@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Kasaptan Aldığınız Et Ne Kadar Sulu ?



Meşhur bir bilmecedir. Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane diye. Bu haberimizi ne yazık ki böyleçoğalan değil azalan bir üründen söz edeceğiz. Kasaptan aldığınız etin eve geldikten sonra azaldığını fark ediyorsanız bilin ki kasabınız size hileli et satmış. 1 kg et eve gelip piştikten sonra 700-800 gramlık et kadar oluvermiş.
Gıda ürünlerinde sahtekarlık sınır tanımazken et sahtekarları, kıymada her türlü hayvani hileye başvururken bütün olarak alınan ete de hi,leler karıştırmaya başladı.
Kasaplarda kilosu 90 TL'ye ulaşan et fakirin, yoksulun unuttuğu gıda ürünü olurken az da olsa et alabilen dar gelirli vatandaş kasapların hileleriyle, ikinci bir darbeyi de satın alırken yiyor.
Etin ağırlığı, kimyasallarla enjekte edilen suyla yüzde 30’a kadar artırılıyor. 1 kilogram diye alınan et pişirilince, suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor. Tavaya konan koca et, çözüldükten ve piştikten sonra küçücük kalıyor
Marinasyon makineleriyle ete enjekte edilen suyla hem etin ağırlığı hem de kütlesi artıyor ayrıca daha uzun süre bozulmadan kalması sağlanıyor. Avrupa'da etin terbiye edilerek daha lezzetli olması için yapılan marinasyon işlemi Türkiye'de ete şırıngayla su enjekte edilmek için kullanılıyor.
Su enjekte edilmiş eti anlayabilmenin yolu görüntüsü normal parça etlere göre daha sulu ve daha parlak olmakta, parça eti iki parmağımızı arasına alıp kuvvetlice sıktığımızda etten su çıkarsa tağşiş yapılmış demektir.
Hatta bir çok evde et pişirilirken yapılan "bu et kaç kiloydu" tartışmalarının sıkça yapılmaya başlanması. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar.

Konu hakkında uzmanlar "Su enjekte edilmis eti ancak parmaklarınızla bastırarak anlarsınız. Elinizle bastırdığınızda bir miktar suyun dışarı çıktığını görürsünüz. Bu sayede hileli eti belki satın almadan önce fark edebilirsiniz. Bir de tencerede pişirdiğiniz zaman etin mevcut kütlesinin yarısının su olup buharlaştığını fark edersiniz ki o zaman iş işten geçmiş zaten dolandırılmış olursunuz. Ancak böyle bir gözleminiz olduğunda bir daha aynı yerden et almamayı da ögğrenmiş olursunuz. Su enjekte edilen etlerin piştiği zaman ilk önce yumusadığını ancak daha sonra da sertlestiğini belirten uzmanlar "Kullanılan kimyasallar da zararlıdır ve ne yazık ki tüketici ucuz et diye bu tür hileli etlere yöneliyor. Marketten kasaptan alacağınız ete dikkat edin. Bu yüzden etinizi bildiğiniz kasaplardan, marketlerden alın ki etinizin tencerede buhar olup uçtuğuna üzülmeyin." dediler. 

Haber @erolkaranet - 15.08.2021

#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.