@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Gaziantep'te Camiler Kime Emanet



Gaziantep, adında Gazilik taşıyan, ilçe isimlerinde kahramanların adına yer verilen şehirlerimizdendir. Şehitlerin adını taşıyan ilçeleriyle de meşhur Antep'te şehir merkezi Şahinbey adını taşırken, bir başka ilçesi Şehitkamil adını taşıyor. Her ilçesinin adının farklı olay ve kişilerden oluşmuş bu ilimizin tek sesli ezana mahkum edildiğini, camilerinin ise kime emanet edildiğinin bilinmediğini biliyor muydunuz.
Bir kaç gün kaldığım Gaziantep'te merkezi ezan sisteminin varlığına şahit olunca, camilerinin sabah namazlarında kapalı ya da görevlilerinin bulunmadan ibadete açık olduğunu, bilhassa cumartesi ve pazar günleri de mihraplarının yol geçen hanı gibi kimin görev yaptığının belli olmamasına şaşırmadım, değil.
İnanıyoruz ki, Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği yüzlerce memurun, sözleşmelinin ve hatta fahri görevlilerinin varlığı mevcuttur. Burada, bu sayıları araştırıp müftüsünden imamına, müftülük çalışanından müezzinine, kuran kursu öğreticisinden cami dernek görevlilerine kadar yüzlerce insan sayısını dile getirmek kolay. Ancak, dini hizmetlerden kaçınıldığını sandığımız bu şehir için sayı vermek istemiyoruz. Biz utanıyoruz.

Ancak, bu kadar çok insana rağmen ve nüfusu sadece Şahinbey'de 1 Milyon kişiyi geçen yerde, şehrin merkez ilçesinde merkezi ezan sisteminin şehit ve gazilerle ünlenmiş şehre yakışmadığını, çirkin kaldığını dile getirmek zorundayız. Hani bu  uygulama, olmasını asla istemesek de, köylerde, yaylalarda, mezralarda olsa yadırgamayacağız. 
Ve soruyoruz. 

Gaziantep'te Ezan okuyacak din görevlileri mi yok, yoksa sesleri kötü de tepki mi çekiyor da bu sistem getirilmiş. 

Dinde olmayanı dini kural gibi insanlara merkezi ezan sistemini caiz gibi yutturmaya, belletmeye çalışan Diyanet'in bu sistemde ısrar etmesi sonucu bugün pek çok şehirde camiler sabah ve yatsı zamanlarında kapalı kaldığı gibi, din görevlilerinin camiye gelmeye imtina etmesi de bu göz yummacılığın sonucudur.
Diyelim ki, Diyanet İşleri Başkanlığı bu sisteme göz yumuyor. Gaziantepliler nerede.. Ezan susmasın, bayrak inmesin diye canlarını mallarını şehrin kurtuluşu, vatanın bütünlüğü için feda etmiş dedelerinin, babalarının hiç mi hatırı yok ki, Gaziantepliler tek ses olarak okunan ezanlar karşı duyarsız. Antepliler, 5 vakit her camiden ayrı ayrı ezan sesi yükselmesini neden istemiyor.
Ve farklı bir şehirden Gazianteplilere sesleniyorum. Sizin "Gazi"lik unvanınız merkezi ezan sistemine direnmenizi gerektirmez mi ?
Ayağa kalkın ve ezanın her camiden beş vakit dalga dalga şehrin üstünden okunmasını sağlayın.
Atalarınıza, ceddinize saygınız varsa..
***

Antep'te Mihraplar da Sahipsiz..

29 Ağustos 2021 günü Şahinbey'de bulunan Tahtani camiinde öğle namazı eda etmek için bulundum. Tahtani Cami, 1557’ye ait kayıtlarda adı geçen, ahşap mimarisinden dolayı bu ismi alan cami.. Şehrin en merkezi yerinde, Gaziantep kalesinin yakınında.. Tarihi olduğu için , Gaziantep'e gelenlerin gezi planlarında da yer alan yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yerlerinden biri.
Cami hakkında detayları bir başka yazıma bırakıp, yaşadığım ve üzen olayı anlatmak istiyorum. 

Merkezi sistemden dinlediğimiz cılız ezan sonrası ilk sünnet namazını eda ettik. Mihrapta asılı duran cübbeyi giyecek görevliyi beklerken, arka seslerden başlayan kamet sesine döndük. 30 - 35 yaşlarında genç biri mihraba doğru ilerleyerek asılı olan cübbeyi giydi ve nedendir ki ne sarık, ne takke ne de bir başka başını kapatacak bir giysi giymeden tekbir getirdi. 
Yaka bağır açık pejmürde bir halde namazı kıldırdı. Özde sarık / takke takmak sünnet olsa da alışık olmadığımız imamet vazifesini yapanın başı açık namaz kıldırması ben dahil bir çok kişinin tepkisini çekse de, kimse sesli tepki göstermedi..
Namaz sonrası kendisine cami imamı olup olmadığını sorduğumda, "Değilim, esnafım. Cumartesi, pazar imam olmadığı için bizler idare ediyoruz" dedi. Görevlendirilmiş, vekil olarak bırakılmış biri olmadığı için fazla bir soru sormadığımız şahsın Suriyeli olduğunu öğrenince de biraz daha şaşırdık. 
Namaz kıldıracak bir Anteplinin olmaması da bize acı geldi.
Ezanın merkezden, imamın yerine ithal bir Müslümanın namaz kıldırdığı Gaziantep'te neler oluyor.
Herhalde bu sorumuza bir cevap verecek çıkacaktır.

Sonuç, ülkemizin çoğu yerinde şahit olduğumuz Sabah namazları kapalı camiler, giderek yaygınlaştırılan merkezi ezan sitemleri, sahipsiz kalan mihrapların vebalini taşıyanlar bellidir. Ancak gazi ve şehitlerle ünlenmiş ülkemizde tüm Müslümanların buna izin vermemesi için  gerekli tepkiyi göstermesi gerekir. Aksi halde, yaşanılan musibetlerden kimsenin şikayet etme hakkı olmayacaktır.

Erol Kara - 06.09.2021
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.