Kardiyolojik hastalıklarda önemli bir tanı yöntemi olan holter, hastada hangi sorunun olup olmadığını teşhis eden bir yöntem. Tansiyon veya ritim sorunlarında kardiyoloji uzmanlarının en sık kullandığı holter cihazları pek çok hastanın da merak ettiği konular arasında yer alıyor. Holter nedir, holter cihazı nasıl takılır? Holter testi sonucu nasıl yorumlanır? Holter kimlere hangi durumlarda takılır? Holter takmanın faydası nedir? Holter takmanın herhangi bir dezavantajı var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
- Kardiyoloji Nedir?
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi ve hastalıkları, bu hastalıkları taşıdığı riskler üzerine çalışma yapan bilim dalıdır. Kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkların tanısının konulmasında , EKG , EKO , EFOR , Ritim Holter ve Tansiyon Holter Akciğer Grafisi, Ekokardiyografi (EKO) BT Koroner Antiyografi, Kardiyak Kateterizasyon ve Miyokart Perfüzyon Sintigrafisi yöntemleri kullanılmaktadır.
- Holter Nedir
Holter, normal yaşayan bir kişinin kalbinin elektriksel aktivitesinin 24 veya 48 saatlik bir kaydı için kullanılan hastanın kalp ritmini takip edebilen küçük, giyilebilir bir cihazdır. Holter Ekg (veya ayaktan EKG kayıt cihazı) adını, cihazı geliştiren Amerikalı biyofizikçi Dr Norman Jefferis Holter’den (1914-1983) alır. Cihaz çok hafiftir. Toplam ağırlığı piller dâhil 72 gr.’dır.
- Holter Neden Takılır?
Kalp ritim bozuklukları tespit edilemediğinde doktor, bir süre holter cihazı kullanımını önerir. Buna göre holter şu durumlarda kullanılır:
- Kalp ritmini ve ritimdeki anormallikleri belirlemek,
- Kalp kasının yeterince kanlanmadığı dönemleri belirlemek,
- Göğüs ağrısının değerlendirilmesinde,
- Kalp pili takılmış hastaların değerlendirilmesinde,
- İlaçların etkisini belirlemede.
- Sebepsiz bayılma ve düzensiz kalp atışları olan hastalara
- Çarpıntı sıklıklarında
- Halsizlik durumlarının artmasına
- Daha nadiren nefes darlığı veya göğüs ağrılarının şiddetlenmesinde
- Kalp pili taşıyıcılarında holter, özellikle geceleri kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanışlıdır.
- Son olarak bir holter, belirli tedavilerin etkisini kontrol etmek için kullanılır.
- Holter Ne İşe Yarar
Standart özelliklerdeki holter cihazı, düzensiz kalp atımını yakalayamazsa, doktor haftalarca çalışabilen kablosuz holter önerebilir. Bu kayıt, kişi normal yaşarken, alışkın olduğu günlük aktiviteleri gerçekleştirirken yapılır. Bu cihaz, kalbin elektriksel aktivitesini yakalar ve sürekli olarak dijital ortama kaydeder. Belirli bir süre sonra genel olarak 24 saat (daha nadiren 12 veya 48 saat), kişi cihazı kuran kardiyoloğa iade eder. Kayıt bilgisayar tarafından analiz edilir, sonuçları doktor yorumlar.
- Holter Nasıl Takılır?
Vücudun üst tarafındaki kıyafetler çıkarıldıktan sonra erkeklerde göğüs duvarının belli kesimleri tıraş edilmek suretiyle (göğüs kafesine yapıştırılan cihazların gevşememesi için) holter monitörünün kabloları yapışkan elektrotlar aracılığı ile tutturulur. Holter monitörün kayıt edici ünitesi bele takılan bir kemere iliştirilen walkman büyüklüğünde bir parçadır. Holter takılı olduğu sürece meydana gelen şikayetlerin ve zamanlarının bir kağıda not edilmesi istenir. Cihaz takılı iken bol giysiler giyilmeli ve duş alınmamalı. Holteri geri getirildiğinde kayıtlar bilgisayarda okunacak ve hastaya rapor verilecektir. İşlemin bir riski söz konusu değildir.Cihaz uzman doktor tarafından göğüs üzerine takılır. Elektrotlar birkaç telli bir kayıt cihazına bağlanır ve aktarılan verileri kaydedebilmek için kayıt cihazını doğru şekilde nasıl kullanacağı konusunda hasta bilgilendirilir. Kayıt cihazı, bir kart destesinin büyüklüğü ile ilgilidir.
Monitörü taktıktan sonra cihaza, tüm etkinliklerin kaydedilmesi talimatı işlenir. Kalpte çarpıntı, ritimsiz kalp atışı, nefeste daralma veya göğüste oluşan ağrı gibi belirtileri kaydetmek özellikle önemlidir. Genellikle hastaya cihaz takılıyken, faaliyetleri ve semptomları kaydetmesi için yardımcı olacak bir form verilir. Elektrotlar ve teller kıyafetlerin altına gizlenebilir ve kayıt cihazı kemere takılabilir. Kayıt başladıktan sonra monitör, uyku esnasında dahi kapatılmamalıdır. Cihazı taktıktan sonra, günlük aktiviteler gerçekleştirilebilir. Doktor, cihazın ne kadar takılı kalması gerektiğini söyleyecektir. Cihaz kesinlikle ıslatılmamalı, kuru kalmalıdır.
- Holter İçin Göğüs Kılları Neden Temizlenir
- Holter Testinin Sonucu Nasıl Yorumlanır?
- Uygulama Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Doktor kaydedici cihazın sonuçlarına ve hastanın etkinlik günlüğünde yazdıklarından sonra, sonuçlar hakkında detaylı olarak hastayla konuşacaktır. Cihaz monitöründen alınan bilgiler, kalp rahatsızlığının olduğunu ya da doktorun belirtilerin hangi sorunlara yol açabileceğini öğrenmek için daha fazla teste ihtiyaç duyabileceğini de gösterebilir. Bu testin sonucuna göre doktor, diğer tedavi aşamalarına geçecektir.
- Holter takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Holter cihazı takıldıktan sonra günlük yaşantınıza normal şekilde devam edebilirsiniz ancak banyo veya duş yapmanız mümkün olmayacaktır. Ayrıca gece yüz üstü veya cihazın üzerine yatmayınız. Cihaz üzerinizdeyken çok fazla güvenlik geçişlerinden geçmeyiniz. Holter cihazı takılıyken göğüste gereken görüntülemeler (göğüs film, BT çekimi, MR çekimi ertelenmelidir.
- Holter takılıyken telefon kullanılabilir mi?
- Holter zararı var mı?
Holter tetkikinin size herhangi bir zararı yoktur. Vücuda bağlı kablolar olacağı için dar kıyafetler giyilmemesi gerekmektedir. Cihazın ıslanmaması gerekmektedir. Bu sebep ile ritim holter cihazı takılı iken duş alınmaktan kaçınılmalıdır. Kabloların ve elektrotlar bulunan tek kullanımlık pulların yerlerinde olduğundan-- çıkmadığından emin olunmalıdır. Radyasyon veren bir cihaz değildir ve sağlığa yönelik hiçbir zararı bulunmamaktadır. Çocuklara da takılabilen bir cihazdır.
- Tansiyon holter cihazı nedir?
Hastaların gün boyu tansiyonunun sık aralıklarla ölçülerek, tansiyon ve nabzı kaydetmesidir. 24-72 saat arasında yapılan ölçümlerle önceden hipertansiyonu olmayan hastalarda erken teşhis sağlanabilir.
- Tansiyon Holter takılınca nelere dikkat etmeliyiz?
Manşon gevşetilmemeli ve çıkartılmamalıdır
- Holter cihazı kaç saat takılır?
Tespit edilemeyen düzensiz kalp atışları için doktor, holter takılmasını önerir. 24-48 saat arası takılı kalacak bu cihaz, kalp ritimlerini ve kalp atışlarındaki düzensizliğini rahatlıkla tespit edecektir.
- Ritim Holter Nedir?
- Ritm Holter İncelemesinde Dikkat Edilecek Noktalar
Bu tetkik için açlık ya da herhangi bir ilacın kesilmesi gerekli değildir. Test için hemşire tarafından göğsünüze 4 adet elektrot yapıştırılacak ve bu elektrotlara kablolar bağlanacaktır. Bu nedenle üst kısmı dar giysiler tercih etmeyiniz. Holter cihazı takıldıktan sonra günlük yaşantınıza normal şekilde devam edebilirsiniz ancak banyo veya duş yapmanız mümkün olmayacaktır. Ayrıca gece yüz üstü veya cihazın üzerine yatmayınız. Cihaz üzerinizdeyken çok fazla güvenlik geçişlerinden geçmeyiniz, cep telefonunuzu kullanmayınız ve MR cihazına girmeyiniz. Cihazın takılması ile birlikte size bir izlem formu verilecektir. Eğer ki; göz kararması, baş dönmesi, çarpıntı, nabızda düzensizlik hissi, baygınlık ya da fenalık hissi gibi yakınmalarınız olursa o an saate bakıp bu şikayetlerinizi mutlaka bu forma kaydetmelisiniz. Ayrıca efor yaparsanız (koşma, spor, merdiven çıkma vb.) bu aktivitelerin hemen bitiminde saate bakıp izlem formuna kaydetmelisiniz.
Derlemedir @erolkaranet - 03.08. 2021