@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Gözün Önünde Sinekler mi Uçuyor




Gözünüzün hareketleriyle birlikte haraket eden bir takım gölgeler görüyorsanız bu çoğu zaman göz içi sıvısının bazı yerlerde yoğunlaşmasından dolayı olup zararsız olabileceği gibi nadiren retina dekolmanın ilk belirtisi de olabilir.
Gözlerinizde ilk defa noktalar veya uçuşan cisimler görmek biraz dikkat dağıtıcı ve paniğe sevk edici olabilir.
Endişelenmeniz gerekip gerekmediğini nasıl bileceksiniz? Bundan bahsedelim.
Bu uçuşan cisimlerin pek çoğu normalken, bazıları göz doktorunuzla konuşmanızı gerektiren ciddi sorunların habercisi olabilir. .
İşte uçuşan cisimler ve bu konuda yapmanız gerekenler hakkında bilmeniz gereken birkaç şey.

Gözde uçuşan cisimler nelerdir ve gözümde ne arıyorlar?
Uçuşan cisimler görme alanınız üzerinde yavaşça kayan ufak şekilsiz cisimlerdir. Uçuşan cisimlerin görüntüsü çoğunlukla:
Küçük koyu renkli noktalar veya benekler,
Şerit veya iplikler
Örümcek ağı parçaları gibi görünürler.
Gözde uçuşan cisimler optik illüzyon değildir. Göz kürenizin şeklini korumasına yardımcı olan jölemsi dolgu maddesi olan vitrözün içerisinde dolanan küçük parçalardır. Bazen, etrafta dolaştıkça retinanız üzerine gölgeler düşürürler. Gördüğünüz şey budur.

Gözde uçuşan cisimlere ne yol açar?
Pek çok zaman, vitrözünüzde yaşla ortaya çıkan değişiklikler bunlara yol açar. Gözleriniz yaşlandıkça, vitröz jölesi niteliğini kaybeder, daha sıvı olur, sarkmaya başlar ve gözbebeğinizin içerisinden çekilir, jölenin bir kısmı bir araya toplanır. Bunların gölgesi, gördüğünüz ipliksi parçalardır.
Uçuşan cisimler aynı zamanda eğer vitröz retinanızın yüzeyinden ayrılırsa da meydana gelir. Bu esnada retinanın uyarılması sıklıkla gözde çakmalar meydana getirir. Vitröz optik sinirinizin başından çekildiği an, halka şeklinde bir uçuşan cismin geçici olarak belirmesine neden olabilir.
Genellikle bu ayrılma retinanızın bir kısmını da kendisiyle birlikte götürür. Bu retinal ayrılma, vitrözünüze kan sızdırır, bu kan da dağılan küçük noktacıklar olarak görünür ve göz doktorunuzun hızlı müdahalesini gerektirir.
Gözde kanama ve iltihap, kan damarı sorunları ve başka yaralanmalar genellikle uçuşan cisimlere yol açan sorunlardır. Uçuşan cisimler aynı zamanda ufak protein benekleri veya doğmadan önce gözünüz oluşurken gözünüzün içerisinde kalmış başka maddeler olabilir.

Ne zaman göz doktoruna haber vermeli
Gözde uçuşan cisimler ve gözde çakmalar, özellikle aniden beliriyorlarsa, göz doktorunuzun hızlı müdahalesini gerektiren bir meseledir. Genellikle, körlüğe neden olabilecek retinal ayrılmanın belirtisidirler.
Görmenizdeki değişiklikler veya göz sorunlarınızı, uçuşan cisimler veya herhangi bir şeyi, her zaman, düzenli muayeneniz esnasında doktorunuza söylemelisiniz. Uçuşan cisimler genellikle sadece göz muayeneleri esnasında görünürler, özellikle retinanıza yakınlarsa.

Gözde uçuşan cisimlerin tedavisi
Çoğu uçuşan cisimleri tedaviye gerek yoktur. Onlarla başa çıkmayı öğrenmek zaman alabilir ve sinirlendirebilir, fakat pek çok insan zaman içerisinde onları yok saymayı öğrenmiştir.
Uçuşan cisimler görüşünüzü engelleyecek kadar büyük veya çok sayıdaysa, göz doktorunuz onların giderilmesi için ameliyat veya lazer terapisi önerebilir.

Retinada herhangi bir sorun yoksa genel olarak bu siyah noktalar zamanla küçülür ve kişinin dikkatini çekmez hale gelir. Bu nedenle genellikle tedavi gerekmez. Eğer kişiyi aşırı rahatsız ediyorsa ya da görmeyi düşürecek kadar fazla miktarda ise tedavi edilebiliyor. Bu durumda Yag lazerle belirli konumda ve büyüklükte olan vitreus lifleri ”vitreolizis” dediğimiz yöntemle yok edilebilir. Ya da vitrektomi denilen ameliyatla vitreus jeli ve içindeki oluşumlar tamamen gözden uzaklaştırılabilir. Hastaların muayene olmadan, internet üzerinden buldukları damlalar ve bitkisel ilaçlara itibar etmemeleri önem taşıyor.”

Gözde uçuşan cisimler için lazer tedavisi
Lazer tedavisinde, göz doktorunuz vitrözünüzdeki parçaları bölüp küçültmek ve daha az görünür hale getirmek için onları hedef alır.
Bu konuda lazer tedavisi halen deneyseldir ve yaygın kullanılmamaktadır. Bazı insanlar lazer tedavisinden sonra görüşlerinde iyileşme yaşasalar da, bazıları çok küçük bir fark görmekte veya hiç fark görememektedirler. Ayrıca eğer düzgün hedef alınmazsa lazer retinaya da zarar verebilir.

Gözde uçuşan cisimler için ameliyat
Vitrektomi, göz doktorunuzun gözünüzdeki vitrözü küçük bir kesik yoluyla çıkardığı ve gözünüzün şeklini koruması için başka bir solüsyonla değiştirdiği bir ameliyattır. Vücudunuz bu solüsyonun yerine geçecek vitrözü doğal yollardan üretir. Vitrektomi gözde uçuşan cisimlerden her zaman tamamen kurtuluş sağlamaz. Sonrasında yeni uçuşan cisimler oluşabilir, özellikle ameliyatın kendisi kanamaya veya retinal yırtıklara neden olduysa.
Çoğu uçuşan cisim zararsızdır fakat bu cisimlerin aniden tetiklenmesi veya gözde çakmalar, gözlerinizden gelen ani bir uyarıdır. Gözünüzde ani değişiklikler meydana gelirse göz doktorunuzu arayın. Düzenli göz muayeneleri de değişiklikler konusunda doktorunuzu haberdar etmek açısından önemlidir, böylece doktorunuz uçuşan cisimleri ve gözünüzdeki diğer anormallikleri tespit edebilir.


Uçuşan cisimcikler görmek hastalık belirtisi midir?
Göz önünde uçuşan sinekler görmek retina yırtılmasının belirtisi olabilir. Retina yırtılması erken dönemde teşhis edilirse lazer ile tedavi edilebilir. Tedavide geç kalındığında ise retina dekolmanı (ayrılması) dediğimiz durum ortaya çıkabilir. 
Bu durumun tedavisi daha zordur ve körlükle sonuçlanabilir. Dolayısıyla, gözümüzün önünde uçuşan cisimler görmeye başlarsak zaman kaybetmeden göz doktoruna muayene olmamız gerekir.

Uçuşan cisimcikler hangi hastalıklarda görülür?
Gözde sinek ve cisim uçuşması şikayeti; üveit gibi göz içinde reaksiyon yapan hastalıklarda görülebildiği gibi şeker hastalığında da ortaya çıkabilir. 

Göz açık ya da kapalıyken yanımızda kaynak yapılıyormuş gibi kıvılcımlar ya da çakan şimşekler görürüz. Bu dönemde eğer göz içi kanama oluşursa kurum yağması gibi binlerce siyah nokta görmeye başlarız. Eğer ayrılmayı başaramayan vitreus retinada yırtık ya da delik yaparsa, retinanın bütünlüğü bozulur birkaç gün içinde altındaki tabakadan ayrılan retina jelatin ambalajın yırtılması gibi yırtılarak ortaya toplanır, retina dekolmanı oluşur ve görme kaybedilir. Bu nedenle, ani ortaya çıkan siyah noktalarda, kurum yağmasında ve ışık çakmasında kısa sürede göz doktoruna gidip göz dibi muayenesi olmak gereklidir.

Gözde sinek uçuşması geçer mi?
Gözdeki sinek uçuşması göz içi sıvısı olan vitreus un doğal bir yaşlanma süreci olduğundan geçmez, hatta artar. Ancak noktalar ya da uçuşan cisimler / uçuşan sinekler zaman içinde aşağı doğru çökerek daha nadir görülür hale gelirler.
Ayrıca aynı evde hep ses yapan ama duymadığımız buzdolabının sesi gibi beynimiz zamanla bu noktaların varlığını unutur ve biz özellikle aramazsak çoğu zaman onları fark etmeyiz.

Gözde sinek uçuşmasına bitkisel çözüm?
Gözdeki sinek uçuşmaları ya da uçuşan cisimler görmek göz içi sıvısının koyulaşması sonucu yaşla oluşan doğal bir süreç olduğu için herhangi bir bitkisel çözümü yoktur.



Önemlidir
Bu yazıdaki hiç bir ifade, tıbbi tavsiye olarak düşünülmemelidir ve bir tıp uzmanının önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Hususi sorularınız için lütfen göz bakımı uzmanınıza görünün.


Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.