@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

İstanbul Deniz Müzesi'ni Gezdiniz mi



Türkiye'nin denizcilik alanının en büyük müzesi olan Deniz Müzesi, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alıyor. 125 yıldır zengin koleksiyonu ziyaretçileriyle buluşturan Deniz Müzesi, Türk denizcilik tarihini ziyaretçilere anlatmaya devam ediyor. 

Deniz Müzesi, 1897 yılında, II. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri doğrultusunda “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kurulmuştur.

Deniz Müzesi, Preveze Deniz Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynayan Kaptan-ı Derya Barbaros Paşa’nın türbesinin ve anıtının hemen yanında yer alıyor.

Müzenin girişinde ve üst katında Türk denizcilik tarihinin önemli kişilerinin büstleri; Mustafa Kemal Atatürk'ün Savarona Yatı'na ait filikası ve kullandığı sandallar; saltanat kayıkları, gemilerde kullanılan armalar yer alıyor. İkinci katta bulunan bağlantı yoluyla Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Donanması’na ait eserlerin sergilendiği alana geçiş yaptıktan sonra ziyaretçilerin ilgisini çeken başka bir alanda ise dalgıçlık tarihine yönelik hazırlanmış koleksiyon bulunuyor.  

Müzeyi gezerken dünyada pek çok ülkenin tarihinden belki de daha eski eserleri görülebilirsiniz 19. yüzyıl saltanat kayıklarını inceleyerek Sultanların boğaz transferlerinde nasıl intikal ettiklerini; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı kayıkları incelerken ise piyade orjinli bir subay olmasına rağmen denizciye ve denizciliğe verdiği önemi gözlemleyebilirsiniz. Müzenin diğer kısmında sergilenen Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Donanması’nın unsurlarına bakınca da geçmişten bugüne kadar Deniz Kuvvetleri envanterinin nasıl gelişim gösterdiğini somut olarak algılayabilirsiniz.

Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük ve içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biri olan İstanbul Deniz Müzesi’nin koleksiyonunda, dünyanın yaşayan en eski kadırgasının da aralarında bulunduğu yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. 

Konularına göre gruplandırılan koleksiyonların arasında Atatürk'ün eşyaları, tarihi kayıklar, silahlar, haritalar, resimler, gemi modelleri, gemi baş figürleri, seyir aletleri, gemi aksamları, plaketler, çanlar, armalar, tuğralar, sancaklar, fenerler, beratlar, fermanlar, el yazmaları, üniformalar, nişanlar, madalyalar, sikkeler, damgalar, mühürler, mezar taşları, kitabeler, taş baskılar, amforalar, saatler, mobilyalar ve fotoğraflar bulunmaktadır. Müze, kralların ve padişahların kullandığı "Saltanat Kayıkları"ndan 14'üne ev sahipliği yapmaktadır.

3 katlı ana sergi binasına sahip olan müze yaklaşık, 1500 m²’lik alana sahiptir. Binada 17 oda, 4 büyük salon sergileme amacı ile kullanışmış ve salonlara ise rüzgar yönlerinin adları verilmiştir. Deniz müzesinde bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar, saltanat kayıkları, kadırgalar, portolanlar, tablolar, tuğralar, seyir aletleri, armalar, gemi baş figürleri ve silahlar sergileniyor.  Müzenin girişinde ise yaş grubu küçük olan ziyaretçiler için eğitici oyun alanları ve hediyelik eşya alanları bulunuyor.

Deniz müzesi 4 farklı bölümden ve eser koleksiyonundan oluşuyor. İlk bölümünde tarihi kadırgalar, ikinci bölümde saltanat kayıkları, üçüncü bölümde Atatürk kayıkları ve dördüncü bölümde ise piyade kayıkları bulunuyor. Bu eserleri gördükten sonra dilerseniz İstanbul Yalı eserlerini görebilir ve Japonya dönüşü Ertuğrul Fıkrateyni’nin yürek burkan hikayesini okuyabilirsiniz. İstanbul Boğazı ve Beşiktaş İskelesi manzarasına sahip olan Deniz Müzesi oldukça geniş bir alana yayıldığından her parçayı enine boyuna inceleyebilmek için en az 2 saatinizi ayırmanız gerekiyor.




Deniz Müzesi’nin ana binasında yer alan birinci bölümde katlara bakıldığında ise giriş katında; Atatürk odası, deniz şehitleri salonu, gemi isim levhaları, silahlar salonu, eski gemilerin baş figürleri, dekoratif tahta oymalar, Kırım Harbi odası ve Mahmudiye Kalyonu odası bulunuyor. Üst katta ise; Birinci Dünya Harbi salonu, Bahriye Mektebi odası, gemi modelleri, kıyafetler odası, Fatih Sultan Mehmed odası, Turgut Reis odası ve Kaptanı Derya Hızır Hayrettin Paşa odası yer alıyor.

Müzenin ikinci bölümü olan saltanat kayıkları kısmında; Sultan IV. Mehmed’e ait olan Saltanat Kadırgası, mabeyn kayıkları, padişah haremi kayıkları, piyade kayıkları, çok amaçlı kayıklar, imparatorluk armaları, yelken devri gemilerine ait donanım malzemeleri, padişah tahtı ve koltuğu, Piri Reis’in Güney Amerika Haritası ve tarihi gemi modelleri bulunuyor. Deniz müzesinin üçüncü bölümü açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu alanda; XVI, XVII, XVIII ve XIX dönemlerine ait mezar taşları, toplar, su bombaları, kitabeler, kovanlar, çeşitli taş ve metal eserler, muhtelif gemi aksamı ve tuğralar sergileniyor.


Derleme : @erolkaranet - 16.08.2021
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.