
24 Ağustos 2021 günü Kocaeli Gebze'den başlayan GAP (Güneydoğu Anadolu Turu) turunu anlatamaya devam ediyoruz. İlk yazımızda yazımızda sizlere Malatya, Elazığ da yaşadıklarımızı , ikinci bölümde Diyarbaakır, Batman ve Midyat'ta yaşadıklarımızı dile getirmeye çalışmıştık.
Bu bölümde ise güne Mardin'le başlıyoruz. daha sonra da Şanlıurfa var..
Mardin Artuklu merkez ilçede kaldığımız otel Artuklu hayal kırıklığı olduğunu, Gap Oteller bölümde detaylı yazmıştım. Değinmek istemiyorum. Akşam yemekten sonra Mardin Tepeye çıkarak "Gündüzünün seyranlık ( kimine göre mezarlık) gecesinin gerdanlık "diye yayılan sözünün gerçekleştiği gece manzarasını görmek için Tur otobüsümüze binerek yola çıktık. Daha sonra detaylı anlatacağım Mardin'de gece manzarasını gördükten sonra döndük ve istirahate çekildik.
Ertesi sabah tekrar aynı tepeye gittik. Bu kez gece gördüğümüz yeri gündüz görmek için . Ancak yol yapım çalışması yüzünden gidemedik. Farklı bir yoldan yürüyerek tepeye çıktık. Gecesi gerdanlık gündüzü mezarlık (seyranlık) denilen yere bir ke z daha baktık. Yol boyu yürüdük ve karşımıza eski Mardin sokakları, Mardin Ulu Cami, Deyrulzafaran Manastırı, Kasımiye Medresesi içine girerek gezdiğimiz Şeyh Çabuk Cami ve türbesi ise kapısının önünden geçerken dua etmemizin istendiği ancak kimsenin ziyaretine izin verilmediği yer idi. Neden ziyaret etmiyouz sorusuna verilen cevap dayli düşündürücü idi. Zira vaktimiz yokmuş. Bunu diyen rehberimizin daha sonra bir çay ocağının önünde yarım saat mola verdirmesi de anlaşılır gibi değildi. Madem vaktimiz yok diye ziyarete izin verilmedi, çay molası da ne idi. Ve otobüslere binerek Viranşehir'e doğru yola çıktık.
Viranşehir'de cuma namazı için mola verildi. Şıh Ramazan Camiinde ( Resmi Adı Gözlek Mahallesi Anıttepe Mezrası Cami ) cuma namazımızı eda ettikten sonra Hazreti Eyyup aleyhisselam'ın bulunduğu yere gidiyoruz. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde çile çektiği mağaranın bulunduğuna inanılan Hz Eyyüb’ün kabrinin Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır.
Buradaki ziyaret sonrası yolculuğumuz Göbeklitepe istikametine ..
Göbeklitepe bildiğiniz gibi son yıllarda popüler olan bir ören yeri.Yapılan tanıtımlarla yüzlerce insanın akın akın geldiği, görmeyi arzuladığı ancak gelenin bin gelmeyenin bir pişman olduğu yer. Zira, öyle ahım şahım bir yer değil. Görülse de olur görülmese de ancak arkeoloji ile ilgili olanların bilgi dağarcığını geliştirebilecekleri bir yer. Bir yer ama o ören yerine girmesi mümkün ise. Zira ziyaretçilere gösterilen dar bir alan var. Sanaltur sayfalarımızda ne görüyorsanız o.. Ancak buraya gelmek için bayağı yol kat ediyorsunuz. Girişi 60 TL .. Her bölümün giriş ücreti farklı. Müzekart ile de gezebilirsiniz. Biz geldiğimiz sistem bozuk olduğu için müzekart alamadık. Bazı ziyaretçiler 60 TL verdi. Bilet aldı. Bazılarımız internetten kayıt yaparak sanalkart alarak girip, ziyaret ettik. Bir başka zaman buradan söz edebilirim.

Ekstra bir katılım olduğu için kişi başı 80 TL vererek katıldığımız sıra gecesi 2019 yılında yaşadığımızdan daha farklı idi. Bir önceki yıl yaşadığımız sıra gecesi dar kapsamlı, az katılımcılı ve otel içinde iken bu kez otele bir yan kuruluşu olarak farklı bir yerde gerçekten büyük bir alanda bulunan salonda yapıldı. Herşeyi ile güzeldi diyebilirim. Eğlence ve misafirperverliği yaşadık. Gösterimlerden çalgılara, yemeklerden ikramlara, çalışanların efendiliğinden sunumlara kadar her şey güzeldi. 2019 da yaşadığımız bahşiş mobing burada yoktu. Yoğun bir kalabalık olmasına rağmen rahatsız olmadığımız koca mekanda keyifli bir gece geçirdik.Yaşadığımız "Sıra Gecesi" sitemizde yer almaktadır. İzleyebilirsiniz.
Kafileden bazıları gece Şanlıurfa'yı gezmek için ayrılırken diğerleri otele dönerek ertesi güne dinç kalkmak için otele döndü.
Sabah uyandığımızda her zaman olduğu gibi kahvaltımızı yaptık ve buradan doğruca İbrahim aleyhiselamın ateşe atıldığı yer olan Eyyubiye'ye hareket ettik. Halil Rahman Gölü, Balıklı Göl, Ayn Zeliha Gölü, Hz İbrahim Makamı’ndan ötürü ismini alan Makam Camii, Rızvaniye Camii, Mevledi Halil Camii, Hz. İbrahim’in doğduğu mağarayı görüyoruz.
Ve yönümüzde Gaziantep var.