Artemis Mozaiği” ve “İskelet Mozaiği” müzenin en dikkat mozaikleri arasındadır. Şuppiluliuma Heykeli, Arsuz Stelleri, Asur Ortastadı, Tyche Heykeli, Antakya Lahdi ve Çift Aslanlı Sütun Kaidesi de mutlaka görülmeli.

The most remarkable mosaics in the museum are; “Deserted Ariadne Mosaic”, “Yakto”, “Satyr and Hermaphroditos Mosaic”, “Mosaic of Seasons”, “The Birth of Venus Mosaic”, “Artemis Mosaic” and the famous “Skeleton Mosaic”.

The Statue of Suppiluliuma, Stelas of Arsuz, Assyrian Orthostat, Tyche Statue, The Antakya Sarcophagus and Double-Lion Column Base are also must-see.

Go To Hatay Archaeological Museum Click here for

Kaynaklar : Kültür Bakanlığı / Müze.gov.tr - Hatay Valiliği * Fotoğraflar internetten faydalanılarak alınmıştır

@erolkaranet - 12.09.2021

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.